9 Haziran 2020 Salı

Sibel ve bilgi pınarı Selsebil

"Sibyl" kelimesi Yunan mitolojisinde ilahi kozmik plandan kader mekanizmasına ilişkin bilgi alabilme yani Akaşa kayıtlarına erişebilme yeteneğine sahip olan kadın kahinlere verilen isimdir.


                     Kadın kahin Sibyl / Sibel

Eski Anadolu pagan kültüründe ise nimet bolluğunun ve bereketin sembolü "Kybele" isimli karakterdir. Anadolu kızlarına verilen "Sibel" isminin kökeni de "Kybele" kelimesine dayanmaktadır.


Anadolu kültüründe bereketin ve bolluģğun sembolü Kybele

Ayrıca bu kelime Farsça'da "Yağmur damlası" anlamını taşımakta olup "Sebil" (Su, Çeşme, Yol, Su yolu, Buğday başağı ) kelimesi ile aynı kökten gelmektedir. Batı dillerinde "Sibele" veya "Sibela" şeklinde yer almaktadır. ( Örneğin Fransızca'da "Cybèle" olarak yazılır "Sibel" okunur. ) 

"Sebil" kelimesi Kur'an'da hem tek başına "Yol" anlamında, hem de "Selsebil" olarak cennetteki "Su pınarının, Su yolunun" ismi olarak yer almaktadır. ( Sel = Sel, Su ; Sebil = Yol ) Suyun evrensel veri tabanı niteliğindeki kozmik bilgi haznesi olduğuna evvelki bölümlerde değinilmişti.

Ayrica bkz.


Bu çerçevede ilahi kozmik bilgi akışını ve nimet bolluğunu ( ki bu esasen bilgi nimetini ifade eder. ) temsil eden "Sibyl / Sebil / Selsebil" kelimesinin kök anlamı "Bilgi akış yolu, Bilgi kanalı" olmaktadır. 

Kur'an'da ilk "Sebil" kelimesi Bakara suresinin 108. ayetinde geçmektedir. 

2/108 - Em türıdune en tes'elu rasuleküm kema süile musa min kabl ve men yetebeddelil küfra bil ımani fe kad dalle sevaes SEBİL 
( O önceden Musa’ ya sual edildiği gibi resulünüze sual etmeyi mi istiyorsunuz? Ve kim inkarı inanca değişirse böylece düz YOLDA sapmış oluverir. ) 

Ayet kodunun ( 2/108 ) nümerolojik değeri, farklı boyuta geçiş portalının sembolü olan 11 sayısını vermektedir. 

İnsan suresinin 12. ayetinde yer alan "Selsebil" kelimesinin sembolize ettiği anlamlardan biri de "Bilgi pınarı"'dır.  

76/12 - Ve cezahüm bima saberu cenneten ve hariren 
( Ve o sabırlarından dolayı onların karşılığı cennettir ve ipektir. ) 

....... 

 76/18 - Aynen fiha tüsemma SELSEBİLEN 
( Orada pınardır ki onu SELSEBİL olarak isimlendirirler. )

Suyun bilgiyi temsil etmesi çerçevesinde herşeyin "sudan" yaratıldığını bildiren Enbiya suresinin 30. ayeti konu bağlamında da önem arzetmektedir.

21/30 - E ve lem yerallezıne keferu ennes semavati vel erda kaneta ratkan fe fetaknahüma ve cealna MİNEL MAİ külle şey'in hayy e fe la yü'minun
( O inkar edenler, gökler ve yer kesinlikle bitişiklerken onları ayırdığımızı ve diri olan herşeyi SUDAN oluşturduğumuzu görmüyorlar mı? Artık inanmazlar mı? )

Ayrıca "Yan, Doğrultu, Taraf, Yön, Cihet, Cânib, Tutulan Yol" anlamına gelen "Kıbel / Kıble" kelimesi de bu minvalde telaffuzsal ve anlamsal uyum arzetmektedir.

2/177 - Leysel birra en tüvellu vücuheküm KIBELel meşrikı vel mağribi ve lakinnel birra men amene billahi vel yevmil ahıri vel melaiketi vel kitabi ven nebiyyın ve atel male ala hubbihı zevil kurba vel yetama vel mesakıne vebnes sebıli ves sailıne ve fir rikab ve ekames salate ve atez zekah vel mufune bi ahdihim iza ahedu ves sabirıne fil be'sai ved darrai ve hıynel be's ülaikellezine sadeku ve ülaike hümül müttekun
( Yüzünüzü doğu ve batı YÖNÜNE, DOĞRULTUSUNA çevirmenizde iyilik yoktur. Lakin iyilik, o Allah’a , sonraki güne, meleklere, kitaba, habercilere inananlara, sevdiklerine, yakınlarına, yetimlere, yoksula, yolda kalmışa, dilenenlere, boyunduruk içindekilere sevgiyle mal verenlere, duaya kalkanlara, zekatı verenlere, ahdettiklerinde ahdlerini ifa edenlere, zorlukta, sıkıntıda, darlıkta ve zor savaş zamanında sabredenleredir. İşte onlar doğrudurlar ve işte onlar sakınırlar. )

27/37 - İrcı' ileyhim fe lene'tiyennehüm bi cünudin la KIBELE lehüm biha ve le nuhricennehüm minha ezilleten ve hüm sağırun
( Dön onlara. Kesinlikle biz onlara, YÖNELEMEYECEKLERİ, karşı koyamayacakları ordular, askerler ile yetip geleceğiz. Kesinlikle onları oradan zeliller ve alçaklar olarak çıkaracağız. )

70/36 - Fe ma lillezine keferu KIBELEke muhtı'ın
( O halde ne oluyor o inkar edenlere ki sana DOĞRU boyun uzatarak koşup yöneliyorlar? )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder