Kaba madde alemi olan dünya, sezgisel ve idraki gelişim yoluyla gerçeğin algılanabilmesi için bir eğitim ve sınav planı niteliğindedir. Bu çerçevede dünya bir simülasyon, yanılsama ve ilüzyon ortamından başka bir nitelik arzetmemektedir.
Kur'an'da yer alan "Meta" kelimesinin içerdiği ve ilk algılamada farklı gibi görünen anlamlar bir bütünlük içinde incelendiğinde "Meta" kelimesinin söz konusu "ilüzyona" işaret ettiği izlenimi oluşmaktadır.
Meta = Madde, Fayda ( Madde kelimesinin kökündeki "Mad" kelimesi "Met/Mat" kelimesidir. ( "Madde" anlamına gelen "Matter" ( İng. ), "Matière" ( Fra. ) ve "Materie" ( Alm. ) kelimeleri "Met / Mat" kökünden türemişlerdir. "Material" ( Maddesel ) ve "Metal" kelimeleri aslında "Ölümcül" anlamını içermektedir. "Metal Music" kavramı da "Ölümcül Müzik" anlamına gelmektedir.
Meta = Ne zaman? ( "Meta" kelimesi "Zaman" anlamı da içermektedir. )
Meta = Değişim, Ötesi, Sonrası ( Örnek = Metamorphosis* ( Şekilsel değişim ) Meta ( Değişim ) + Morph ( Şekil ) + Osis ( Gibi olan ) ; Metaphysics* ( Metafizik / Fizik Ötesi )
( * Metamorphosis ve Metaphysics kelimelerindeki "Meta" kelimesi Latincedeki birçok kelime gibi Arapça kaynaklıdır. )
( * Metamorphosis ve Metaphysics kelimelerindeki "Meta" kelimesi Latincedeki birçok kelime gibi Arapça kaynaklıdır. )
Mat = Ölmek** ( Mevt = Ölüm; Meyyit = Ölü ) "Meta" kelimesinin "Değişim, Ötesi" anlamları dikkate alındığında "Ölmek" anlamındaki "Mat" kelimesinin aslında "Öteye ermek, Ötesine geçmek" anlamını temsil ettiği görülmektedir. Bu minvalde "Madde" anlamına gelen İngilizce'deki "Matter", Fransızca'daki "Matière" ve Almanca'daki "Materie" kelimelerinin batınen "Öldürücü" anlamı taşıdıkları görülmektedir.
( ** "Ölüm" ve "Olum" kelimelerinin fonetik benzerliğinin aslında bu iki kelimenin özde aynı anlamı içermelerinden kaynaklandığına "Ölmek Olmaktır" başlıklı bölümde değinilmişti. )
( ** "Ölüm" ve "Olum" kelimelerinin fonetik benzerliğinin aslında bu iki kelimenin özde aynı anlamı içermelerinden kaynaklandığına "Ölmek Olmaktır" başlıklı bölümde değinilmişti. )
Math ( İng. ) = Otların kesilip, biçilmesi, Hasat
Bu durumda "Meta" kelimesinin muhtelif anlamları şöyle sıralanabilir. "Madde - Ölüm - Değişim - Öteye geçme - Zaman - Hasat"
Kur'an ilmi ve spiritüalizmin temel mesajlarından biri "zamanın", "maddenin" ve "ölümün"* aldatıcı kavramlar olduğu, gerçek olanın sadece "değişim" olduğudur.
"Meta / Mat" kelimesinin farklı anlamlarda geçtiği bazı ayetler şöyledir.
3/185 - Küllü nefsin ZAİKATÜL
MEVT ve innema tüveffevne
ücuraküm yevmel kıyameh fe
men zuhziha anin nari ve üdhılel
cennete fe kad faz ve MEL
HAYATÜD DÜNYA İLLA METAUL ĞURUR
( Tüm nefisler ÖLÜMÜ TADAR. Ve
ayağa kalkış gününde
ödülleriniz kesinlikle size vefa
edilir. Kim ateşten uzaklaştırılıp,
cennete sokulursa kurtulmuştur.
DÜNYA HAYATI ALDATICI META
HARİCİNDEKİ DEĞİLDİR. )
Ayetteki "Zaikatül mevt" ( Ölümün tadılması ) ifadesi de ölümün bir sonlanma değil sadece bir halden başka bir hale geçiş deneyimi olduğuna dikkat çekmektedir.
10/48 - Ve yekulune META hazel
va'dü in küntüm sadikın
( Ve "Eğer doğrular iseniz, NE ZAMAN bu vaad?" derler. )
2/161 - İnnellezine keferu ve
MATu ve hüm küffarun ülaike
aleyhim la'netüllahi vel melaiketi
ven nasi ecmeın
( Kesinlikle o inkar eden olarak
ÖLEN o inkar edenler, işte onlar,
Allah, melekler ve tüm insanlar
topluca onlara lanet ederler. )
No comments:
Post a Comment