20 Haziran 2020 Cumartesi

Virüs salgını ve psikolojik sendromlar

Virüs salgını kurgusu nedeniyle oluşan ve medya vasıtasıyla da desteklenen kaygı ve korku ortamı sebebiyle insanlarda kalıcı psikolojik sendromların gelişmesi kuvvetle muhtemel hale gelmiştir. Bu sendromlar şöyle sıralanabilir. 

1- Anksiyete ( Kaygı ) Bozukluğu 

Tehlike algısı durumunda ortaya çıkan ve doğal bir savunma mekanizması olan kaygı duygusunun bir tehlike yokken çok şiddetli şekilde kendini göstermesi ve uzun süre devam etmesidir. Başlıca belirtileri özgüvensizlik, karamsarlık, toplumdan uzaklaşma, kas ağrıları, hızlı nefes alıp verme, umutsuzluk, ağlama hissi, çabuk yorulma ve uykusuzluk olarak sıralanabilir. 

Virüs salgını yavaşlamış olsa bile vakaların yeniden artması, mutasyona uğramış yeni bir virüsün ortaya çıkması gibi kaygı ve korku unsurları hep gündemde tutulmaktadır. 

2- Panik Atak 

Ani gelişen saldırıya uğrama ve tehlikede kalma hissi olup belirtileri baygınlık, kalbin hızlı atması ve nefesin kesilmesidir. Ataklar birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilmektedir. Panik Atak'ın Anksiyete Bozukluğu'ndan farkı kısa süreli ataklar halinde oluşması ve geçici olmasıdır. 

3- Agorafobi ( Açık Alan Korkusu )

Agora ( Açık Alan ) ve Fobi ( Korku ) kelimelerinden oluşan bu sendrom Açık Alan Korkusu anlamına gelmektedir. 

Salgın nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları agorafobi gelişimi için ideal koşulu oluşturmaktadır. 

4- Sosyal Fobi 

İnsanları tehdit ve tehlike unsuru olarak görme ve bu nedenle toplumdan uzak durma sendromudur. 

Maske takılması ve sosyal mesafe uygulaması bu sendromun gelişmesine zemin hazırlamaktadır. 

5- Bipolar Bozukluk ( Çift Kutupsal Bozukluk )

Manik depresyon olarak da anılan, kısa süreler içinde ani ve zıt duygusal değişimleri deneyimleme sendromudur. Kişi neşeli, dışa dönük ve pozitif iken bir anda kederli, içe dönük ve depresif olabilmektedir. 

Virüs salgını sürecinde vakaların, azalma eğilimine girerken tekrar artmasıyla oluşan inişli çıkışlı durum insanlarda bu sendromun gelişmesine neden olabilmektedir. 

6- Travma Sonrası Stres Bozukluğu 

Yaşanan bir travma sonrasında travmanın etkilerinden kurtulamama sendromudur. Sendrom, travmaya neden olan olayın sık sık hatırlanması, olay yeniden oluyormuş veya olacakmış hissine kapılınması, sosyal çekilme, suçluluk duygusu, duygu kontrolünde bozulma, somatik yakınmalar halinde ortaya çıkmaktadır. 

Virüs salgını kapsamında medyada sürekli ve ısrarla yer alan korku temalı manşetler, düzenli yayımlanan vaka ve ölüm sayısı raporları travmanın devamlılığını sağlayan unsurlara dönüşmüşlerdir.

Bu süreçte insanların, negatif düşüncelerden sıyrılmaları, öz varlıklarına odaklanmaları, kendileri için ruhsal tekâmül vesilesi olacak hususları keşfetmeleri ve korku duygusundan kendilerini arındırmaları en önemli savunma mekanizması olacaktır. Zira korku duygusu virüsten çok daha tehlikeli ve yıpratıcı bir olgudur. Allahü Teala, şeytanın yegane silahının korkutma olduğunu ancak korkulması gerekenin sadece kendisi olduğunu ve bu korkunun da aslında iyi ameller yapmamış olmaktan dolayı hesap gününde duyulacak mahcubiyet korkusu olduğunu bildirmektedir.

3/175 - İnnema zalikümüş şeytanü yühavvifü evliyaehu fe la tehafuhüm ve hafuni in küntüm mü'minın
( Kesinlikle bu size şeytandır. Dostlarını korkutur. O halde, eğer inananlar iseniz, onlardan korkmayın da benden korkun. )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder