18 Haziran 2020 Perşembe

Unutmak inkârdır.

"Nisyan" ( Unutma ) kelimesi Kur'an'da şeytanın zihin kontrol ve tasallut yoluyla saptırmasının bir tezahürü olarak zikredilmektedir. Zira "Unutkanlık" sendromu tıbbi terminolojide "Dementia"* ( Demans ) olarak anılmaktadır. "Dementia" kelimesi "Zihin Kaybı" anlamına gelmekte olup, özü itibarıyla "Zihin kontrolünün kaybı" anlamını içermektedir. 

* "Dementia"  .... "De" ( -siz ) + Mentia ( Zihin ) .... "Zihinsizlik / Zihin Kaybı" 

Not: Dementia ve beyindeki fiziki atrofi nedeniyle vuku bulan Alzheimer sendromları tıbbi hastalıklar olsa da sonuç itibarıyla her hastalık gibi negatif ve düşük frekanslı enerji tesirleriyle tezahür etmektedirler.

Öte yandan "Unutma" eylemi bilinçli veya bilinçsiz olarak "önemsememe, değer vermeme, ilgi göstermemenin" bir sonucu olarak da tezahür eden bir olgudur. Bu durum da özünde "inkârı" barındırmaktadır.

9/37 - İnnemen NEZIÜ ziyadetün fil KÜFRİ yüdallü bihillezıne keferu yühıllünehu amen ve yüharrimunehu amen li yüvatıu ıddete ma harramellahü fe yühıllu ma harremellah züyyine lehüm suü a'malihim vallahü la yehdil kavmel kafirın
( O UNUTKANLIK İNKARDA artırmadır, fazlalıktır ki inkarcılar onunla saptırılır. Allah' ın haram kıldığının adedine uydurup da Allah' ın haram kıldığını helal kılabilmek için onu bir yıl helal, bir yıl haram kılarlar. Kötü işleri onlara süslü gösterildi. Allah inkarcılar kavmini yönlendirmez. )

Taha suresinin 115. ayetinde Adem'in ilk inkar olarak "yasaklanan cinlerin soyağacına yaklaşması " "Unutma" olarak tanımlanmaktadır.

20/115 - Ve lekad ahıdna ila ademe min kablü fe NESİYE ve lem necid lehu azma
( Ve önceden Adem' e ahdettik de UNUTTU. Onda azim bulamadık. )

Yine Taha suresinin 126. ayetinde "Ayetlerin unutulması" hususu bildirilmektedir. 

20/126 - Kale kezalike etetke ayatüna fe NESİTEHA ve kezalikel yevme TÜNSA
( "İşte böyle, sana ayetlerimiz geldi de onları UNUTTUN. Bugün de böyle UNUTULURSUN." dedi. )

Mü'minun suresinin 110. ayetinde şeytanların zihin kontrolü yoluyla doğru ve iyi olanı hatırlamayı unutturduklarından hatta ayetlerle alay ettirdiklerinden bahsedilmektedir.

23/110 - Fettehaztümuhüm sıhriyyen hatta ENSEYKÜM zikrı ve küntüm minhüm tadhakun
( Ama siz onları alaya aldınız. Nihayet size beni hatırlamayı UNUTTURDU. Onlara gülmekteydiniz.

Bakara suresinin 44. ayetinde iyiyi, doğruyu bilmelerine ve hatta insanlara öğütler vermelerine rağmen şeytanın negatif frekans tesirleri nedeniyle dünyevi ve nefsani ihtiraslarının altında kalanların misali verilmektedir.

2/44 - E te'mürunen nase bil birri ve TENSEVNE enfüseküm ve entüm tetlunel kitab e fe la ta'kılun
( Kitabı okuduğunuz halde, insanlara iyiliği emredersiniz de nefislerinizi UNUTUR MUSUNUZ? O halde akıl etmez misiniz? )

Bakara suresinin 106. ayetinde iyi olanın "Unutulması" eyleminin de yine herşeyde olduğun gibi Allah'ın izniyle vuku bulduğu bildirilmektedir.

2/106 - Ma nensah min ayetin ev NÜNSİHA ne'ti bi hayrin minha ev misliha e lem ta'lem ennellahe ala külli şey'in kadır
( Ayetlerden neyi hükümsüz bırakırsak veya UNUTTURURSAK, ondan daha hayırlısını veya onun aynısını getiririz. Allah' ın kesinlikle herşeye gücü yeten olduğunu bilmez misin? )

Bakara suresinin 286. ayetinde inananların, şeytanın tesiriyle "Unutma" eyleminde bulunmaktan korkmaları ve mağfiret için rab'be yakarışları konu edilmektedir. Ayette "Hata etmek" fiili "Unutmak" fiilinden ayrıştırılmıştır.

2/286 - La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha leha ma kesebet ve aleyha mektesebet rabbena la tüahızna İN NESİNA ev ahta'na rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezine min kablina rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih va'fü anna vağfir lena verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirın
( Allah nefisleri genişliklerinin haricinde kefil tutmaz. Ne kazandılarsa onlaradır. Kazanmış oldukları onların üzerlerinedir. "Rab’bimiz EĞER UNUTURSAK veya hata edersek Rab’bimiz bizi sorumlu tutup sorgulama. O bizden öncekilerin üzerine yükleyip taşıttığın gibi, üzerimize ağırlık yükleme Rab’bimiz. O takatımız olmayanı bize yükleme. Bizi affet ve bize af ve bize rahmet eyle. Sen dostumuzsun. İnkarcılar kavmine karşı bize yardım et." )

Maide suresinin 13. ve 14. ayetlerinde ise "Hatırlatıldıklarından nasiplenmeyi unutanlar" yani "Ayetleri unutanlar"ın misali verilmektedir.

5/13 - Fe bima nakdıhim mısakahüm leannahüm ve cealna kulubehüm kasiyeh yüharrifunel kelime an mevadııhı ve NESU HAZZAN MİN MA ZÜKKİRU BİH ve la tezalü tettaliu ala hainetin minhüm illa kalılen minhüm fa'fü anhüm vasfah innellahe yühıbbül muhsinın
( Sözlerini bozdukları için onları lanetledik ve kalplerini katılaştırdık. Kelimeleri tahrif edip yerlerinden değiştirirler. O HATIRLATILDIKLARINDAN PAYLANMAYI UNUTTULAR. Onlardan azı hariç, onlardan hainlik görmeyi gideremezsin. Ancak yine de onları affet ve hoşgör. Kesinlikle Allah iyilik yapanları sever. )

5/14 - Ve minellezine kalu inna nesara ehazna mısakahüm fe NESU HAZZAN MİN MA ZÜKKİRU BİHI fe ağrayna beynehümül adavete vel bağdae ila yevmil kıyameh ve sevfe yünebbiühümüllahü bima kanu yasneun
( Ve o "Biz kesinlikle Nasıralıyız." diyenlerden sözlerini almıştık. Ama O HATIRLATILDIKLARINDAN PAYLANMAYI UNUTTULAR. Böylece aralarına ayağa kalkış gününe kadar düşmanlık ve kin saldık. Yakında Allah üretmiş olduklarını onlara haber verecektir. )

En'am suresinn 44. ayetinde "Unutanların" ve bunu idrak etmeyenlerin aldatıcı dünya menfaatlerine gark edildikleri ve böylelikle bataklığa daha battıkları ancak hesap gününde durumlarını idrak ettikleri zikredilmektedir.

6/44 - Fe lemma NESU ma zükkiru bihı fetahna aleyhim ebvabe külli şey' hatta iza ferihu bima utu ehaznahüm bağteten fe iza hüm müblisun
( O hatırlatılanları UNUTTUKLARINDA, onlara herşeyin kapısını açtık. Nihayet o verilenlerden dolayı ferahlayıp sevindiklerinde onları ansızın yakaladık. Böylece o zaman onlar ümitsizler oldular. )

A'raf suresinin 51. ayetinde dünyevi menfaatlerin ve nefsaniyetin aldatıcılığı ve gerçeği unutturma tesiri bildirilmektedir.

7/51 - Ellezinettehazu dınehüm lehven ve leıben ve ğarrathümül hayatüd dünya fel yevme NENSAHÜM kema NESU likae yevmihim haza ve ma kanu bi ayatina yechadun
( O dinlerini eğlence ve oyun edinenler ve dünya hayatının kendilerini aldattıkları. Artık bugün onları, bu günlerine kavuşacaklarını UNUTTUKLARI gibi ve o ayetlerimizle cihad ettikleri gibi UNUTURUZ. )

Tevbe suresinin 67. ve Haşr suresinin 19. ayetinde "Unutmanın ikiyüzlülük olduğu" bildirilmekte ve inkarcların aşırılıklarını "Allah'ı unutma" seviyesine taşıdıkları da vurgulanmaktadır. 

9/67 - El münafikun vel münafikatü ba'duhüm min ba'd ye'mürune bil münkeri ve yenhevne anil ma'rufi ve yakbidune eydiyehüm NESÜLLAHE fe NESİYEHÜM innel münafikıne hümül fasikun
( İkiyüzlü erkekler ve ikiyüzlü kadınlar, onlar birbirlerindendirler. Kötülüğü emrederler ve iyilikten menederler. Ellerini sıkarak sıkı tutarlar. ALLAH'I UNUTTULAR. Böylece onları UNUTTU. Kesinlikle ikiyüzlüler, onlar günahkarlardır. )

59/19 - Ve la tekunu kellezine NESULLAHE fe ENSAHÜM ENFÜSEHÜM ulaike hümül fasikun
( Ve o ALLAH'I UNUTANLAR gibi olmayın. Böylece ONLARA NEFİSLERİNİ UNUTTURDU*. İşte onlar, onlar günahkarlardır. )

* Allah'ın bir varlığa nefsini unutturması, ona Öz Varlık bilincini vermesi ve nefsin aldatıcılığının idrakine erdirmesi anlamına gelmektedir. İdraki yükselen varlık bu vesileyle ne büyük bir hata yaptığını anlar.

Kehf suresinin 63. ve Mücadele suresinin 19. ayetlerinde "Şeytanın, zihin kontrolü yoluyla unutturması"na dikkat çekilmektedir.

18/63 - Kale e raeyte iz eveyna iles sahrati fe innı NESITÜL hute ve ma ENSANIHU İLLEŞ ŞEYTANÜ en ezkürah vettehaze sebılehu fil bahri aceba
( "Gördün mü? Kayaya sığındığımızda kesinlikle ben balığı UNUTTUM. Onu hatırlamayı bana ŞEYTAN HARİCİNDEKİ UNUTTURMADI. Denizin içinde acayip yolunu tuttu." dedi. )

58/19 - İstahveze aleyhimüş ŞEYTANU fe ENSAHÜM ZİKRİLLAHİ ulaike hizbüş şeytan e la inne hizbeş şeytani hümül hasirun
( ŞEYTAN onların üzerini istila etti de onlara ALLAH'I HATIRLAMAYI UNUTTURDU. İşte onlar şeytanın grubudurlar. İyi bilin ki, kesinlikle şeytanın grubu, onlar hasarlanırlar. )

Yasin suresinin 78. ayetinde de "Yaratılışını unutan" insandan bahsedilmektedir.

36/78 - Ve darabe lena meselen ve NESİYE HALKAH kale men yuhyil ızame ve hiye ramım
8 Ve bize misal beyan etti. YARATILIŞINI UNUTTU. "Çürümüş dağılmış iken kemikleri kim diriltir?" dedi. )

Diğer ayetler;

45/34 - Ve kılel yevme nensaküm kema NESITÜM likae yevmiküm haza ve me'vakümün naru ve ma leküm min nasırın
( Ve o gün "Sizi, bu gününüze kavuşmayı UNUTTUĞUNUZ gibi unuttuk." denilir. Yeriniz ateştir. Size yardımcılardan yoktur. )

58/6 - Yevme yeb'asühümüllahü cemian fe yünebbiuhüm bima amilu ahsahüllahu ve NESUHU vallahü ala kulli şey'in şehid
( O gün Allah onları topluca diriltir de onlara o yaptıklarını haber verir. Allah onları saymıştır. O'nu UNUTTULAR. Allah herşeye şahittir. )









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder