11 Haziran 2020 Perşembe

Dışlamak mı? İçlemek mi?

İnsanlar genellikle tutum, düşünce ve davranış olarak ters düştükleri insanları dışlamak eğilimi gösterirler. Doğal gibi görünen bu davranış esasen nefsaniyet ve kibir olgularının bir yansıması olup, tekamül sürecini sekteye uğratan bir seçimdir. Zira yaratılıştaki düalite ilkesi ( ikilik / zıtlık ) tekamülün temel vesilesidir. Gizlide şiddet, nefret, öfke, kin, kötülük ve ard niyet içermeyen her türlü tutum ve düşünce aslında insanlar için kıyasa dayalı ruhsal ve zihinsel açılım sağlama potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca, farklı fikirlerin ve düşüncelerin iletişimi doğru olanın birlikte sezilmesine, doğruya giden yolda ortak adımlar atılabilmesine ve kolektif bilinç tesisine vesile olabilmektedir.

Abese suresinde, ilmen geri, zihnen de gerçeklere kapalı olan yani "kalbi ile göremeyen" birisine ( "A'ma ( Kör ) olarak tanımlanmıştır. ) karşı sergilenen yanlış tutum misallendirilmektedir. 

80/1 - Abese ve tevella ( Çehresini çattı ve yüz çevirdi. )
80/2 - En caihul a'ma ( Ona kör geldi diye. )
80/3 - Ve ma yudrike leallehu yezzekka  ( Ve sana ne bildirir? Belki o temizlenecek. )
80/4 - Ev yezzekkeru fe tenfe'ahuz zikra ( Veya hatırlayacak. Böylece hatırlama ona fayda verecek. )
80/5 - Emma men istağna ( Ama o gani olmak isteyen, )
80/6 - Fe ente lehu tesadda ( Ki sen ona dönüp yöneliyorsun. )
80/7 - Ve ma aleyke en la yezzekka ( Ve sana ne temizlenmezse, )
80/8 - Ve emma men caeke yes'a ( Ve ama o sana çabalayarak gelen kimse, )
80/9 - Ve hüve yahşa ( Ve o korkarak, )
80/10 - Fe ente anhü telehha ( Ki sen onunla ilgilenmiyorsun. )

İncil'in Matta suresinin aşağıdaki ayetlerinde ise Mesih İsa'nın azgın günahkarlarla birlikte olması misali verilmektedir. Mesih İsa'nın kendisini eleştirenlere verdiği cevap "Dışlamanın hiçbir zaman ve hiç kimse için tekamül vesilesi olamayacağı" mesajını içermektedir.

40-Matthew-9-11 Bunu gören Ferisiler, İsa'nın öğrencilerine, "Sizin öğretmeniniz neden vergi görevlileri ve günahkârlarla birlikte yemek yiyor?" diye sordular.
40-Matthew-9-12 İsa bunu duyunca şöyle dedi: "Sağlamların değil, hastaların hekime ihtiyacı var.
40-Matthew-9-13 Gidin de, 'Ben kurban değil, merhamet isterim' sözünün anlamını öğrenin. Çünkü ben doğru kişileri değil, günahkârları çağırmaya geldim."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder