24 Temmuz 2020 Cuma

Kozmik alışveriş ve müşteri sadakati! 

"Müşteri" kelimesi "İştira" ( Alışveriş, Değerini verip almak, Satın almak ) kelimesinden türemiş olan ve "Alışveriş yapan" anlamına gelen bir sıfattır. "Sadakat" kelimesi ise "Sıdk / Sadık" ( Doğru / Doğru olan ) kelimesinden türemiş olan ve "Doğruluk" anlamına gelen bir kelimedir. Ancak bu kelime zaman içerisinde "Bağlılık" anlamında da kullanılagelmiştir. 

Dolayısıyla bir pazarlama terminolojisi olarak duyulmaya alışılmış "Müşteri Sadakati" ( Müşteri Bağlılığı ) kavramı özü itibarıyla "Doğru alışveriş eden" anlamını içermektedir. 

İşte ;

Hidayeti dalalete,
Ahireti dünyaya,
Mağfireti azaba,
İmanı inkâra,
İlmi istihzaya

yani iyiliği kötülüğe değişenlerin "İştiralarının" ( Alışverişlerinin ) doğru olmadığı Kur'an ayetlerinde bildirilmektedir.

2/16 - ÜlaikellezinEŞTERAVüd dalalete bil hüda fe ma rabihat ticaratühüm ve ma kanu muhtedın
( İşte onlar yönlendirme karşılığında sapıklığı SATIN ALDILAR da ticaretleri fayda sağlamadı. Yönlendirilenlerden de değillerdi. )

2/86 - ÜlaikellezinEŞTERAVül hayated dünya bil ahırati fe la yuhaffefü anhümül azabü ve la hüm yünsarun
( Bunlar ahiret karşılığında dünya hayatını SATIN ALANLARDIR. Böylece azap onlardan hafifletilmez ve onlara yardım edilmez. )

2/175 - ÜlaikellezinEŞTERAVüd dalalete bil hüda vel azabe bil mağfirah fe ma asberahüm alen nar
( İşte onlar yönlendirmeye karşı sapıklığı ve affedilmeye karşı azabı SATIN ALIRLAR. Böylece onlar ateşe sabredemezler. )

3/177 - İnnellezinEŞTERAVül küfra bil ımani len yedurrullahe şey'a ve lehüm azabün elım
( Kesinlikle o, inanç ile inkarı SATIN ALANLAR Allah’a şey kadar bile zarar veremezler. Büyük azap onlaradır. ) 

4/44 - E lem tera ilellezine utu nasıben minel kitabi YEŞTERUNED dalalete ve yürıdune en tedıllüs sebıl 
( O kitaptan nasip verilenleri görmez misiniz? Sapıklığı SATIN ALIRLAR ve yolu sapıtmanızı isterler. )

9/111 - İnnellahEŞTERA minel mü'minıne enfüsehüm ve emvalehüm bi enne lehümül cenneh yükatilune fı sebılillahi fe yaktülune ve yuktelune va'den aleyhi hakkan fit tevratı vel incili vel kur'an ve men evfa bi ahdihı festebşiru bi bey'ıkümüllezı bay'tüm bih ve zalike hüvel fevzül azım
( Kesinlikle Allah, inananlardan, nefislerini ve mallarını, cennetin kesinlikle onlara olmasından dolayı SATIN ALDI. Tevrat' ta, İncil' de ve Kur'an' da gerçek olduğu gibi, onun üzerine vaad olarak, Allah yolunda savaşacaklar da öldürecekler ve öldürülecekler. Ahdine daha vefalı kimdir? O halde yaptığınız alışverişten dolayı müjdeler olsun. İşte bu, o büyük kurtuluştur. )

Ayette ruhsal tekâmül için insanların nefsaniyeti ve maddeyi ( dünyevi menfaati ) terketmeleri gerektiği "Allah'ın iştirası" teşbihiyle bildirilmektedir. 

31/6 - Ve minen nasi men YEŞTERI lehvel hadısi li yüdılle an sebılillahi bi ğayri ılmin ve yettehızeha hüzüva ülaike lehüm azabün muhin 
( Ve insanlardan kimileri ilimsizce Allah yolundan saptırmak için sözün eğlencesini SATIN ALIRLAR. Onu alay edinirler. İşte onlar, alçaltıcı hakir eden azap onlaradır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder