2 Temmuz 2020 Perşembe

Kötü Kolesterol ve Haram ( Zararlı ) Kılınan Yağlar

Kolesterol, lipid veya lipoprotein olarak da bilinen, kandaki yağlara verilen isimdir. Kolesterolün kaynağı hayvansal yağlar olup i san sağlığı için sorun teşkil eden "Kötü Kolesterol" olarak da bilinen LDL Kolesteroldur. ( Low Density Lipoprotein Cholesterol ) LDL kolesterol düşüklüğünün başlıca nedeni genetik faktörler olup ayrıca yetersiz beslenme, çölyak hastalığı, karaciğer hastalığı, parkinson hastalığı, tiroid bezi ile ilgili problemler LDL düşüklüğüne sebep olabilmektedir.

Normal LDL seviyesi 100 mg / dL’ den düşük olan seviye olup "zararlı" olan çok yüksek seviye ise 190 mg / dL olan seviyedir.

Dolayısıyla 100 ve 190 mg/dL değerleri alt ve üst limitler olarak kabul edilmiştir.

https://www.google.com/amp/s/mobile.tgrthaber.com.tr/amp/aktuel/ldl-yuksekligi-nedenleri-ve-belirtileri-ldl-yuksekligi-tedavisi-259576 

Kur'an'da "hayvansal yağlardan" ve "hayvansal yağların haram* ( zararlı ) kılınmasından" bahsedilen tek ayet En'am suresinin 146. ayetidir.

6/146 - Ve (1) ala (2) ellezine (3) hadu (4) harramna (5) külle (6) zı (7) zufür (8) ve (9) min (10) el (11) bekari (12) ve (13) el (14) ğanemi (15) harramna (16) aley (17) him (18) ŞÜHUME (19) hüma (20) illa ma hamelet zuhuruhüma evil havaya ev mahteleta bi azm zalike cezeynahüm bi bağyihim ve inna le sadikun
( Ve o Yahudilere bütün tırnaklıları haram kıldık. Ve sırtlarının veya bağırsaklarının taşıdığı veya kemiğe karışanları haricinde, sığır ve koyunun da YAĞLARINI onlara haram / zararlı kıldık. Azgınlıkları yüzünden onları böyle karşılıklandırdık. Kesinlikle biz doğrularız. ) 

Ayetteki "Şühum" ( Yağlar ) kelimesinin sıra değeri 19 olup, bu sayı LDL sınır değerlerinin nümerolojik değerlerine eşit olmaktadır. Ayrıca "zararlı" olan yüksek seviye LDL değeri 190 mg/dL ile doğrudan uyum arzetmektedir.

19 ... 1+9 = 1
100 ... 1+0+0 = 1
190 ... 1+9+0 = 1

* Arapça "Haram" kelimesi, "Zararlı, Zararlı kılınmış olan" anlamına gelmekte olup, İngilizce'deki "Harm" ( Zarar ) kelimesi de aynı kelimedir. "Kötü / Zararlı Kolesterol" olarak tanımlanan "LDL Kolesterol" ile "Haram / Zararlı kılınan yağlar" ifadesi arasındaki semantik uyum dikkat çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder