Çeviri

Thursday, July 23, 2020

Matris ve Ümmül Kitab

"Matris" kelimesi başlıca aşağıdaki anlamları içeren bir kelimedir.

1- Rahim
2- İki boyutlu dizi
3- Veri tablosu
4- Harf basım kalıbı
5- Kalıp
6- Dörtgen sayı tablosu

"Matris" kelimesi batı dillerinde "Matrix" ( İng. ), "Matrice" ( Fra. ), "Matrize" ( Alm. ) olarak yazılmakta olup etimolojik kaynaklarda kelime kökeninin Latince'deki "Mater / Matr" ( Anne, Rahim ) kelimesi ( İngilizce'deki "Mother" ) olduğu belirtilmektedir.

"Mater" kelimesi aynı zamanda "Madde" anlamına da gelmekte olup, özünde süptil bir varlık olan insanın dünyadaki varlığının kaynağını ve yaşam ortamını tanımlamakta olabilir. "Mater" kelimesinin Arapça karşılığı "Meta" kelimesidir. ( Bu kelime evvelki bölümlerde "Dünya hayatının aldatıcı maddesi" temasıyla ve "Mat" ( Ölmek ) kelimesi ilintisiyle incelenmiştir. )

"Matris" kelimesinin kökeninin Arapça'ya dayanması ihtimali de söz konusudur. Zira Arapça'daki "Tırs / Atras" ve "Türs / Tirase" kelimeleri anlam itibarıyla "Matris" kelimesiyle ilinti arzetmektedir. ( Arapça'da kök kelimelerin başına getirilen "M" harfi vasıtasıyla kelimeler sıfata dönüştürülmektedir. )

Tırs = Kağıt, Sahife
Atras = Yazılmış sayfalar ( Veri tablosu anlamı ilintisi )
Türs = Kalkan
Tirase = Kalkanlar ( Kalıp, Dörtgen tablo anlamı ilintisi )

Yukarıdaki kelimelerin başına "M" eki geldiğinde "Matris" kelimesi oluşmaktadır. 

Etimolojik kaynaklarda "Matris" kelimesinin Latince "Mater" ( Anne, Rahim ) kelimesiyle ilintisi olduğu bilgisi ve "Matris" kelimesinin yukarıda belirtilen anlamları dikkate alındığında Kur'an'daki "Ümmül Kitab" ( Ana Kitap* / Ana Yazı ) kavramı önem arzetmektedir.

( * "Kitab" kelimesi "Yazı" anlamına gelmektedir. )

13/39 - Yemhullahü ma yeşaü ve yüsbit ve ındehu ÜMMÜL KİTAB

( Allah neyi dilerse imha eder ve sabit kılar. ANA YAZI O’nun indindedir. )

"Matris" ve "Ümmül Kitab" kelimeleri yaratılışın ve kader mekanizmasının kodlarını ve varlıkların yaşam planını temsil eden kavramlar olarak tezahür etmektedir. Kader mekanizmasına tesir amaçlı uygulanan, Cifir ve Huruf ilmine dayalı büyü operasyonlarında "Vefk" ( Uygunluk, Uygun kalıp ) adı verilen matrislerin kullanılması da konuyla ilintilidir. Vefk matrisleri, belirli harflerin veya kelimelerin dörtgen kalıplara belirli adette yazılmasıyla oluşturulan tablolardır. 

                                                                    
                              Bir Vefk örneği

No comments:

Post a Comment