14 Temmuz 2020 Salı

O gün vezir bulamazsın.

"Vezir" kelimesi "Yük taşıyan, Yüklenici" anlamına gelen ve "Vizr" ( Yük, Ağırlık ) kökünden türemiş bir kelimedir. Kur'an'da bu kelime "Günah" kelimesine atfen de kullanılmıştır. Dünya hayatında yapılan amellerin karşılığının idrak edildiği ahir günde ( Yevmel Ahıri ) hiç kimsenin hiç kimseyi önceden olduğu gibi vezir ( yüklenici ) tayin edemeyeceği, her amelin karşılığının bizzat alınacağı bildirilmektedir. Her insan iyiliklerinden de kötülüklerinden de bilfiil sorumlu olacaktır. O gün dostluk, arkadaşlık, akrabalık kalmayacaktır.

Ancak inkârda ve şirkte ileri gidenlerin durumunun daha ağır olduğu, ilimsizce ve nefsaniyetle tabi olduklarının da günah yüklerini taşıyacakları bildirilmektedir. 

Konuya ilişkin ayetler şöyledir.

23/101 - Fe iza nüfiha fis suri fe la ensabe beynehüm yevmeizin ve la yetesaelun

( Borunun içine üflendiğinde, o gün onların aralarında akrabalık kalmaz ve birbirlerini sual edemezler. )

6/164 - Kul e ğayrallahi ebğıy rabben ve hüve rabbü külli şey' ve la teksibü küllü nefsin illa aleyha ve TEZİRÜ VAZİRATÜN VİZRA UHRA sümme ila rabbiküm merciuküm fe yünebbiüküm bima küntüm fıhi tahtelifun

( De ki: "O herşeyin Rab’bi iken, Rab olarak Allah’tan başkasını mı arayayım? Her nefis kendi üzerine olması haricinde kazanmaz. Kendi YÜKÜNÜ TAŞIYAN BAŞKASININ YÜKÜNÜ TAŞIMAZ. Sonra dönüşünüz Rab’binizedir. Artık o hakkında ihtilaf etmiş olduğunuzu size haber verir." )

17/15 - Men ihteda fe innema yehtedı li nefsih ve men dalle fe innema yedıllü aleyha ve LA TEZİRÜ VAZİRATÜN VİZRA UHRA ve ma künna müazzibıne hatta neb'ase rasula

( Kim yönlenirse kesinlikle nefsi için yönlenir. Kim saparsa kesinlikle onun üzerine sapar. Kendi YÜKÜNÜ TAŞIYAN BAŞKASININ YÜKÜNÜ TAŞIMAZ. Biz resul gönderene kadar azap eden olmayız. )

35/18 - Ve LA TEZİRÜ VAZİRATÜN VİZRA UHRA ve in ted'u müskaletün ila hımliha la yuhmel minhü şey'ün ve lev kane za kurba innema tünzirullezıne yahşevne rabbehüm bil ğaybi ve ekamus salah ve men tezekka fe innema yetezekka li nefsih ve ilellahil mesır

( Ve YÜKÜNÜ TAŞIYAN BAŞKASININ YÜKÜNÜ TAŞIMAZ. Eğer yükü ağır gelen, onu yüklenip taşımaya çağırsa, şayet yakını bile olsa ondan hiçbir şeyi yüklenip taşımaz. Kesinlikle o Rab’lerinin korkusunu gıyabında duyanları ve duaya kalkanları uyarırsın. Kim temizlenirse, böylece kesinlikle nefsi için temizlenir. Dönüş yeri Allah’adır. )

53/38 - En LA TEZİRÜ VAZİRATÜN VİZRA UHRA  
( YÜKÜNÜ TAŞIYAN BAŞKASININ YÜKÜNÜ TAŞIMAZ diye. )

16/24 - Ve iza kıle lehüm maza enzele rabbüküm kalu esatırul evvelın

( Ve onlara "Rab’biniz ne indirdi? denildiği zaman "Evvelkilerin masalları." dediler. )

16/25 - Lİ YAHMİLU EVZARAHÜM kamileten yevmel kıyameti VE MİN EVZARİLLEZİNE YÜDILLUNEHÜM bi ğayri ılm e la SAE MA YEZİRUN

( Ayağa kalkış gününde, YÜKLERİNİ VE ONLARI İLİMSİZCE SAPTIRMIŞ OLANLARIN DA YÜKLERİNİ tamamen YÜKLENİP TAŞIMALARI İÇİNDİR. İyi bilin ki O YÜKLENİP TAŞIDIKLARI KÖTÜDÜR. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder