6 Temmuz 2020 Pazartesi

Ateşe çağıran gösteriş yarışı

İnsanları daima ateşe çağıran şeytan, kibir frekansını kullanarak insanları aralarında anlamsız bir üstünlük ve gösteriş yarışına sokmuştur. İlmi yetersizliği ve nefsani zafiyeti olanlar bir ateş bataklığına atılmaktan farksız olan bu gösteriş yarışına gözü kapalı dahil olmuşlardır. 

Bugün bu gösteriş yarışı mahremiyet, hürmet, nezaket ve tevazu kavramlarının hiçe sayıldığı sosyal medya vesilesiyle maksimum seviyeye ulaşmıştır. Ancak bu noktada sorumluluk sosyal medya platformlarında değil bu platformları ahlaksızlık, kibir, gösteriş ve övünme aracı olarak kullananlardadır. İnsanlar adeta, durumlarının diğer insanlar tarafından kıskanılmasını arzularcasına çılgınca paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Aldıkları ürünleri, özel ve mahrem anlarını, ortamlarını sergileyenler, her türlü özel bilgilerini genelleştirenler, saygınlıklarını zedeleyecek tarzda paylaşımlarda bulunanlar vb.

Şeytan insanları, aslında karşı oldukları, doğru bulmadıkları düşünce ve eylemlere zihin kontrol metodu ile yönlendirmekte ve zaman içerisinde de yavaş yavaş onları, evvelce karşı olduklarını ister ve hatta yapar hale getirmektedir. İnsanların bölünmesi, ayrıştırılması, bir çok değer gibi mahremiyetin yokolması da hep bu şeytani metod vasıtasıyla tezahür etmektedir. Sosyal Skorlama adı verilen ve insanları kategorize edip ayrıştırması öngörülen uygulamanın sorumlusu da yine şeytanların tuzağını görmemekte ısrarlı olan insandır.

İnsanlar gerçeği görememektedirler. Çünkü dikkatli bakmamaktadırlar. Çünkü kandırılmak istemektedirler.

Gösteriş ve kibirin özünde "kıskandırma" olgusu bulunmaktadır. Zira gösteriş yaparak kibirlenenler için aslında malın mülkün çokluğunun, zenginliğin vb.nin de bir önemi yoktur. Onlar için esas olan ne vesileyle olursa olsun diğerlerinin imrenmesini, hayıflanmasını, üzülmesini ve kıskanmasını sağlayabilmektir. Bir filmde geçen ve gösteriş, kibir hırsının kelimelere dökülmüş hali olan şu cümle konuyu özetler niteliktedir.

"Yüzlerindeki ifade herşeye değerdi." 

Kur'an'da "Gösteriş" kelimesinin karşılığı "Ra" ( Görmek ) kökünden "Ria" ve "Merah" kelimeleridir. "Ria"'nın Allah'ı inkâr ve O'nun yolundan sapma olduğunu bildiren ayetler şöyledir.

2/264 - Ya eyyühellezine amenu la tübtılu sadekatiküm bil menni vel eza kellezi yünfiku malehu RİAEN nasi ve la yü'minü billahi vel yevmil ahır fe meselühu ke meseli safvanin aleyhi türabün fe esabehu vabilün fe terakehu salda la yakdirune ala şey'in min ma kesebu vallahü la yehdil kavmel kafirın

( Ey o inananlar, sadakalarınızı, o malını insanlara GÖSTERİŞ olarak harcayan, Allah’a ve sonraki güne inanmayan gibi başa kakarak ve eziyetle batıl kılmayın. Onun misali, üzerinde toprak olan kayanın misali gibidir. Ona sağanak yağmur isabet eder de onu kaya olarak terkeder. O kazandıklarından hiçbir şeye muktedir olamaz, ölçüp değer biçemezler. Allah inkarcılar kavmini yönlendirmez. )

4/142 - İnnel münafikıne yühadiunellahe ve hüve hadıuhüm ve iza kamu iles salati kamu küsala YÜRAUNEN  nase ve la yezkürunellahe illa kalıla

( Kesinlikle ikiyüzlüler, Allah' ı aldatmaya çalışırlar da O onları aldatır. Onlar duaya kalktıklarında küs gibi kalkarlar. İnsanlara GÖSTERİŞ yaparlar. Allah' ı, çok az haricinde hatırlamazlar. )

8/47 - Ve la tekunu kellezine haracu min diyarihim betaran ve RİAEN nasi ve yesuddune an sebılillah vallahü bima ya'melune mühıyt

( Ve kibirlenerek ve insanlara GÖSTERİŞ olarak yurtlarından çıkanlar ve Allah yolundan döndürenler gibi olmayın. Allah onların o yaptıklarını kuşatandır. )

17/37 - Ve la temşi fil erdı MERAH inneke len tahrikal erda ve len teblüğal cibale tula

( Ve yerde GÖSTERİŞ yaparak yürüme. Kesinlikle sen yeri yaramazsın ve dağa da boyca erişemezsin. )

40/75 - Zaliküm bima küntüm tefrahune fil erdı bi ğayril hakkı ve bima küntüm TEMRAHUN

( Bu, yerde haksızca ferahlayıp şımarmakta olmanızdan dolayı ve çok sevinip GÖSTERİŞ yaparak böbürlenmekte olmanızdan dolayıdır. )

107/5 - Ellezine hüm an salatihim sahun

( Onlar dualarında habersizdirler. )

107/6 - Ellezine hüm YÜRAUN

( Onlar GÖSTERİŞ YAPARLAR. )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder