15 Ekim 2020 Perşembe

A'raf ... Yüksekteki Bilme ve Bilinme hali 

"A'raf" kelimesi "Raf" ( Yükselmek ) kökünden türemiş olan ve "Yüksekteki, Yüksek mevki" anlamı içeren bir kelimedir. 

Kur'an'da "A'raf" kelimesi, insanın kaba madde planı dünyadaki bir enkarnasyon döngüsünün sonu* ( "Ölüm" olarak anılan fenomen ) akabinde dünyada yeniden enkarnasyonu ( reenkarnasyon ) veya üst süptil plana geçişi öncesinde içine girdiği ruhsal durum olarak tanımlanmaktadır.

( * "A'raf suresinin 7. sure olması "döngü sonunun" nümerolojik sembolü olan 7 sayısıyla uyum arzetmektedir. ) 

Spiritüalizmde "Spatyom" ( "Space" yani "Boşluk" kelimesinden türeme ) olarak anılan "A'raf" hali, insanın tüm "öz bilgilerine" erişerek o ana kadar ki tüm enkarnasyonları sürecindeki icraatlarını değerlendirdiği, öz varlık olarak kendisiyle hesaplaştığı ve durumu hakkında "bilgilendiği" haldir. Bir sonraki aşamanın belirlenmesine vesile olacak A'raf hali, varlığın enkarnasyonları sürecindeki icraatlarının niteliğine göre huzurlu olacağı gibi azaplı da olabilmektedir. ( Halk arasında "Kabir azabı" olarak bilinen kavram esasen ıstıraplı A'raf halini tanınlamaktadır. )

Bu minvalde "RF" köküne sahip "Örf" ( Bilinegelen, Gelenek ) kelimesinin çoğulu da olan "A'raf" kelimesinin, "Arif" ( Bilen ), "İrfan" ( Bilim, Bilme, Bilgi ) ve "Ma'ruf" ( Bilinen ) kelimeleriyle de ilintili olduğu görülmektedir.

"A'raf" kelimesinin "Yüksek mevki" ve "Bilgilenmeler" anlamını yansıttığı Kur'an ayetleri şöyledir.

3/55 - İz kalellahü ya ıysa innı müteveffıke ve RAFiuke ileyye ... ( Zamanında Allah, "Ey İsa kesinlikle ben seni vefat ettireceğim ve seni kendime YÜKSELTECEĞİM .... " dedi. )

4/158 - Bel RAFeahüllahü ileyh ve kanellahü azızen hakima ( Bilakis Allah onu kendisine YÜKSELTTİ. Allah yücedir, hakimdir. )

"A'raf" kavramının tanımının da yapıldığı "A'raf" suresinin 46. ayetinde yer alan "Ricalün ya'rifune" ( Bilen adamlar ) ifadesi "A'raf" kelimesinin "Bilinmeler, Bilmeler ) anlamına da işaret etmektedir.

7/46 - Ve beynehüma hıcab ve alel A'RAFİ ricalün YA'RİFune küllen bi sımahüm ve nadev ashabel cenneti en selamün aleyküm lem yedhuluha ve hüm yatmeun ( Ve onlar arasında perde vardır. YÜKSEK MEVKİ üzerinde hepsini simalarından BİLEN, TANIYAN adamlar vardır. Cennet sahiplerine "Selam üzerinize olsun." diye seslenirler. Henüz oraya girmemişlerdir ve fakat umut etmektedirler. )

Nur suresinin 53. ayetinde de "A'raf" kelimesinin "Bilme" anlamı "Ma'ruf" ( Bilinen ) kelimesiyle yer almaktadır.

24/53 - Ve aksemu billahi cehde eymanihim lein emartehüm le yahrucünn kul la tuksimu taatüm MA'RUFeh innellahe habırun bima ta'melun ( Ve eğer onlara emredersen, onlar çıkacaklar diye kuvvetli yeminleriyle Allah’a yemin ettiler. De ki: "Yemin etmeyin. İtaatiniz BİLİNİR. Kesinlikle Allah ne yaptığınızdan haberdardır." ) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder