Çeviri

Saturday, October 31, 2020

Ay'ın Yıldız Döngüsü ( Sidereal Period ) ve Kesişimsel Döngüsü ( Synodic Period ) 

Ay'ın Dünya çevresindeki bir döngülük yörüngesel hareketinin süresi iki farklı yaklaşımla belirlenmektedir. Yıldızsal Döngü ( Sidereal Period ) ve Kesişimsel Döngü ( Synodic Period ) 

Yıldızsal Döngü ( Sidereal Period ) Ay'ın sabit yıldızlardan yapılan gözleme göre Dünya çevresindeki yörüngesel bir tam döngüsü 27 gün olup bu fenomen "Sidereal Period / Sidereal Month" ( Yıldızsal Döngü / Yıldız Ayı ) olarak anılmaktadır.

Kesişimsel Döngü ( Synodic Period ) ise Ay'ın Dünya'dan gözlemlenen fazlarının ( hilâl, dolunay vb. ) bir tam döngüsü 29 gün olup bu fenomen "Synodic* Period / Synodic Month" ( Kesişimsel Döngü / Kesişimsel Ay ) olarak anılmaktadır.

* "Synode" kelimesi döngüsel hareket yapan iki göksel cismin karşılaşmasına, kesişmesine verilen isimdir.

"Kamer" ( Ay ) kelimesinin Kur'an'da "27" kere tekrarlanması ve Kur'an'da ilk "Kamer" kelimesinin, En'am suresinin "77". ayetinde geçmesi hem evvelki bölümlerde incelenmiş olan ve yaratılıştaki ikili döngüleri ifade eden "Seb'an minel mesani" ( İkililerden Yedi / İkili Yedi* ) kavramı ile hem de Sidereal Period fenomeni ile uyum arzetmektedir. ( * 7 sayısı bir döngülük frekansı ifade etmektedir. Yedi nota, yedi renk, yedi gök, yedi çakra vb. )

6/"77" - Fe (1) lemma (2) rae (3) el (4) kamera (5) baziğan (6) kale (7) haza (8) rabb (9) i (10) fe (11) lemma (12) efele (13) kale (14) le (15) in (16) lem (17) yehdi (18) nı (19) rabb (20) i (21) le (22) ekune (23) enne (24) min (25) el (26) kavmi (27) ed (28) dallın (29) ( Ay' ı doğarken gördüğünde "Rab’bim budur." dedi. Kaybolduğunda ise "Rab’bim beni yönlendirmeseydi, sapıklar kavminden olurdum." dedi. )

"Kamer" ( Ay ) kelimesinin Kur'an'da ilk kez geçtiği ayette 29 kelime bulunması da Synodic Period fenomeni ile uyum arzetmektedir.

"Kamer" kelimesi İngilizcedeki "Camera" kelimesine de kaynak teşkil etmektedir. "Camera", dairesel forma sahip olan ve ışık ile ilgili bir cihazdır. Gemilerdeki "Kamara" da yine dairesel olan ve ışık girmesini sağlayan pencere olarak "Kamer" kelimesiyle ilintilidir. "Kamer" kelimesinin Türkçe'deki "Kemer" kelimesiyle ilintili olması da kuvvetle muhtemeldir. Zira "Kemer" kelimesinin "Ke" ( Gibi ) ve "Mar" ( Yılan ) kelimelerinden oluşma ihtimali bulunmaktadır. "Kemer" dairesel forma sahip olup bir nesneyi saran olgulara verilen isimdir. Yılan da dairesel forma girebilen ve bir nesneyi sarabilen özelliğe sahiptir.

Not: Bir kelimenin kök olabilmesi için tek heceden oluşması gerekmektedir. Diğer bir deyişle bir kelime kaç heceden oluşuyorsa o kadar farklı kök veya ek içermektedir.

No comments:

Post a Comment