5 Ekim 2020 Pazartesi

Eğirdiğiniz ipliği sökmeyin!

İyilik ve doğruluk yolunda sabrın ve sebatın daim olması gerektiği, aksi halde tüm yapılan iyiliklerin hükmünü yitirebileceği ayetlerde üç ifade vesilesiyle yer alır. 

"Eğirdiği ipliği sökmek",

"Yapılanların boşa gitmesi",

"İnançtan sonra günahkârlık"

6/88 - Zalike hüdellahi yehdı bihı men yeşaü min ıbadih ve lev eşraku LE HABİTA ANHÜM MA KANU YA'MELUN ( Bu, Allah' ın yönlendirmesidir. Onunla kullarından dilediği kimseyi yönlendirir. Şayet ortak koşarlarsa, O YAPMIŞ OLDUKLARI ONLARDAN BOŞA GİDER. )

16/92 - Ve LA TEKUNU KELLETİ NEKADAT ĞAZLEHA MİN BA'Dİ KUVVETİN ENKASA tettehızune eymaneküm dehalen beyneküm en tekune ümmetün hiye erba min ümmeh innema yeblukümüllahü bih ve le yübeyyinenne leküm yevmel kıyameti ma küntüm fıhi tahtelifun ( Ve İPLİĞİNİ KUVVETLE EĞİRMESİ SONRASINDA, O EĞİRDİĞİ İPLİĞİ SÖKEN GİBİ OLMAYIN. Bir topluluk diğer topluluktan daha üstün, çok diye yeminlerinizi aranızda aldatma aracı edinmeyin. Kesinlikle Allah sizi onunla sınar. Ayağa kalkış gününde o hakkında ihtilaf ettiklerinizi size kesinlikle açıklayacaktır. )

49/11 - Ya eyyühellezine amenu la yeshar kavmün min kavmin asa en yekunu hayran minhüm ve la nisaün min nisain asa en yekünne hayran minhünn ve la telmizu enfüseküm ve la tenabezu bil elkab Bİ'SEL İSMÜL FÜSUKU BA'DEL İMAN ve men lem yetüb fe ülaike hümüz zalimun ( Ey o inananlar, kavimler kavimlerden alay edinmesin. Belki onlardan daha hayırlıdırlar. Ne de kadınlar kadınlardan. Belki onlardan daha hayırlıdırlar. Nefislerinizi ayıplamayın ve lakaplarla çağırmayın. İNANÇTAN SONRA GÜNAHKÂRLIK İSMİ NE KÖTÜDÜR Kim tevbe etmezse, işte onlar, onlar zalimlerdir. )  

Zalim müşriklerin "günahkârlıkta ısrarcı olmaları" misalinde esasen inananlara dolaylı mesaj bulunmaktadır.

56/45 - İnnehüm kanu kable zalike mütrefin ( Kesinlikle onlar bundan önce refah şımarıkları idiler. )

56/46 - Ve kanu YÜSIRRUNE ALEL HINSİL AZİM ( Ve BÜYÜK GÜNAHTA ISRAR ETMEKTEYDİLER. )

Yani inananların da iyilik ve sevapta ısrarcı olmaları herhangi bir hata ve günah işlediklerinde bu durumu telâfi etmeleri aynı hataları devam ettirmemeleri öğütlenmektedir. 

3/135 - Vellezine iza fealu fahışeten ev zalemu enfüsehüm zekerullahe festağferu li zünubihim ve men yağfiruz zünube illellah ve LEM YÜSIRRU ALA MA FEALU VE HÜM YA'LEMUN ( Ve onlar ahlaksızlık yaptıklarında veya nefislerine zulmettiklerinde Allah’ ı hatırlarlar da günahları için af isterler. Allah’ ın haricinde günahları kim affeder? Ve ONLAR O YAPTIKLARINDA BİLE BİLE ISRAR ETMEZLER. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder