17 Ekim 2020 Cumartesi

Aldatıcı vaad ... Va'd-i ğurur

İblis'in insanı kadim aldatma taktiği "seçim sunmak", "düşük frekansı yani dünyevi ve maddi menfaati cazipmiş gibi vaad etmek" unsurlarından oluşmaktadır. Ve bu aldatma girişimi insan için nefse hakimiyet ve kibirden arınma sınavıdır. Zira Kur'an'da "Aldatma" kelimesinin karşılığı "Ğurur" kelimesidir. Bu kelimenin Türkçe'de kibir anlamına gelen "Gurur" kelimesiyle olan fonetik benzerliği dikkat çekmektedir. Bu benzerlik, nefsaniyetin bir ürünü olan "gurur" olgusunun büyük bir "aldanma" olduğu mesajını vermekte gibidir.

Şeytanın aldatması ve insanın aldanması ile lgili ayetler ;

4/120 YEİDÜHÜM ve yümennıhim ve MA YEİDÜHÜMÜŞ ŞEYTANÜ İLLA ĞURURA ( ONLARA VAAD EDER ve onları saplantılara, kuruntulara sokar. ŞEYTAN ONLARA ALDATMA HARİCİNDEKİNİ VAAD ETMEZ. ) 

A'raf suresinin 22. ayetinde şeytanın Adem'i ve eşini "düşük frekansa çektiği, indirdiği" anlatılmaktadır. 

7/22 - Fe DELLAHÜMA bi ĞURUR fe lemma zakaş şecerate bedet lehüma sev'atühüma ve tafika yahsifani aleyhima min verakıl cenneh ve nadahüma rabbühüma e lem enheküma an tilkümeş şecerati ve ekul leküma inneş şeytane leküma adüvvün mübın ( Böylece onları ALDATMA ile AŞAĞI SARKITTI. Ağacı tadınca, ayıpları, çirkinlikleri onlara ortaya açığa çıktı. İkisi bahçenin yapraklarından üzerlerini örtüp yamamaya başladılar. Rab’leri onlara seslendi "Ben size o ağaç hakkında hüküm vermedim mi? Ve "Şeytan kesinlikle size apaçık düşmandır" demedim mi?" )

3/185 - Küllü nefsin zaikatül mevt ve innema tüveffevne ücuraküm yevmel kıyameh fe men zuhziha anin nari ve üdhılel cennete fe kad faz ve mel hayatüd dünya illa METAUL ĞURUR ( Tüm nefisler ölümü tadar. Ve ayağa kalkış gününde ödülleriniz kesinlikle size vefa edilir. Kim ateşten uzaklaştırılıp, cennete sokulursa kurtulmuştur. Dünya hayatı ALDATICI MADDE, FAYDA haricindeki değildir. ) 

57/20 - İ'lemu ennemel hayatüd dünya le'ıbun ve lehvun ve zinetun ve tefahurun beyneküm ve tekasurun fil emvali vel evladi ke meseli ğaysin a'cebel kuffare nebatühu sümme yekunu hutamen ve fil ahıreti azabun şeduydun ve mağfiretun min allahi ve rıdvanun ve mel hayatüd dünya illa META'UL ĞURUR ( Bilin ki o dünya hayatı kesinlikle oyundur, eğlencedir, süstür, aranızda övünmedir, mallardan ve çocuklardan çoğaltmadır. Bitirip yetiştirdiği, ekincilerin hoşuna giden yağmur misali gibidir. Sonra kırpılmış parça olur. Ahirette şiddetli azap, Allah’tan af ve rıza vardır. Dünya hayatı ALDATICI MADDE, FAYDA haricindeki değildir. )

İblis'in Mesih İsa'yı aldatma girişimi tüm insanlığa ibret olacak şekilde İncil'de şöyle bildirilmiştir.

40 Matthew 4-8 İblis bu kez İsa'yı çok yüksek bir dağa çıkardı. O'na bütün görkemiyle dünya krallıklarını göstererek,

40 Matthew 4-9 "Yere kapanıp bana taparsan, BÜTÜN BUNLARI SANA VERECEĞİM."dedi.

40 Matthew 4-10 İsa ona şöyle karşılık verdi: "Çekil git, Şeytan! 'Tanrın Rab'be tapacak, yalnız O'na kulluk edeceksin' diye yazılmıştır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder