14 Ekim 2020 Çarşamba

Merhaba nimeti

Selamlama* amacıyla her gün zikredilen bir kelime olan "Merhaba" kelimesi "İrhab" ( Bollanmak, Genişlemek ) kökünden türemiş olup "Bolluk, Genişlik, Rahatlık" anlamını taşımaktadır.

İnsanlar esasen her "Merhaba" dediklerinde birbirleri için Allah'tan büyük bir nimet için dilekte bulunmaktadırlar. Zira inkârcıların "Merhaba"'dan yoksun olacakları ve bu yoksunluğun ıstırabı Sad suresinde bildirilmiştir.

38/59 Haza fevcün muktehımün meaküm la MERHABEN bihim innehüm salün nar ( İşte sizinle birlikte koşup hücum ederek giren bölükler. Onlara GENİŞLİK yoktur. Kesinlikle onlar ateşe salınıyorlar. )

38/60 Kalu bel entüm la MERHABEN biküm entüm kaddemtümuhü lena fe bi'sel karar ( "Bilakis sizler, size GENİŞLİK  yoktur. Sizler onu bize sundunuz. Artık ne kötü durak, karar yeridir." dediler. )

* "Selâm" kelimesi ise "Teslim olma, Emniyette olma, Barışma, Kurtulma" anlamlarına gelmekte olup "İslâm" ( Teslimiyet, Emniyet, Barış, Kurtuluş ) kelimesinin de köküdür. "Selim", "Salim", "Selamet" kelimeleri de yine "SLM" kökünden türemiş kelimelerdir.

Ayetlerde Allah'ın nimeti, rızkı dilediğine, dilediği gibi daraltacağı veya genişleteceği bildirilmekte ve bu nedenle aldatıcı dünya hayatının maddesine ve nefsani isteklere esir olunmaması gerektiği de öğütlenmektedir.

13/26 - Allahü YEBSÜTUR RİZKA li men yeşaü ve yakdir ve ferihu bil hayatid dünya ve mel hayatüd dünya fil ahırati illa meta ( Allah, RIZKI DİLEDİĞİ KİMSEYE GENİŞLETİR ve daraltır. Dünya hayatıyla ferahlayıp sevinirler. Oysa dünya hayatı ahiretin yanında fayda haricindeki değildir. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder