31 Ekim 2020 Cumartesi

İdrak mekanizması bloke olanlar ve iletişim sorunu 

İdrak mekanizması ilahi nizam tarafından bloke edilmiş olduğu için batıni olanı algılayabilme ve gerçeği görebilme yeteneği henüz pasif durumda olanlar ile yapılacak konuşma ve/veya tartışmalar konusunda Kur'an'da yönlendirici ayetler bulunmaktadır.

Söz konusu insanların bir bölümünde algıların kapalı olduğu Bakara suresinin aşağıdaki ayetlerinde bildirilmektedir.

2/7 - Hatemallahü ala kulubihim ve ala sem’ıhim ve ala ebsarihim ğışaveh ve lehüm azabün azim ( Allah’ ın mühürü onların kalplerinin ve kulaklarının üzerindedir ve gözlerinde de perde vardır. Büyük azap onlaradır. )

2/18 - Summün bükmün umyün fe hüm la yarciun ( Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık onlar dönmezler. )

Söz konusu insanların bir bölümünde ise bilegeldiklerinin yanlış olduğu gerçeği ile yüzleşme ve konfor alanından çıkma korkusu bulunmakta olup bu nedenle gerçeğe karşı tepkilidirler. Bu hususla ilintili ayetler şöyledir.

2/75 - E fe tatmeune en yü'minu leküm ve kad kane ferıkun minhüm yesmeune kelamellahi sümme yüharrifunehu MİN BA'Dİ MA AKALAHÜ ve hüm ya'lemun ( Böylece size inanmalarını mı ümit edersiniz? Ve onlardan bir kısmı Allah’ ın kelamını işitip AKILLARI ERDİKTEN SONRA bile bile onu tahrif ettiler. )

Algıları kapalı olanlarla iletişim konusunda öğüt veren, tutum ve davranış yönlendirmesi sağlayan ayetlerden bazıları şöyledir.

26/3 - Lealleke bahıun nefseke en la yekunu mü'minın ( İnananlar olmuyorlar diye neredeyse nefsini tüketeceksin. )

3/66 - Ha entüm haülai hacectüm fima leküm bihı ılmün fe LİME TÜHACCUNE FIMA LEYSE LEKÜM BİHI İLM vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( İşte sizler böylesiniz, size ilminden olan hakkında tartışırsınız da SİZE İLMİNDEN OLMAYAN HAKKINDA NEDEN TARTIŞIRSINIZ ? Ve Allah bilir de sizler bilmezsiniz. ) 

4/88 - Fe ma leküm fil münafikıne fieteyni vallahü erkesehüm bima kesebu e türıdune en tehdu men edallellah ve MEN YUDLİLİLLAHÜ FE LEN TECİDE LEHU SEBİLA ( O halde size ne oluyor da ikiyüzlüler hakkında iki topluluğa ayrılıyorsunuz. Allah o kazandıklarından dolayı onları tersine döndürür. O Allah’ ın saptırdığını yönlendirmeyi mi istersiniz? Ve ALLAH KİMİ SAPTIRIRSA ARTIK ONA YOL BULAMAZSIN. )

4/140 - Ve kad nezzele aleyküm fil kitabi en İZA SEMI'TÜM AYATİLLAHİ YÜKFERU BİHA VE YÜSTEHZEÜ BİHA FE LA TAK'UDU MEAHÜM hatta yehudu fı hadısin ğayrihı inneküm izen mislühüm innellahe camiul münafikıne vel kafirıne fı cehenneme cemıa ( Ve Allah size kitapta "ALLAH'IN AYETLERİNİN* İNKAR EDİLDİĞİNİ VE ONLARLA ALAY EDİLDİĞİNİ DUYDUĞUNUZ ZAMAN, ondan başka söze yönlenene kadar, O İNKARCILARLA OTURMAYIN. Aksi halde kesinlikle siz de onların aynısı gibi olursunuz." diye hüküm indirdi. Kesinlikle Allah, ikiyüzlülerin ve inkarcıların hepsini cehennemde toplayacaktır. )

* "Ayet" kelimesi, gerçeğin her türlüsünü tanımlamakta olup, gerçek olan herhangi bir olgunun veya olayın inkar edilmesinden bahsedilmektedir.

6/25 - Ve minhüm men yestemiu ileyk ve cealna ALA KULUBİHİM EKİNNETEN EN YEFKAHUHÜ ala ve FI AZANİHİM VAKRA ve İN YERAV KÜLLE AYETİN LA YÜ'MİNU BİHA hatta iza cauke yücadiluneke yekulüllezıne keferu in haza illa esatırul evvelın ( Ve onlardan seni dinleyenler de vardır. Fakat biz onu anlamasınlar diye KALPLERİNİN ÜSTÜNE ÖRTÜLER ve KULAKLARININ İÇİNE AĞIRLIK oluşturduk. EĞER BÜTÜN AYETLERİ GÖRSELER BİLE ONLARA İNANMAZLAR. Hatta sana geldiklerinde seninle mücadele ederler. O inkar edenler "Kesinlikle bu ancak evvelkilerin masallarıdır." derler. )

109/6 - Leküm dinüküm ve liye din ( Size dininiz ve bana dinim. )

6/91 .... kulillahü sümme zerhüm fı havdıhüm yel'abun ( ... De ki: "Allah" Sonra onları bataklıklarının içinde oynamaya bırak. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder