3 Ekim 2020 Cumartesi

Gulliver'in Gezileri

Jonathan Swift tarafından 1726 yılında yayınlanan ve Swift'in yazdığı tek roman olan "Gulliver'in Gezileri", Lemuel Gulliver adındaki doktorun dört farklı ve fantastik ülkedeki maceralarını konu almaktadır. 

                                      


"Gulliver" kelimesi "Gull" ( Ahmak, Cin, Dev, Bağlı ) ve "Ver / Fer" ( Getirme, Geçme ) kelimelerinden oluşmaktadır. "GULLiver" kelimesinin kökündeki "GUL" kelimesi Arapça'daki "GUL" ( Ahmak, Bön, Sersem, Cin, Dev gibi olan ) kelimesidir. "GUL" kelimesi ayrıca "ĞULL" ( Bağ, Bağlamak, Pranga vurmak ) kelimesinin de köküdür. Cinler, basiretleri "bağlandığı" için nefsaniyet batağına saplanmış olan ve zekalarını aptalca davranış ve eylemler için kullanan varlıklar olduğundan "GUL" kelimesi cinleri de tanımlamaktadır. Ayrıca "GUL" kelimesinin İngilizce'deki "GLUE" ( Tutkal ) kelimesiyle de ilintisi bulunmaktadır. Zira "tutkal" bir nesneyi bir başka nesneye "bağlayan" olgular için kullanılan bir kelimedir. Bu noktada cinlerin insana tasallut etmesi yani "yapışması, bağlanması, TUTunup KALması" kavramı ile olan ilinti de ortaya çıkmaktadır. Anadolu kültüründe cin tayfasından olan ve "GULyabani" olarak anılan bir yaratık da bulunmaktadır.

Romanda Gulliver ilk yolculuğunu Lilliput isimli cüce insanlar ülkesine yapar. Burada dev gibi kaldığından yakalanarak bağlanır. Ancak özgür bırakılması karşılığında, düşmanları ile savaşta onlara yardım eder.  

Gulliver ikinci yolculuğunu devler ülkesine yapar. Kraliçenin sarayında bir ev hayvanı, bir oyuncak muamelesi gören Gulliver, hoyrat ve kaba insanların yaşadığı bu ülkeden de kaçmayı başarıp ülkesine döner. 

Gulliver üçüncü yolculuğunu "uçan ada" ( üçan daire sembolzmi ) Laputa'ya* yapar. Bu ülkenin normal boyuttaki insanları sadece müzik, matematik ve soyut düşüncelerle uğraştıklarından normal düşünebilmek için uşakların yardımına ihtiyaç duymaktadırlar. ( * Laputa kelimesi "La" ve "Puta" kelimelerinden oluşmakta olup, "Put" kelimesi çağrışımı söz konusudur. )


Uçan Ada Laputa

Gulliver'in dördüncü ve son yolculuğu Yahoo adı verilen insana benzer vahşilerin ve onlara hükmeden Houyhnhnm adı verilen asil atların ülkesinedir. Gullliver, oradaki yaşamı gözleyince atlara karşı saygı ve hayranlık duymaya, mücevherlere anlamsız bir düşkünlük gösteren anlamsız insanlardan da nefret etmeye başlar. Asil atlar ise Gulliver'in anlattıklarını, savaşları, gereksiz kavgaları anlamakta güçlük çekerler. Artık hep yanlarında kalmak isteyen Gulliver’e izin vermez ve onu evine gönderirler.


Dikkat edilecek olursa insanlardan nefret eder hale gelen Gulliver'in tek kalmak istediği ülke "Atların insanlara hükmettiği ülkedir." Cin şeytanlarına ait bir olgu olan "İnsandan nefret edilmesi" kavramı bu vesileyle zikredilmektedir. Zira romandaki Portekizli Kaptan Pedro de Mendez*  ( "Mendez'in Babası" anlamına gelir. ) karakteri sabırla onu insanlara karşı olumsuz duygularından vazgeçirmeye çalışır. ( * İblis'in sembolü olan keçi kafalı Baphomet, "Goat of Mendes" ( Mendes'in Keçisi ) olarak bilinir. Bu noktada yine şeytanın aslında "iyi olduğu ve insana yardım etmeye çalıştığı" telkini yapılmaya çalışılmaktadır. )

İnsanların atlar tarafından yönetilmesi konsepti ise yeni dünya düzeni sloganı altında cin şeytanlarının insanları köleleştirme planına atıfta bulunmakta gibidir. Okült sembolizmde Unicorn ( Tek Boynuz ) olarak bilinen "At" figürü de esasen İblis'in sembolüdür. Denver havalimanının girişinde yer alan dev boyutlu mavi at heykeli de Unicorn'u yani İblis'i sembolize etmekte olup Bluecifer ( Lucifer'e atfen ) olarak anılmaktadır. 

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/05/denver-havalimanndaki-okult-sembolizm.html


Sad suresinin aşağıdaki ayetlerinde nefsani ve maddi bir kavram olan mal olgusuna yani dolaylı olarak cinlere kulluk eden insan misalinin "At"* kelimesi kullanılarak verilmesi Gulliver'in hikayesiyle uyum sergilemektedir.

38/31 - İz urida aleyhi bil aşiyyis SAFİNATül ciyad ( Zamanında ona, akşamüstü güzel cins ATLAR istenmişti. )

38/32 - Fe kale innı ahbebtü hubbel HAYRİ an zikri rabbi hatta tevarat bil hıcab ( "Kesinlikle ben MAL servet, AT sevgisini Rab’bimi hatırlamanın üzerine sevdim." dedi. Nihayet perdeye gizlendi. )

* "Truva Atı" hikayesindeki At da şeytanın sinsice içeri sızması özelliğinin bir başka sembolüdür.

Romandaki bazı ilginç karakterler ve kavramlar da okült sembolizm açısından dikkat çekmektedir.

Lilliput İmparatoru: 15 cm boyundaki ve halkının kendisinden "evrenin ve neşenin terörü" diye bahsettikleri kral.

Yahoo'lar : Gulliver'in kendilerinden olduğunu iddia eden insana ve maymuna benzeyen vahşi bir ırk.

Houyhynhnm'ler ( Kişneme sesinden ) : Yahoo'ları yöneten, anlayışlı, nazik atlardan! oluşan bir ırk.

Strulbrug'lar: Tek amaçları ölmelerine izin verilmesi olan mutsuz, ölümsüz bir ırk. 

Laputa : Uçan ada! ülke 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder