8 Ekim 2020 Perşembe

Cihad meselesi

"Cihad" kelimesi "Cehd" ( Gayret, Fazla çalışma, Güç sarfetme, Azim, Takat ) kökünden türemiş olan ve "Gayret sarfetmek, Mücadele etmek, Azmetmek" anlamlarını taşıyan bir kelimedir. "Mücahid" ( Gayret sarfeden, Azmeden, Mücadele eden ) kelimesi de "Cehd" kökündendir.

Maalesef İslami kültürde "Cihad" kelimesi doğrudan "Kâfirleri öldürmek üzere yapılan savaş" gibi bir kavramla özdeşleştirilmiştir. 

Aşağıdaki ayetlerde "Cehd / Cihad" kelimelerinin kullanım örnekleri yer almaktadır.

2/218 - İnnellezine amenu vellezine haceru ve CAHEDU fı sebılillahi ülaike yercune rahmetellah vallahü ğafurun rahım (,O inananlar, göç edip ayrılanlar, Allah yolunda CİHAD EDENLER işte kesinlikle onlar Allah’ ın rahmetini umarlar. Allah affedendir merhametlidir. )

3/142 - Em hasibtüm en tedhulül cennete ve lemma ya'lemillahüllezıne CAHEDU minküm ve ya'lemes sabirın ( Allah sizlerden o CİHAD EDENLERİbilirken ve sabredenleri bilirken, cennete gireceğinizi mi sandınız? )

5/35 Ya eyyühellezine amenüttekullahe vebteğu ileyhil vesılete ve CAHİDU fı sebılihı lealleküm tüflihun ( Ey o inananlar, Allah’tan sakının. O’na vesile arayın ve O’nun yolunda CİHAD EDİN. Umulur ki iflah olursunuz. )

Maide suresinin 53. ayetinde "Cehd" kelimesi "Kuvvetli, Gayretli" anlamında kullanılmıştır.

5/53 - Ve yekulüllezıne amenu ehaülaillezıne aksemu billahi CEHDE eymanihim innehüm le meaküm habitat a'malühüm fe asbehu hasirın ( Ve o inananlar, "Kesinlikle sizinle beraber olduklarına dair Allah’a KUVVETLİ yeminleriyle yemin edenler bunlar mı?" derler. Onların çalışmaları boşa gitmiştir de hasarlananlar olmuşlardır. )

En'am suresinin 33. ve A'raf suresinin 51. ayetinde zalimlerin ayetlere ve kitaba karşı olan mücadelelerinden bahsedilmektedir. 

6/33 - Kad na'lemü innehu le yahzünükellezi yekulune fe innehüm la yükezzibuneke ve lakinnez zalimıne bi AYATİLLAHİ YECHADUN ( Onların söylediklerinin seni hüzünlendirdiğini kesinlikle biliriz. Aslında kesinlikle onlar seni yalanlamazlar. Lakin kesinlikle o zalimler ALLAH'IN AYETLERİ İLE CİHAD EDERLER. )

7/51 - Ellezinettehazu dınehüm lehven ve leıben ve ğarrathümül hayatüd dünya fel yevme nensahüm kema nesu likae yevmihim haza ve ma kanu bi AYATİNA YECHADUN ( O dinlerini eğlence ve oyun edinenler ve dünya hayatının kendilerini aldattıkları. Artık bugün onları, bu günlerine kavuşacaklarını unuttukları gibi ve o AYETLERİMİZLE CİHAD ETTİKLERİ gibi unuturuz. )

Nisa suresinin 95. ve Tevbe suresinin 20. ve 41. ayetlerinde gerçek savaşın nefsani, dünyevi ve maddi olgulara olan bağlılıktan sıyrılmak üzere insanın kendisine karşı verdiği savaş olduğuna dikkat çekilmektedir.

4/95 - La yestevil kaıdune minel mü'minıne ğayru ülid darari vel MÜCAHİDUNE fı sebılillahi bi emvalihim ve enfüsihim feddalellahül MÜCAHİDUNE Bİ EMVALİHİM VE ENFÜSİHİM alel kaıdıne deraceh ve küllen veadellahül husna ve feddalellahül mücahidıne alel kaıdıne ecran azıma ( İnananlardan, özürü olmaksızın oturanlar ve Allah yolunda MALLARI VE NEFİSLERİ ile CİHAD EDENLER eşit olamazlar. Allah malları ve nefisleri ile MÜCAHİT OLANLARİ, oturanların üzerine derece olarak üstün kıldı. Allah hepsine güzelliği vaad etti. Allah mücahitleri oturanların üzerine büyük ödül olarak üstün kıldı. )

9/20 - Ellezine amenu ve haceru ve CAHEDU fı sebılillahi Bİ EMVALİHİM VE ENFÜSEHİM a'zamü deraceten ındellah ve ülaike hümül faizun ( O inananlar ve göç edip ayrılanlar, MALLARIYLA, NEFİSLERİYLE Allah yolunda CİHAD EDENLER, Allah' ın indinde derece olarak en büyüktürler. Bunlar kurtulanlardır. )

9/41 - İnfiru hıfafen ve sikalen ve CAHİDU Bİ EMVALİKÜMve ENFÜSEKÜM fı sebılillah zaliküm hayrun leküm in küntüm ta'lemun ( Ey inananlar, hafifçe ve ağırca seferber olun. Mallarınızla ve nefislerinizle Allah yolunda CİHAD EDİN. Eğer bilenler olursanız, bu sizin için daha hayırlıdır. )

Tevbe suresinin 73. ayetinde Habercinin inkarcılarla ve ikiyüzlüler ile ilmi, akli ve fikri mücadelesinden, onlara gerçeği ve doğruyu bildirme gayretinden sözedilmektedir. Yani Haberciden inkarcıları ve ikiyüzlüleri öldürmek üzere bir savaşa girişmesinden bahsedilmemektedir. Zira dinde zorlama olmadığı

2/256 kodlu ayetteki "La ikrahe fid din" ( Dinde zorlama yoktur. ) ifadesiyle sabittir. 9/73 - YA EYYÜHEN NEBİYYÜ CAHİDİL KÜFFARA VEL MÜNAFİKINE vağluz aleyhim ve me'vahüm cehennem ve bi'sel mesır ( EY HABERCİ, İNKÂRCILARLA VE İKİYÜZLÜLERLE CİHAD ET. Onlara sert, katı ol. Onların mekanları cehennemdir. Ne kötü yerdir. )

Gerçek cihadın nefse karşı verilen cihad olduğu Bakaravsuresinin 54. ayetinde bildirilmektedir.

2/54 - Ve iz kale musa li kavmihı ya kavmi inneküm zalemtüm enfüseküm bittihazikümül ıcle fe tubu ila bariiküm FAKTULÜ ENFÜSEKÜM zaliküm hayrun leküm inde bariiküm fe tabe aleyküm innehu hüvet tevvabür rahim ( Ve zamanında Musa kavmine "Ey kavmim siz buzağıyı kendinize edinerek kesinlikle nefislerinize zulmettiniz. O halde tevbe edip güzel yaratanınıza tabi olun da NEFİSLERİNİZİ ÖLDÜRÜN. Bu, güzel yaratanınızın indinde size hayırlıdır." dedi. Böylece üzerinize tevbe eyledi. Kesinlikle O, O tevbeyi kabul edendir merhametlidir. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder