21 Ekim 2020 Çarşamba

Fani ve Baki 

"Baki" ( Kalıcı, Daimi, Sonsuz ) ve "Fani" ( Geçici, Sonlu, Boş ) kelimeleri yaratılıştaki düalite ilkesinin iki temel unsuru olup, sırasıyla "Ruh" ve "Madde" kavramlarını da niteleyen sıfatlardır.

Kur'an'da düşük frekanslı kaba madde alemi ( boyutu ) dünyanın "Fani", yüksek frekanslı süptil madde alemi olan ahiretin ve ötesindeki ruh aleminin ise "Baki" olduğu bildirilmektedir.

55/26 - Küllü men aleyha FAN* ( Onun üzerinde olan tüm kimseler FANİDİR. )

* "Fan" ve "Fani" kelimelerinin İngilizce'deki "Fun" ( Eğlence ) ve "Funny" ( Eğlenceli ) kelimelerinin kaynağı olması kuvvetle muhtemeldir. Kur'an'da dünya hayatının "oyun ve eğlence" ( leib ve lehv ) olduğu yani boş ve geçici olduğu zikredilir. 6/32 - Ve mel hayatüd dünya illa leıbün ve lehv ... ( Ve dünya hayatı, oyun ve eğlence haricindeki değildir. ... )

"Fani" ve "Baki" kelimelerinin dünyayı ve ahireti* nitelemek amacıyla kullanıldığı bazı ayetler şöyledir. ( * "Ahiret" kelimesi "Ahir" ( Diğer, Öte, Başka ) kökünden türeyen ve kitapta çok geniş kapsamlı olarak madde aleminin ötesindeki tüm alemleri tanımlamak için kullanılmıştır. )

16/96 - Ma ındeküm YENFEDÜ ve ma ındellahi BAK ve le necziyennellezine saberu ecrahüm bi ahseni ma kanu ya'melun ( O indinizdeki TÜKENİR de o Allah' ın indindeki BAKİDİR. Kesinlikle biz o sabredenleri, o yapmış olduklarının daha güzeli olan ödülleri ile karşılıklandıracağız. )

20/73 - İnna amenna bi rabbina li yağfira lena hatayana ve ma ekrahtena aleyhi mines sıhr vallahü hayrun ve EBKA ( Kesinlikle biz, hatalarımıza ve sihirden o bizi ona zorladığına karşı bize af eylemesi için Rab’bimize inandık. ALLAH daha hayırlıdır ve BAKİDİR. ) 

20/131 - Ve la temüddenne ayneyke ila ma metta'na bihı ezvacen minhüm zehratel HAYATİD DÜNYA li neftinehüm fıh ve RİZKU RABBİKE HAYRUN ve BEKA ( Ve onlardan eşleri, o faydalandırdıklarımıza gözünü dikme. Onlar, onları sınamamız için DÜNYA HAYATININ parlaklıklarıdır, süsleridir. RAB'BİNİN RIZIKI DAHA HAYIRLIDIR VE BAKİDİR. )

28/60 - Ve ma utıtüm min şey'in fe METAUL HAYATÜD DÜNYA ve zınetüha ve MA İNDELLAHİ HAYRUN VE EBKA e fe la ta'kılun ( Ve o size verilen şeyler DÜNYA HAYATININ MADDESİ, faydası ve süsüdür. O ALLAH'IN İNDİNDEKİ DAHA HAYIRLIDIR VE DAHA BAKİDİR. Artık akıl etmez misiniz? )

42/36 - Fe ma utıtüm min şey'in fe METAUL HAYATÜD DÜNYA ve MA İNDELLAHİ HAYRUN VE EBKA lillezıne amenu ve ala rabbihim yetevekkelun ( Böylece o verildiğiniz, DÜNYA HAYATININ MADDESİDİR, faydasıdır. O ALLAH'IN İNDİNDEKİ, inananlar için ve Rab’lerine dayanıp sığınanlar için DAHA HAYIRLIDIR VE DAHA BAKİDİR. )

A'la suresinin 16. ayetinde insanların "Fani" olan ile "Baki" olan arasındaki seçimlerinin aynı zamanda onların sınavı da olduğu dolaylı olarak bildirilmektedir.

87/16 - Bel tü'sirunel hayated dünya ( Bilakis dünya hayatını tercih ediyorsunuz. )

87/17 - Vel'ahıretü hayrün ve EBKA ( Ve ahiret daha hayırlıdır ve DAHA BAKİDİR. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder