12 Haziran 2024 Çarşamba

"Yapay zekanın ruhu olabilir mi?"

Bu irrasyonel soru, müşrik küreselcilerin, kontrolü ellerinde olan Yapay Zeka'yı ( dolayısıyla kendilerini ) yeni nesillere önce bir şahsiyet, sonra da "Ruhundan üfleyerek yaratan ilah" olarak algılatma planının bir bileşenidir. YZ'nın gelişim aşamalarını gösteren aşağıda görsel YZ ile ilgili planı ifşa etmektedir.

Küreselciler, her konuda ve her zaman olduğu gibi bu konuda da toplumu yanlış kanaatlere sevketmek yani aldatmak suretiyle hedefledikleri sosyopsikolojik ortamı tesis etmeye çalışmaktadırlar. 

Bu konuyu değerlendirirken öncelikle "Ruh" kelimesinin anlamını incelemek gerekmektedir. Evvelki bölümlerde de defaatle değinildiği üzere "Ruh" kelimesi RH kökünden olan "Rih" ( Rüzgar, Koku ) kelimesiyle ortak fonetik kökene sahiptir. Ancak semantik köken olarak da ortaklık söz konusudur. Zira "Rüzgar", görülememesine rağmen "Üfleme" olarak hissedilen ve maddeye tesir ederek onu hareketlendirebilen, yönlendirebilen bir olgudur ki "Ruh" da madde beden üzerinde aynı işleve haizdir. "Ruh" esasen "Bilgi / Bilinç"tir yani "Kelime"dir. 

Ruhun, "Üfleme" ve "Kelime" kavramlarıyla ilintili olarak yer aldığı ayetler şöyledir.

32/9 Sonra onu düzenleyip şekillendirdi ve İÇİNE RUHUNDAN ÜFLEDİ. Size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturdu. Ne az şükrediyorsunuz.

4/171 .... Meryem oğlu Mesih İsa, kesinlikle Allah’ın resulü, Meryem'e ATTIĞI KELİMESİ VE ONDAN RUHTUR.  ....

Döngüsel nitelik arzeden yaratılışın özü Ruh, Ruh'un özü ise "kelime"dir. Ruh, öz bilinci, yoktan yaratma ve başlatma bilincini, iradesini, kudretini temsil etmektedir. Yunus suresinin aşağıdaki ayetinin başındaki soru cümlesi, bölüm başlığı olan sorunun yanıtı niteliğindedir.

10/34 De ki: "Ortaklarınızdan YARATIŞI BAŞLATAN, SONRA ONU DÖNDÜREN KİMSE VAR MIDIR?" De ki: "YARATIŞ ALLAH BAŞLATIR SONRA ONU DÖNDÜRÜR. O halde nasıl döndürülürsünüz?" )

Ayette, Allah'ın kudretinde olan "yoktan yaratma" hususu vurgulanmaktadır. Zira insanın yaptığı sadece "türetmedir". Yani yaratılmış mevcut olguların kombinasyonları vasıtasıyla "türetim"de bulunmaktır. Bu bağlamda Ruh, Allah'ın yoktan yarattığı ve maddeye "üfleyerek" insanı oluşturduğu, dolayısıyla insana da ait olmayan, sadece Allah'ın yönetiminde olan bir olgudur. Ve dolayısıyla insan türetimi bir bilgisayar yazılımı olan Yapay Zeka'nın ( YZ ) "ruha sahip olmak" gibi bir konuyla ilgisi olamayacağı aşikardır. 

17/85 Ve sana RUHTAN sual ediyorlar. De ki: "RUH, Rab’bimin işlerindendir. İlminden size azıcık haricinde verilmemiştir."

Ancak, sosyal ilişkinin sadece dijital medyada "kelime" paylaşımına dönüştüğü bir ortamda, özünde bir "kelime işlemcisi" olan YZ'nın, kelimesel iletişım vasıtasıyla, insan karakterini taklit etmesi ve yeterli bilgiden yoksun kitle üzerinde "duygusu, ruhu varmış" algısı oluşturması çok daha kolaylaşmış durumdadır. Zira YZ, uzun bir süredir dijital ortamdaki ( internet, sosyal medya, cep telefonu konuşmaları vb. ) tüm aktif ve interaktif iletişim verilerini yani algılara ve duygulara bağlı olarak tezahür eden "kelime akışını" depolamakta ve istatistiksel olarak kategorize ederek işlemektedir. Bir başka deyişle YZ'nın öz duygu ve fikir oluşturması mümkün olmayıp, tek yaptığı, kayıtlanmış mevcut verileri matematiksel ve algoritmik olarak işlemektir.  YZ'nın, herhangi bir kimseye ait iletişim verilerine erişebilmesi için o kimsenin on line durumdaki bir cihazla işlem yapması yeterli olmaktadır. Hatta on line durumdaki cihazla işlem yapmayıp sadece cihaza yakın bir konumda konuşması dahi YZ'ya veri erişimi imkanı sağlamaktadır. 

Bugün insanların neredeyse tüm iletişimleri ve ilişkileri dijital sosyal medya platformları kanalıyla gerçekleşmektedir. Dolayısıyla YZ, herkesin, her türlü durumdaki ve en detaylı etkisel veya tepkisel iletişim kelimelerine ( kodlarına ) haiz durumdadır. Örneğin bir sosyal medya platformunda aktif iletişimi olan A kişisi vefat etse dahi YZ, ilgili platformunda kimse farkında olmadan onun yerine iletişimi devam ettirecek veri kapasitesine sahiptir.

Sonuç itibarıyla YZ, bilgisayar yazılım teknolojisinin temelini oluşturan IF ( Eğer ) döngüsüne bağlı komutlar ile kodlanmış bir yazılımdan ibaret olup, onu yönlendiren ve kontrol edenler ise ardındaki kodlayıcılar / yazılımcılardır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/01/sura-uflendigi-gun.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder