26 Mart 2022 Cumartesi

Hokus Pokus

"Hocus Pocus" ( Hokus Pokus ) ifadesi, tıpkı "Abrakadabra" ifadesi gibi, sihir eylemini ( büyülemeyi ) temsil eden bir kelime seti olarak hafızalarda yer etmiştir. Hatırlanacağı üzere "Abrakadabra" sözü, Arapça "Ebri ke debri" ( Konuştuğumda yaratırım ) cümlesinin bir tezahürü olup ayrıca yaratılışın kaynağının "kelimeler" olduğunu da açığa çıkaran bir ifadedir. 

"Hocus Pocus" kelime setinin ise "Hoc est enim corpus meum" ( Bu benim bedenim ) cümlesindeki "Hoc est corpus" ( Bu beden ) kısmının kısaltması olduğu yönünde kaynaklarda bilgiler mevcuttur. Konuya "sihirleme ( büyü ) yoluyla tasallut" kavramı açısından bakıldığında bu bilgi geçerli olabilecek nitelikte görünmektedir. Zira sihir eyleminin tanımlarından biri de "insan bedeninin farklı bir varlık tarafından kontrol altına alınması"dır ki bu fenomene "Tasallut" adı verilmektedir. Süptil varlık olan ve kaba madde dünya planında insanlar üzerinde tahakküm kurmaya, insanın yerine geçmeye çalışan cinlerin, muhtelif vasıtalarla insan bedenlerini kontrol altına almaları vakaları "Tasallut" veya "Büyülenme" olarak anılmaktadır. "Demonic Possession" ( Cin Tarafından Sahiplenme ) olarak da anılan bu konuyu işleyen yüzlerce film de çekilmiştir. Arapçada "Deli" anlamında kullanılan "Mecnun" kelimesi de esasen "Cinli" yani "cin tasallutu altında olan" anlamını içermektedir. ( Cin tasallutu altında olmak, sanıldığı üzere fiziksel değişime uğramayı, tuhaf hareketler yapmayı veya tuhaf konuşmayı tanımlamaktan ziyade iyilik ve doğruluk yolunda yani Allah yolunda olmayan her türlü düşünceyi, söylemi ve eylemi tanımlamaktadır. Tarih boyunca hep olduğu gibi bugün de toplumun her kesiminde normal insan görünümünde olmasına rağmen cin tasallutu altında olan milyonlarca insan bulunmaktadır. )

Dolayısıyla, "Hocus Pocus" yani "Hoc est enim corpus meum" ( Bu benim bedenim ) cümlesi kıskanç, hırslı ve zalim nitelikli cinlerin düşüncelerini yansıtmakta gibidir. 


Bir filmdeki "Tasallut" ( Demonic POssession ) tasviri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder