10 Ocak 2018 Çarşamba

Selimiye Cami

Edirne ilinde yer alan Selimiye Camii'nin "8" sayısı ile nümerolojik ilişkisi bulunmaktadır. "Selimiye" kelimesi "8" harften oluşmaktadır.

Caminin ana kubbesi "8" ayak üzerine oturtulmuştur.

                             
                   
8 Ayak Üzerine Oturtulmuş Kubbeyi de Gösteren Selimiye Cami Vaziyet Planı 

Cami avlusunda 16 çeşmeden oluşan bir bölüm bulunmaktadır. 16 ... 8+8 = 16 ( 88 sayısı Melek ve Döngü kavramlarının nümerik sembolüdür. )

                             


İçinde ayakta durarak aşağıya yönde merkezine bakıldığında dönüyor hissi veren figür dikkat çekicidir. Figür 8 adet siyah, 8 adet beyaz parçadan oluşan bir daire formundadır. Daire, devir, devre ve döngü kelimelerinin nümerik sembolü olan 8 sayısı düşünüldüğünde, söz konusu figür anlam kazanmaktadır.

                             

“Barış, Kurtuluş” anlamlarına gelen ve caminin isminin kök kelimesi olan SELM/SELİM kelimesi Kur’an’da ilk kez 8. sure olan Enfal suresinde geçmektedir.

8/61 - Ve in cenehu lis SELMİ fecnah leha ve tevekkel alellah innehu hüves semıul alim ( Ve eğer BARIŞ tarafında olurlarsa, sen de ona taraf ol. Allah’a  dayanıp sığın. Kesinlikle O, O duyandır, bilendir. )

“SELM” kökü “SELİM" olarak ise ilk kez 26/89 kodlu ayette geçmektedir.

6/89 - İlla men etellahe bi kalbin selim ( Allah’a  sağlam, kusursuz kalp ile gelmiş olanların haricinde.)

2+6 = 8

8+9 = 17 ... 1+7 = 8 

İki adet 8 ... 88 Melek ve Döngü nümerolojisi

Cami 14 bölümden oluşmaktadır. İkili Yedi ( 2x7, 7+7 )


Kur'an'da SELM kök kelimesi SELİM olarak 2 kere geçmektedir. Her iki ayette de SELİM kelimesi 7. kelime olup, her iki ayette de 7 kelime bulunmaktadır. İkili Yedi. 

26/89 - İlla (1) men (2) eta (3) allahe (4) bi (5) kalbin (6) selim (7) (Allah’a  sağlam, kusursuz kalp ile gelmiş olanların haricinde.) 

37/84 - İz (1) cae (2) rabbe (3) hu (4) bi (5) kalbin (6) selim (7) (Zamanında Rab’bine sağlam kusursuz kalp ile geldi.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder