10 Eylül 2018 Pazartesi

Hatırlamak

"Hatırlamak" yani "Zikr" kelimesi Kur'an'da defaatle tekrarlanmakta olan bir kavramdır.

6/80 - Ve haccehu kavmüh kale e tühaccunnı fillahi ve kad hedan ve la ehafü ma tüşrikune bihı illa en yeşae rabbi şey'a vesia rabbi külle şey'in ılma E FE LA TETETZEKKERUN ( Ve kavmi onunla mücadele etti. "Beni yönlendiren Allah hakkında benimle mücadele mi ediyorsunuz? Rab’bimin dilediği şey haricinde, O’na ortak koştuklarınızdan korkmam. Rab’bim herşeyi ilimce kapsayan genişliktedir. O HALDE HATIRLAMAZ MISINIZ?" dedi. )

10/3 - İnne rabbekümüllahüllezı halekas semavati vel erda fı sitteti eyyamin sümmesteva alel arşi yüdebbirul emr ma min şefıın illa min ba'di iznih zalikümüllahü rabbüküm fa'büduh E FE LA TEZEKKERUN ( Kesinlikle Rab’biniz o Allah'tır ki, gökleri ve yeri altı günde yarattı. Sonra arş, taht üzerine seviyelendi. İşi düzenler, yönetir. O’nun izninden sonra olması haricinde af vesilecisi olamaz. İşte Rab’biniz Allah budur. O halde O’na kulluk edin. HATIRLAMAZ MISINIZ? )

.....
.....

"Hatırlamak" fiili bu ayetlerde, sanki insanın, kendisinde olan bir bilgiyi tekrar çağırması gerektiğini vurgular nitelikte beyan edilmiştir. İlahi bilgilerin insanın özünde, ruhunda zaten kayıtlı olduğu gerçeği ayetlerde "Zikr" kelimesiyle bildirilmiştir.

Batı dillerinde "Hatırlamak" fiilini oluşturan kelimelerin kök anlamları incelendiğinde, "öze dönüş", "içe dönüş", "kaynağa tekrar bağlanma", "alta inme" gibi anlamlar ortaya çıkmaktadır.

Remember ( İng. ) ... Re ( Yeniden / Tekra ) +Member ( Üye / Baülanma ) ... Yeniden / Tekrar Bağlanma

Souvernir ( Fra. ) ... Sou ( Alt ) + Venir ( Gelmek ) ... Alta Gelmek ( Bilinç Altına İnmek gibi )

Erinnern ( Alm. ) ... Er ( -tırmak ) + Innern ( İçlemek / İçe Dönmek ) ... İçlettirmek / İçe Döndürmek


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder