7 Mart 2021 Pazar

İsa ve Yaşam

Bazı dillerde "İsa" kelimesinin karşılığı olan kelimeler aşağıda yer almaktadır.

İys / Yesû' ( Ara. )
İsa ( Tür. )
Jesus ( Lat. ) ( Sondaki "-us" kelimesi anlam içermeyen son ektir. Kök kelime "Jes"'tir. )
İasos ( Yun. )
Yeshua / Jashua ( İbr. ) ( İbranice ve Latince'de "J" harfi "Y" olarak telaffuz edilmektedir. )

Kelime kökleri "S, YS" harflerinden oluşmaktadır.

Dillerde "Olmak, Yaşamak" anlamına gelen fiiller ise şöyledir.

YAŞamak ( Tür. ) ( "Yaş" kökü "İsa"'nın "yaşam veren ruh" olması kavramı ile ilintilidir. )
İYŞ ( Yaşamak ) ( Ara. ) ( Bu kelime "İys / İsa" kelimesinin de bir tezahürüdür. "İsa" kelimesi Kur'an'da "İys" olarak zikredilir. )
IS ( İng. ) ( Olmak - 3. tekil şahıs )
ISt ( Alm. ) ( Olmak - 3. tekil şahıs )
Je Suis ( Fra. ) ( Varım - 1. tekil şahıs - "Jesus” kelimesinin bir tezahürüdür. )

Türkçe'de yer alan ve "olma hali, -ğı zaman, -ğı durumda" anlamını içeren "ise" kelimesinin de "İsa" ve "Olmak" kavramlarıyla ilintisi muhtemeldir. "İse" kelimesi Arapça'daki "İzâ" ( Ne zaman ki, olduğunda ) kelimesidir.

Mesih İsa'nın insanları sonsuz yaşama kavuşturacak olan ruhsal varlık olduğu ve inananların ölümlerinden önce ( üst boyuta geçişlerinden yani "olumlarından" önce ) mutlaka İsa'ya inanacakları Kur'an ve İncil ayetlerinde bildirilmektedir.

4/157 - Ve kavlihim inna katelnel mesiha İYSebne meryeme rasulellah ve ma kateluhu ve ma salebuhu ve lakin şubbihe lehum ve innellezinahtelefu fihi le fi şekkin minh ma lehum bihi min ilmin illettibaaz zann ve ma kateluhu yekina

( Ve "Kesinlikle biz Allah' ın resulü Meryem oğlu Mesih İSA'yı öldürdük." sözlerinden dolayı. Oysa onu öldürmediler ve asmadılar. Lakin onlara benzetildi. Kesinlikle onun hakkında ihtilaf edenler, ondan şüphe içindedirler. Onlara onun ilminden yoktur. Ancak zanna tabi olurlar. Doğrusu onu öldürmediler. )

4/158 - Bel rafeahullahu ileyh ve kanellahu azizen hakima

( Bilakis Allah onu kendisine yükseltti. Allah yücedir, hakimdir. )

4/159 - Ve in min ehlil kitabi illa LE YU'MİNENNE BİHİ kable mevtih ve yevmel kiyameti yekunu aleyhim şehida

( Ve kesinlikle kitap sahiplerinden olanlar ölümlerinden önce mutlaka ONA İNANACAKLARDIR. Ayağa kalkış gününde o, onlara şahit olur. )

Kitap sahiplerinin kaba madde planı dünyadan ayrılmaları ( ölümleri ) öncesinde mutlaka İsa'ya inanacakları İncil'in aşağıdaki ayetinde de bildirilmektedir.

54 1 Timothy 1-16 Ama Mesih İSA, KENDİSİNE İMAN EDİP SONSUZ YAŞAMA KAVUŞACAK OLANLARA örnek olayım diye sınırsız sabrını öncelikle bende sergilemek için bana merhamet etti.

Mesih İsa'nın "sonsuz yaşama kavuşturan" yani daha açık bir ifade ile "Allah'ın izni ile insanın sonsuz ruhsal yaşama kavuşmasına vesile olan" ruhsal varlık olduğunu bildiren İncil ayetleri ise şöyledir.

65 Jude 1 21 Rabbimiz* İSA Mesih'in sizi SONSUZ YAŞAMA KAVUŞTURACAK olan merhametini beklerken kendinizi Tanrı'nın sevgisinde koruyun.

* Ayetteki "Rab" kelimesi "Öğretmen" anlamındadır.

Mesih İsa'nın döngü sonunda, "yaşam veren ruh" olarak tesirlerini ileteceği İncil'in aşağıdaki ayetinde bildirilmektedir.

46 1 Corinthians 15-45 Nitekim şöyle yazılmıştır: "İlk insan Adem yaşayan can oldu." Son Adem ise YAŞAM VEREN RUH oldu.

Adem ve İsa'nın misallerinin benzeşik olduğunu bildiren konu ile ilintili Kur'an ayeti ise şöyledir.

3/59 - İnne mesele İYSA indellahi ke meseli ADEM halekahu min turabin summe kale lehu kun fe yekun

( Kesinlikle İSA’ nın misali Allah’ ın indinde ADEM’ in misali gibidir. Onu topraktan yarattı ve sonra ona "Ol." dedi de o oldu. )

Ayrıca bkz.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder