10 Eylül 2024 Salı

Biyolojinin "Bi"'si

Grek kökenli bir kelime olan "Biologia" ( Biyoloji ) kelimesi "Bios" ( Yaşam, Oluşum, Yaratılış ) ve "Logos" ( Bilim, Kelime ) kelimelerinden oluşmakta olup, "Yaşam Bilimi" veya "Yaşam Kelimesi" anlamına gelmektedir.

Bu kelime ikilisinin ilki olan "Bios" kelimesinin kökü ise "Bi" kelimesi olup, "os" hecesi semantik olmayan ( anlam içermeyen ) fonetik sonek niteliğindedir. ( Bu ekin Latince'deki karşılığı ise "us" hecesidir. )

"Bi" kelimesi Arapça'da "İle" anlamına gelmekte olup, "İkinci" olana işaret etmektedir. "İle" kelimesi "bir şeyin yanında diğer bir şeyin de olmasını" yani "İkinci" bir şeyin varlığını ifade etmektedir.

Türkçe'deki "Binmek" fiilinin kökünde de "Bi" hecesi yer almakta olup, bu fiil "bir şeyin üzerine konan ikinci şey" anlamını temsil etmektedir

Batı dillerindeki "Binome" ( İki terimli ) ve "Binary" ( İkili ) kelimelerinin kökünde de "Bi" kelimesi yer almaktadır.

Tek ( Bir ) olan Allah'ın yaratışı tezahür ettirmesi esasen sayısal olarak, halden hale geçişin sembolü olan 11 sayısıyla yani 2 ( 1+1 ) sayısıyla ifade edilebilmektedir. Zira yaratılmış varlıklar algılayamasa da, ilmi ( Gayb ilmi / Yokluk ilmi ) sadece Allah'ın indinde olan ve "Yokluk" olarak anılan hal birinci hal, "Varlık" olarak anılan hal ise ikinci hal olmaktadır ki bu da yaratılıştaki "düalite" ( ikilik ) ilkesinin tezahürüdür. Kur'an'ın birinci suresinin birinci ayetinin başındaki "Bismillah" ifadesi, yaratılışın kaynak kodu olup, bu kelime grubunda da "İki hal" fenomeni batıni olarak tezahür etmektedir.

Bi ( İle ) + İsm ( İsim ) + Allah ( Allah )

Temel kod olan bu kelime grubu, her şeyin Allah'ın ismi ile gerçekleşebileceğini, tezahür edebileceği ifade etmektedir. Yani "Allah'ın ismi" ( 1 ), yaratılış ise "Bi" ( 2 ). Bu noktada "Bİologia" kelimesindeki "Bi" kökü ezoterik anlam kazanmaktadır. İlgili ayetin kodundaki ( 1/1 ) rakamların toplamı da 2 olmaktadır.

Alfabenin ilk harfinin, fonetik olarak, Allah kelimesinin İbranice karşılığı olan "El" kelimesiyle uyumlu olan "Elif" kelimesi olması ve ikinci harfin "Be" olması da konu bağlamında uyum arzetmektedir. ( Kur'an'da geçen Cibril ve Mikail kelimelerinin açılımı esasen "Cibr+EL" ve "Mika+EL" olup, sırasıyla "Allah'ın zorlaması" ve "Kim Allah gibi olabilir" anlamlarını temsil etmektedir. )

Arapça alfabesindeki "ikinci" harf olan "Be" harfinin şeklinin ( ) bir nokta ve parantez benzeri bir şekilden yani "iki" şekilden oluşması da "yaratılışın bir noktadan başlayıp yayılması" anlamını temsil etmektedir.

Yeni doğan çocuğa "BeBe" denmesinin, yaratıcı Allah'a olan sevginin tasvir edildiği ayette "ABa" ( BaBa ) teşbihinin yer alması, "Bİlmek" fiilinin "varlığından haberdar olmak" anlamını temsil etmesi, İngilizce'deki "Build" ( "Bİld" okunur. ) kelimesinin "İnşa etmek, Oluşturmak" anlamına gelmesi, Arapça "BEyan" kelimesinin "Açığa çıkma, Açıklama, Ortaya çıkma" anlamına gelmesi de konuyla ilintilidir.

Yaratılışın bir ifadesi olan "Big Bang" kelime ikilisinin ilk harflerinin B olması da ilginç bir uyum arzetmekte gibidir.

Kur'an'da da belirtildiği üzere, her şeyin sudan yaratılmış olması ve su kelimesinin Farsça karşılığının "AB" kelimesi olması da dikkat çekmektedir. ( Abdest ... Ab ( Su ) + Dest ( El ) ... El Suyu )

1 yorum:

  1. Selamün aleyküm Dost abi
    Allah razı olsun bizi bilgilendirdiğiniz için
    Please recite this ayet everyday 60-70 times Neml 27:65
    قل لا يعلم من فى السمٰوٰت والآرض الغيب إلا الله

    Allah'ın izniyle neml süresi 65. ayeti sabah akşam günde onlarca defa okuyalım Bu ayet inşaAllah düşüncelerimizi canlandırır, zihnimizi daha aktif hâle getirir, ruhumuzu inkişaf ettirir
    En-Neml 27:65

    قل لا يعلم من فى السمٰوٰت والآرض ٱلْغَيْبَ إِلَّا ٱللَّهُ
    Kul La Yağlemu
    Men fiy elsemavati ve elardi
    Elğaybe
    İlla Allah

    De ki:Bilemezler
    Göklerde ve yerdeki kimseler
    Gaybı
    Ancak Allah

    De ki: Göklerde ve yerde Allah’tan başka hiç kimse gaybı bilemez. Ve onlar, ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.

    İnşaAllah,Allah kelimesiyle başlayan 80 ayeti, ezbere günde 1 ila 3 saat okuyalım

    Secdede elimizle Kur'an okuma tekniği
    Nasr süresi
    Youtube adresim
    Allah'ın yardımı 2014
    İza câe nasru Allahi ve elfeth
    اذا جاء نصر الله والفتح

    YanıtlaSil