23 Nisan 2022 Cumartesi

Altıncı Kitlesel Yok Oluş

Sixth Mass Extinction ( Altıncı Kitlesel Yok Oluş ) veya Anthropocene* Extinction ( Antroposen Yok Oluş / Yeni İnsan Yok Oluşu ), içinde bulunulan Holosen çağında süregelen yok oluş döngülerinden henüz gerçekleşmemiş olan altıncısını tanımlamaktadır.  


Önceki 5 kitlesel yok oluşu gösteren tablo

* Grek kökenli olan "Anthropocene" kelimesi "Anthro" ( İnsan ) ve "Cene" ( Yeni )  kelimelerinden oluşmakta ve "İnsan"ı işaret etmektedir.

Kaynaklarda, 5. Kitlesel Paleocene Yok Oluş'un 66 milyon yıl önce, 10-15 km çapında bir asteroitin dünyaya çarpması sonucunda gerçekleştiği bilgisi yer almaktadır. Çarpmanın etkisiyle volkanların aktive olması, fümerollerden yayılan kükürtlü gazların güneş ışınlarını engellemesi, atmosferdeki karbondioksit ve denizlerdeki asit oranının önemli ölçüde artması nedeniyle dinozorlar da dahil olmak üzere dünya üzerindeki canlıların yüzde 80’inin soyunun tükendiği bildirilmektedir.

Altıncı Kitlesel Yok Oluş'un ( Antroposen Yok Oluş ) ise kontrolsüz sanayileşme, yeşil alanların ve tarım alanlarının yokedilerek birçok canlı türünün habitatlarının yokedilmesi gibi insanın ekolojik sistem üzerinde olumsuz etkiler yaratan zalimce ve nefsani faaliyetleri sonucunda gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Kur'an'da "Nesillerin helâk edilmesi" kavramının ilk kez geçtiği ve iki kez tekrarlandığı tek ayet olan En'am ( Mahlukat, Yaratılmış canlılar ) suresinin 6/6 kodlu ayeti, ait olduğu surenin ismi ve numarası, ayet numarası ve içerdiği mesaj itibarıyla "Altıncı Yok Oluş" kavramıyla uyum arzetmektedir.

6/6 E lem yerav KEM EHLEKNA MİN KABLİHİM MİN KARNİN mekkennahum fil erdi ma lem numekkin lekum ve erselnes semae aleyhim midrara ve cealnel enhara tecri min tahtihim fe EHLEKNAHUM bi zunubihim ve ENŞE'NA MİN BA'DİHİM KARNEN AHARİN

( Onlardan önce, NİCE NESİLDEN HELAK ETTİĞİMİZİ görmediler mi? Size vermediğimiz imkanları yerde onlara verdik. Göğü onların üzerine yağmur olarak gönderdik. Altlarından akan nehirler oluşturduk. Fakat ONLARI GÜNAHLARINDAN DOLAYI HELAK ETTİK. Onlardan sonra DİĞER NESİLİ İNŞA ETTİK. )

Ayetin sonunda yer alan "Günahlarından dolayı helak ettik." cümlesi Antroposen Yok Oluş'un sebebini tanımlamakta gibidir. Ayette helak ( yok oluş ) sonrasında yeni bir var oluş döngüsünün başladığı da bildirilmektedir.

Bir önceki yani 5. kitlesel yok oluşun 66 milyon yıl önce gerçekleşmiş olması ile ayetin kodu ( 6/6 ) arasında da batini bir ilinti olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder