4 Eylül 2022 Pazar

Dil ve Lisan kelimeleri üzerine...

"Dil" kelimesi kök Türkçedeki "Til" kelimesi olup "Bölmek, Kesmek, Parçalara ayırmak, Paylaştırmak" anlamlarına gelmektedir. İngilizcedeki "Deal" ( Paylaşım, Pay etme, Dağıtma ) ve Almancadaki "Teil" ( Kısım, Parça, Bölüm ) kelimeleri de aynı ortak DL / TL kökündendirler. 

Organ olan "Dil"'in işlevi de, kök anlamına uygun olarak, ağızdan çıkan sesleri bölerek, keserek konuşmayı sağlamaktır. İngilizcedeki "Tell" ( Anlatmak, Söylemek ) kelimesi de yukarıda zikredilen aynı köktendir. 

Türkçedeki "Dilmek", "Dilimlemek", "Delmek", "Delik" kelimeleri de aynı ortak kök anlama ve DL köküne haiz kelimelerdir.

İngilizcedeki "Til / Until" ( Değin, Kadar ) kelimelerindeki "Til" kökü İbranicedeki "Tel" ( Tepe ) kelimesine de yansımıştır. Organ olan "Dil"in üçgen ve tepe şeklindeki yapısı bu anlamların tezahürüne sebebiyet vermiştir. Zira tepe, ulaşılacak uç noktayı ifade eden bir kelimedir.

Arapçadaki "Lisan" ( Dil ) kelimesi ise "Lis" ( Yalamak ) kökünün "-an" ( yapan, eden ) sonekini almasıyla "Yalayan, Yalayıcı" anlamını verecek şekilde tezahür etmiştir.

Hinduizmdeki "Lingam" kelimesi "Ayırıcı işaret, Sembol" anlamına gelmekte olup pagan ilah addedilen Shiva karakterinin "Yarıcı, Yaratıcı" niteliğini sembolize eden "Phallus" ( Penis ) seklindeki figürdür. Okült ezoterik sembolizmdeki Obeliskler de ( Dikilitaşlar ) pagan ilahlara atfedilen penis şeklindeki figürlerdir.

"Sahasra Linga" adı verilen bu Phallus sembolünün üzerinde 1001 adet minyatür linga oyması bulunmakta olması da 11 nümerolojisi açısından ilginçtir. Linga figürü üzerinde 99 dikey, 11 yatay hat bulunmaktadır. 

"Phallus" kelimesi Arapçadaki "Falik" ( Yarıcı ) kelimesinin tezahürü olup "Linga" kelimesinin kök anlamıyla uyumludur. "Linga / Lingam" kelimesindeki "Ling" kökü "Linguistic" ( Dilbilim ) kelimesinde de bulunmaktadır. Dolayısıyla "Dil" ve "Ling" kelimelerinin ortak kök anlamı ( Ayırıcı, Kesici, Yarıcı, Bölücü ) yansıttıkları görülmektedir.  Fransızcadaki "Langue" ( Dil ) kelimesi de LNG kökünün bir tezahürüdür.

Dil, en nihayetinde birlik kavramının idrak edilebilmesini sağlamak amacıyla, bir sınav niteliğinde olmak üzere toplulukları "ayırıyormuş" algısı yaratan ilahi kozmik bir fenomendir. Zira esasen tüm diller, Rab'bin insana ilk vahyi olan kelimelerden* oluşan tek bir ortak dilden türemişlerdir.

* 2/37 Fe TELEKKA ADEMU MİN RABBİHİ KELİMATİN fe tabe aleyh innehu huvet tevvabur rahim

( Böylece ADEM RAB'BİNDEN KELİMELER ALDI da onun üzerine tevbe eyledi. Kesinlikle O, O tevbeyi kabul edendir merhametlidir.  )

İlahi kozmik bilgilerin her kavime kendi lisanı ile iletildiğini ancak döngü sonunda insanların esasen birleşik insanlık gerçeğini ve tek bir ortak dilin varlığını idrak edecekleri kutsal kitap ayetlerinde bildirilmektedir.

14/4 Ve MA ERSELNA MİN RASULİN İLLA Bİ LİSANİ KAVMİHİ bi lisani kavmihi li yubeyyine lehum fe yudillullahu men yeşau ve yehdi men yeşa' ve huvel azizul hakim

( Ve HİÇBİR RESULÜ KAVMİNİN LİDANI HARİCİNDEKİ İLE GÖNDERMEDİK ki onlara açıklasınlar. Allah dilediği kimseyi saptırır, dilediği kimseyi yönlendirir. O yücedir hakimdir. )

26/193 NEZELE BİHİR RUHUL EMİN

( ONU GÜVENİLİR RUH İNDİRDİ. )

26/194 Ala kalbike li tekune minel munzirin

( Uyarıcılardan olman için senin kalbine, )

26/195 Bi LİSANİN ARABİYYİN mubin

( Apaçık ARAPÇA LİSANI ile, )

İncil'den ayetler ise şöyledir.

41 Mark 16-17 İman edenlerle birlikte görülecek belirtiler şunlardır: Benim adımla cinleri kovacaklar, YENİ DİLLERLE KONUŞACAKLAR,

44 Acts 19-6 Pavlus ellerini onların üzerine koyunca KUTSAL RUH ÜZERLERİNE İNDİ ve BİLMEDİKLERİ DİLLERDE KONUŞUP peygamberlik etmeye başladılar.

44 Acts 10-46 Çünkü onların, BİLMEDİKLERİ DİLLERDE KONUŞUP Tanrı'yı yücelttiklerini duyuyorlardı.

.........

46 1 Corinthians 12-7 Herkesin ortak yararı için HERKESE RUH'U BELLİ EDEN BİR YETENEK VERİLİYOR. 

46 1 Corinthians 12-8 Ruh aracılığıyla birine bilgece konuşma yeteneği, ötekine aynı Ruh'tan bilgi iletme yeteneği,

46 1 Corinthians 12-9 birine aynı Ruh aracılığıyla iman, ötekine aynı Ruh aracılığıyla hastaları iyileştirme armağanları, 

46 1 Corinthians 12-10 birine mucize yapma olanakları, birine peygamberlikte bulunma, birine ruhları ayırt etme, birine çeşitli dillerle konuşma, bir başkasına da bu dilleri çevirme armağanı veriliyor.

46 1 Corinthians 12-11 BUNLARIN TÜMÜNÜ ETKİN KILAN TEK VE AYNI RUHTUR. RUH BUNLARI HERKESE DİLEDİĞİ GİBİ DAĞITIR. 

46 1 Corinthians 12-12 Beden bir olmakla birlikte BİRÇOK ÜYEDEM OLUŞUR ve çok sayıdaki BU ÜYELERİN HEPSİ TEK BİR BEDEN OLUŞTURUR. Mesih de böyledir.

44 Acts 2-4 IMANLILARIN HEPSİ KUTSAL RUH İLE DOLDULAR, Ruh'un onları konuşturduğu YABANCI DİLLERDE KONUŞMAYA BAŞLADILAR.

44 Acts 2-6 Bunlar sesi işittikleri zaman büyük bir kalabalık halinde toplandılar. HER BİRİ KENDİ DİLİNDE KONUŞULDUĞUNU DUYUNCA  ŞAŞAKALDILAR.

44 Acts 2-7 Hayret ve şaşkınlık içinde, «Bakın, bu konuşanların hepsi Celileli değil mi?» diye sordular.

44 Acts 2-8 "NASIL OLUYOR DA HER BİRİMİZ KENDİ ANA DİLİMİZİ İŞİTİYORUZ? "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder