17 Kasım 2023 Cuma

Allah'ın güzel isimleri ( Esmaul Husna )

Allahu Teala'nın güzel isimlerinin ( Esmaul Husna ) olduğu, kullarının O'nu bu isimlerle sıkça hatırlamaları ( zikretmeleri ) gerektiği ayetlerde beyan edilmektedir. Esmaul Husna konusunda ilimsiz bir şekilde cehalet ve sapıklık sergileyenlerin olacağını, bunlara dikkat edilmesi gerektiği de ayrıca vurgulamaktadır.

Esmaul Husna kavramı Kur'an'da ilk kez A'raf suresinin 7/180 kodlu ayetinde olmak üzere toplam 4 ayette yer almaktadır.

A'raf 7/180 - Ve LİLLAHİL ESMAUL HUSNA fed'uhü biha ve zerullezıne YULHİDUNE Fİ ESMAİH seyüczevne ma kanu ya'melun

( Ve GÜZEL İSİMLER ALLAH İÇİNDİR. O halde, Allah' ı onlarla çağırın. O’NUN İSİMLERİ HAKKINDA ZULMEDENLERİ *, sapanları bırakın. O yapmış olduklarını karşılıklandıracağız. )

* "Allah'ın isimleri hakkında zulmetmek." ne demektir? "Zulüm" kelimesinin, "haksızlık" anlamına geldiği düşünüldüğünde, "hakkını vermemek" eylemi öne çıkmaktadır. Bir başka deyişle, Allah'ın isimlerini gereği gibi anmamak, belirli bir adetle kısıtlamak veya bu isimlerin kudretini rahmani değil de şeytani amaçlarla kullanmak, şifa yerine cefa vermeyi, inşa yerine imha etmeyi hedefleyen büyü eylemlerini icra etmek "Allah'ın isimleri hakkında zulmetmek" kapsamına girebilir.

İsra 17/110 - Kul id'ullahe evid'ur rahman eyyen ma ted'u fe LEHU ESMAUL HUSNA ve la techer bi salatike ve la tühafit biha vebteğı beyne zalike sebıla

( "Allah diye çağırın veya Rahman diye çağırın. Hangisi ile çağırırsanız. GÜZEL İSİMLER O'NADIR. Duanla açığa çıkma, sesini yükseltme ve onunla gizlenme de. Bunların arasında bir yol ara." de. )

Taha 20/8 - Allahu (1) la (2) ilahe (3) illa (4) hu (5) lehu (6) el (7) esmau (8) el (9) husna (10) ( Allah, O’nun haricinde ilah yoktur. En güzel isimler O’nadır. ) **

**Sadece "Esmaul Husna"'dan bahsedilen ve Allah kelimesi ile başlayan 20/8 kodlu ayette tek yaratıcı Allahü Teala'nın "birliğini ve tekliğini" vurgulayan "10" veya "1" nümerolojisi bulunmaktadır.

- Ayetin kodunun ( 20/8 ) nümerolojik değeri "10" ( 2+0+8 = 10 ) olmaktadır. Ayette

- Ayette "10" kelime bulunmaktadır.

Haşr 59/24 - Huvallahul halikul bariul musavviru LEHUL ESMAUL HUSNA yusebbihu lehu ma fis semavati vel ard ve huvel azizul hakim

( Allah, o yaratan, var eden, düzenleyip şekil verendir. GÜZEL İSİMLER O'NADIR. Göklerde ne varsa ve yerde ne varsa, O' nu övgü sözleri ile överler. O yücedir hakimdir. )

Üst boyutlar ile iletişim ve ruhsal tekâmül için Allah'ın isminin / isimlerinin zikredilmesinin gerekliliği İnsan suresinin 25. ayetinde bildirilmektedir.

76/25 - Ve (1) ezkur (2) isme (3) rabbi (4) ke (5) bukreten (6) ve (7) asıylen (8)

( Ve sabah ve akşam Rab’binin ismini hatırla. )

Ayet kodu ve ayetteki kelime adedinin nümerolojik değeri yine 10 üzerinden "1" sayısını vermektedir.

Ra'd suresinin 13/28 kodlu ayetinde varlıkların sürekli aradıkları, özlem duydukları, peşinde koştukları "daimi tatmin ve huzura" sadece ve sadece Allah'ın isminin hatırlanması ve tekrarlanması vesilesiyle erişebilecekleri bildirilmektedir.

13/28 - Ellezine amenu ve tatmeinu kulubuhum bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinul kulub

( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah' ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah' ın hatırlanması ile tatmin olur. )

İslami kültürde Esmaul Husna adedinin 99* sayısı ile sınırlandığı görülmektedir. Esmaul Husna'nın belirlenmesi metodolojisi incelendiğinde, Allahu Teala ile doğrudan ilişkilendirilen sıfatların ( Örnek : Hamid ( Övülesi ) ve Allah'ın icrasını belirten fiillerin ( Örnek : Ağna ( Gani kılar ) fiilinden Muğni, Ahhare ( Ertelemek ) fiilinden Muahhir vb. ) esmaul husna kapsamına alındığı görülmektedir. Aynı metod ile kapsamlı bir inceleme yapıldığında, Esmaul Husna adedinin daha fazla olabileceği kanaati oluşmaktadır.  

* Nümerolojik değeri 18 üzerinden 9 olan 99 sayısı, insanı simgeleyen canavarın sayısı ve şirkin sembolü olan 666 ( 6+6+6 = 18 ... 1+8 = 9 ) sayısının da bir tezahürüdür. Ayrıca 99 sayısı Sad suresinin 38/23 kodlu ayetinde "hırsla mal toplama ve gasp" ile ilintilendirilmiş olarak yer almaktadır.

Bu bağlamda 300'den fazla isimden oluşan Esmaul Husna listesini ve ilgili ebced değerlerini içeren "Esmaul Husna" isimli kitapçık, sayfanın yan tarafındaki ilgili görsele tıklanarak indirilebilir. Esmaul Husna tablosunda, Kur'an'a istinaden, Allahu Teala ile doğrudan ilişkilendirilen sıfatlar ve Allahu Teala'nın fiilleri baz alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder