8 Kasım 2023 Çarşamba

Post Truth Era ( Gerçeklik Ötesi Çağı )

Ayetlerde Yevmel Kiyameh ( Ayağa Kalkış Günü ), Yevmel Fasl* ( Ayrışım Günü ), Yevmel Hisab ( Hesap Günü ), Yevmel Hakk ( Gerçeğin Günü* ) gibi ifadelerle tanımlanan büyük döngü sonunun en belirgin özelliği gerçeği idrak edenler ile gerçeklikten kopanların ayrışmasıdır. "Gerçeklikten kopuş" ifadesi büyük döngü sonunda insanların büyük bölümünün gerçeklik algısını yitirmesini ve batıl olana, yalana itibar eder hale gelmesini tanımlamaktadır.

* Döngü sonunda şiddetini artıran ve adeta sosyal, sosyopolitik, sosyokültürel kural haline gelmiş olan "yalancılık" ortamında dahi dünya hayatının aldatıcılığını idrak edip gerçeği algılayanların, savunanların varlığı ve batılcılardan ayrışmaları nedeniyle büyük döngü sonu Yevmel Hakk ( Gerçeğin Günü ) ve Yevmel Fasl ( Ayrışım Günü ) olarak da isimlendirilmiştir.

Güncel terminolojide "Post Truth Era" ( Gerçeklik Ötesi Çağı ) veya "Age of Deceit" ( Yanıltma Çağı / Aldatma Çağı ) olarak ifade edilen ve halihazırda insanlığın deneyimlediği dönem "yalanların gerçekmiş gibi sunulduğu", "yalanların silaha dönüştüğü" ve "insanların yalanlara inanıp itibar ettiği" dönemi tanımlamaktadır.

Bu çerçevede, doğal görüntülerin bilgisayar aracılığıyla, ses, görüntü, grafik vb. gibi sanal öğeler eklenerek değiştirilmesine verilen isim olan "Augmented Reality" ( Artırılmış Gerçeklik ) kavramı da yanıltıcı bir kavramdır. Zira esasen gerçeklikten kopuş ve sanallık olan bu fenomenin, içinde "gerçek" kelimesi geçen, "artırılmış gerçeklik" ifadesi kullanılarak gerçekmiş gibi telkin edilmesi de Post Truth Era ile uyumlu bir yanıltma ve aldatmadır.   


- Cevaplar
- Yanlış ama kolay ( solda )
- Doğru ama karmaşık ( sağda )

Post Truth Era ( Age of Deceit )'nın özünü oluşturan "gerçeği gizleme", "batılı gerçekmiş gibi sunma" ve "gerçeği red" ( gerçeklikten kopuş ) fenomeni kitaplarda şöyle bildirilmektedir.

3/71 Ey kitap sahipleri, neden GERÇEĞİ BATIL İLE ÖRTERSİNİZ de gerçeği bile bile gizlersiniz? 

22/2 Onu göreceğiniz gün, tüm emziren kadınlar o emzirdiklerinden vazgeçerler. Her yük sahibi yükünü düşürüp bırakır. İNSANLARI SARHOŞ GÖRÜRSÜN DE ONLAR SARHOŞ DEĞİLLERDİR. Lakin Allah’ın azabı şiddetlidir. 

Ayetteki "Sarhoş" kelimesi "gerçeklik algısını yitirmiş, bilinçsiz insan kitlesini" tanımlamaktadır. 

23/70 "Onda cinlik var." mı diyorlar? Bilakis onlara gerçek ile geldi. ONLARIN ÇOĞUNLUĞU GERÇEK İÇİN İSTEKSİZDİRLER, zorlanıp hoşlanmayanlardır. 

8/7 Ve zamanında Allah size iki gruptan birini vaad ediyordu ki kesinlikle o sizin olacaktı. SİZ İSE KESİNLİKLE ŞEREFİ OLMAYANIN SİZİN OLMASINI ARZULUYORDUNUZ. ALLAH GERÇEĞİ KELİMELERİ İLE GERÇEKLEŞTİRMEK ve inkarcıların arkasını kesmek istiyordu.

8/8 GERÇEĞİ GERÇEK KILMAK VE BATILI BATIL KILMAK İÇİN. ŞAYET SUÇLULAR HOŞLANMAYIP ISTEMESELER DE.

10/82 VE SUÇLULAR HOŞLANMASALAR DA, ALLAH GERÇEĞİ KELİMELERİ İLE GERÇEKLEŞTİRİR. 

10/32 İşte bu Allah sizin gerçek Rab’binizdir. GERÇEĞİN DIŞINDA SAPIKLIĞIN HARİCİNDE NE VARDIR? O HALDE NASIL DEĞİŞTİRİLİP DÖNDÜRÜLÜYORSUNUZ? )

18/56 ... O inkar edenler, gerçeği batıl ile gidermek için mücadele ettiler. ...

21/24 ... Bilakis INLARIN ÇOĞUNLUĞU GERÇEĞİ BİLMEZLER de onlar yüz çevirip dönenlerdir.

23/90 Bilakis onlara gerçeği getirdik. Kesinlikle onlar yalancılardır. 

29/68 Ve o Allah’a  yalan uyduran veya ona geldiğinde GERÇEĞİ YALANLAYAN KİMSEDEN daha zalim kimdir? Cehennemde inkarcılar için yer yok mu?

34/43 ... O gerçeği inkar edenler, onlara geldiğinde "Bu kesinlikle ancak apaçık sihirdir." dediler. 

43/78 SİZE GERÇEĞİ GETİRDİK. LAKİN ÇOĞUNLUĞUNUZ GERÇEK İÇİN İSTEKSİZSİNİZDİR. 

50/5 Bilakis onlara geldiğinde gerçeği yalanladılar. Artık onlar karışık, sıkıntılı işin içindedirler.  

78/39 Zalikel YEVMUL HAKKU fe men şaettehaze ila rabbihi meaben

( Bu GERÇEĞİN GÜNÜDÜR. Artık dileyen kimse Rab’bine dönüş yeri edinsin. ) 

Döngü sonunda maksimum seviyeye erişecek olan "Delüzyon" yani "tüm delilleriyle bariz olan gerçeği inkar etme" fenomeni İncil'in aşağıdaki ayetinde zikredilmektedir.

53-2 Thessalonians-2-11 İşte bu nedenle Tanrı YALANA KANMALARI İÇİN onların üzerine güçlü bir DELÜZYON ( yanıltıcı inanç ) gönderiyor. 

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2022/05/ayrc-kesici-bir-frekans-hakk.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder