3 Aralık 2023 Pazar

Radyasyon sembolü ... Üç Çatallı Gölge

Radyasyon ( Işıma ), elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar halindeki enerji yayılımını veya aktarımını tanımlayan bir kavramdır. Radyoaktif elementlerin Alfa, Beta ve Gama ışınlarını yayması da radyasyon olarak tanımlanmaktadır. Bir elementin radyoaktif olma sebebi atom içindeki nötronların adedinin protonlardan çok fazla veya çok az olmasıdır. Bu dengesizlik nedeniyle kararsız nitelik arzeden bu tip elementler parçalanarak üç tip ışıma ( alfa, beta, gama ışımaları ) yapmaktadırlar.

Uluslararası radyasyon sembolü, atomu simgeleyen küçük bir dairenin etrafında yer alan ve üç tip ışımayı simgeleyen ve "gölgeli üçgen" formunu andıran üç yapraklı yoncadır.

Bu sembol ilk kez 1946'da California Üniversitesi Berkeley Radyasyon Laboratuvarı'nda ortaya çıkmıştır.

Alfa, Beta ve Gama ışımaları çok yüksek frekanslara sahip olmalarından dolayı organizmalardaki kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptirler. Kimyasal bağların kırılması iyonizasyona ( iyonlaşma ) sebep olur. İyonlaşabilen elektromanyetik radyasyonlar, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek seviyede enerji taşımaktadırlar.

İnsan sağlığına zararlı olan 6 tip radyasyon ışınımı mevcuttur. Alfa, Beta, Gama ve X ışınları, Kozmik ışınlar ve Nötron ışınları.

Mürselat suresinde yer alan aşağıdaki ayet grubunun içerdiği çoklu anlamlardan birinin de "Radyasyon" olması muhtemeldir. Zira ayetlerde yer alan "üç çatallı gölgenin kıvılcımlar atması" tasviri "üç tip radyasyon ışımasına" işaret etmekte gibidir. Ayrıca ayetlerde bu kıvılcımların "insana faydalı olmadığı" da vurgulanmaktadır.

77/30 İntaliku (1) ila (2) ZİLLİN (3) Zİ (4) SELASİ (5) ŞU'ABİN (6)

( ÜÇ ÇATALLI GÖLGEye gidin. )

77/31 La zalilin ve la yuğni min el lehebi

( Gölgelendiren değildir ve alevden koruyup fayda vermez. )

77/32 İnneha TERMİ Bİ ŞERERİN KEL KASR

( Kesinlikle o SARAY GİBİ KIVILCIMLAR ATAR. )

77/33 Ke ennehu cimaletun sufrun

( Kesinlikle o sarı erkek develer gibidir. )

Konuya ilişkin ayet grubunun ilk ayetinin numarası 30 ( 3+0 = 3 ) olup, bu nümerolojik durum da 3 çeşit radyasyon ışımasına ( alfa, beta, gama ) ve dolayısıyla radyasyon sembolündeki 3 yaprağa işaret etmekte gibidir.

Ayetin 6 kelimeden oluşması da yukarıda değinilen 6 tip radyasyon ışımasına işaret olabilir.

Atomda radyasyonun oluşmasının sebebi atom çekirdeğindeki nötronların sayısınınproton sayısına göre oldukça fazla veya oldukça az olmasıdır. Bu fenomen bilimsel terminolojide atomun "kararsızlığı" olarak ifade edilmektedir. Bu "kararsızlık" veya diğer bir ifadeyle "dengesizlik" atomum parçalanmasına ve zararlı niteliğe sahip radyasyon yaymasına sebep olmaktadır.

Kararsız atom, kararsız Adem ( İnsan ) gibidir. İnsanı kararsızlığa sevkeden yegane unsur Kur'an'da da vurgulandığı üzere "İmtira" ( Şüphe ) olgusudur. Zira "şüphe", "kararsızlığı" doğuran ve böylelikle insanların doğru yoldan uzaklaşmalarına, diğer insanları helak etmelerine ve kendilerinin de helak olmalarına sebep olan bir unsurdur. Tıpkı kararsız atomların parçalanması ve zararlı radyasyon yayması gibi...

2/147 El hakku min rabbike fe la tekunenne minel mumterin

( O Rab’binden gerçektir. O halde ŞÜPHECİLERden olma. )

3/60 El hakku min rabbike fe la tekun minel MUMTERİN

( Gerçek senin Rab’bindendir. O halde ŞÜPHECİLERden olma. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder