29 Aralık 2016 Perşembe

Ayın Yörüngesel Düzlemi

Güneş sistemindeki tüm gezegenler ve asteroidler Güneş'in çekim kuvveti nedeniyle, Güneş çevresinde belirli bir yol izleyerek dairesel hareket gerçekleştirmektedirler. Gezegenlerin izledikleri bu dairesel yola yörünge adı verilmektedir. Gezegenlere ait bu yörüngeler birbirleriyle hizalanmak suretiyle düz bir diske benzeyen bir patern sergilemektedirler. Bu paterne Yörüngesel Düzlem ( Orbital Plane ) adı verilmektedir.
 
Yer'in çekim kuvveti ile Yer'in çevresinde hareket eden Ay'ın yörüngesel düzlemi ( Moon Orbital Plane ), Dünya'nın yörüngesel düzlemine ( Ecliptic Plane ) göre 5 derecelik bir açıya sahiptir.


Ay Tutulması için Dolunay gerektiği dikkate alındığında, her Yeni Ay durumunda Güneş Tutulması, her Dolunay durumunda ise Ay Tutulması olayının gerçekleşmesi gerektiği akla gelebilir. ( Güneş Tutulması ( Solar Eclipse ) Ay'ın Güneş ile Yer arasında konumlanması, Ay Tutulması ( Lunar Eclipse ) ise Yer'in Güneş ile Ay arasında konumlanması sonucunda oluşmaktadır. )

Her ay, Ay Tutulması ve Güneş tutulması gerçekleşmemesinin nedeni Ay'ın yörüngesel düzleminin, Yer'in yörüngesel düzlemine göre 5 derecelik bir açıya sahip olmasıdır.
 
 
"Kamer" ( Ay ) kelimesi, Kur'an'da ilk kez En'am suresinin 6/77 kodlu ayetinde 5. kelime olarak geçmektedir. Bu ayette Ay'ın hareketinden / doğmasından bahsedilmektedir.
 
En'am 6/77 - Fe lemma rael kamera baziğan kale haza rabbi fe lemma efele kale lein lem yehdinı rabbi le ekunenne minel kavmid dallın ( Ay' ı doğarken gördüğünde "Rabb' im budur." dedi. Kaybolduğunda ise "Rabb' im beni yönlendirmeseydi, sapıklar kavminden olurdum." dedi. )
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder