31 Aralık 2016 Cumartesi

Ruhundan üflemek...

Allahü Teala, insanı yarattığında, onun içine ruhundan üflediğini, yani hayat enerjisini, bilgiyi ve bilinci içeren kodu / kelimeyi bahşettiğini beyan eder. "Ruh" kelimesinin anlamını tam olarak algılayacağımızı ise İsra suresinin 17/85 kodlu ayetinde şu şekilde ifade eder.

İsra 17/85 - Ve yes'eluneke anir ruh kulir ruhu min emri rabbi ve ma utıtüm minel ılmi illa kalıla ( Ve sana ruhtan sual ediyorlar. "Ruh, Rabb' imin işlerindendir. İlminden size azıcık haricinde verilmemiştir." de. )
 
"Ruhundan üflemek" ifadesinin kitapta ilk kez geçtiği ayette "Ben" zamiri ile Allahü Teala'nın kendi hitabına şahit olunur.
 
Hicr 15/29 - Fe iza sevveytühu ve nefahtü fıhi min ruhıy fe kau lehu sacidın ( Onu düzenleyip şekillendirdiğimde ve içine ruhumdan üflediğimde, artık ona yere kapanarak serilin. )
 
Bu ayetin sure numarasını ( 15 ) oluşturan rakamların toplamı ( 1+5 = 6 ) ilahi mühür olan 6 sayısına işaret eder. Ayrıca bu ayetteki "Nefahtü" ( Üflerim ) kelimesi de 6. kelimedir.
 
Fe (1) iza (2) sevveytü (3) hu (4) ve (5) nefehtü (6) ......
 
"Ruhundan üflemek" ifadesinin kitapta ikinci kez geçtiği Enbiya suresinin 21/91 kodlu ayetinde ise "Biz" zamiri yer almaktadır. Bu ayette, Allah'ın ruhundan üfleyerek yaratmış olduğu ve O'nun insanın yaratılış süreci ile ilgili emirlerini de icra eden Meleül Ala'ya ( Yüksek İleri Gelenler ) dikkat çekilmektedir. Zira ayette "ruhumuzdan üfledik" ifadesi yer almaktadır. 

Enbiya 21/91 - Velletı ahsanet ferceha fe nefahna fıha min ruhına ve cealnaha vebneha ayeten lil alemın ( Ve o ayıbını koruyan. Onun içine ruhumuzdan üfledik. Onu ve oğlunu alemler için ayet kıldık. )
 
"Ruhundan üflemek" ifadesinin, Allahü Teala'yı ifade eden "Ben" zamiri ile kitapta ikinci kez geçtiği Sad suresinin 38/72 kodlu ayetinde de "Nefahtü" ( Üflerim ) kelimesi 6. kelimedir.
 
Sad 38/72 - Fe iza sevveytühu ve nefahtü fıhi min ruhıy fe kau lehu sacidın ( Böylece onu düzenleyip şekillendirdiğimde ve içine ruhumdan üflediğimde artık ona yere kapanarak serilin. )
 
Fe (1) iza (2) sevveytü (3) hu (4) ve (5) nefehtü (6) ......

Secde 32/9 - Sümme sevvahü ve nefeha fihi min ruhıhı ve ceale lekümüs sem'a vel ebsara vel efideh kalilen ma teşkürun ( Sonra onu düzenleyip şekillendirdi ve içine ruhundan üfledi. Size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturdu. Azdır o şükretmeniz. )
 
"Ruhundan üflemek" ifadesi Kur'an'da son kez Tahrim suresinin 66/12 kodlu ayetinde tekrar "Biz" zamiri ile geçmektedir.
 
Tahrim 66/12 - Ve meryemebte imranelleti ahsanet ferceha fe nefahna fihi min ruhına ve saddekat bi kelimati rabbiha ve kutubihi ve kanet minel kanitın ( Ve o ayıbını koruyan İmran kızı Meryem. Onun içine ruhumuzdan üfledik. Rabb' inin kelimelerini ve O’nun kitaplarını doğruladı ve itaat edenlerden oldu. )
 
Ayetin sure numarası olan 66 sayısı, Allah kelimesini oluşturan harflerin ebced değerlerinin toplamına eşit olması açısından önemlidir. ( Elif ( 1) + Lam ( 30 ) + Lam ( 30 ) + Elif ( 1 ) + He ( 5 ) = 66 )
 
Ayrıca "Nefahna" ( Üfledik ) kelimesinin Kur'an'da son kez geçtiği ayetteki sıra numarasının 10 olması da ilahi nümeroloji açısından önemli bir işarettir.
 
Ve (1) meryem (2) ebte (3) imran (4) elleti (5) ahsanet (6) ferce (7) ha (8) fe (9) nefahna (10)
 
Meleklerin de Allahü Teala'nın ruhunu taşıdıklarını beyan eden "Ruhumuzdan üfledik" ifadesi ve Mü'min suresinin 40/57 kodlu ayeti dikkate alındığında Allahü Teala'nın yarattığı herşeyde O'nun ruhunun yer aldığı sonucuna ulaşılabilmektedir.

Mü'min 40/57 - Le halkus semavati vel erdı ekberu min halkın nasi ve lakinne ekserannasi la ya'lemun ( Göklerin ve yerin yaratılışı insanın yaratılışından daha büyüktür. Lakin insanların çoğunluğu bilmezler. )














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder