12 Aralık 2016 Pazartesi

La Tahzen ( Üzülme )

Hüzün, inananlar için şu an içinde bulunulan Dünya ortamını açıkça tanımlayan bir kelimedir. Adaletin yok olduğu, zulmün ve kötülüğün her yere yayıldığı, yanlışlık, hırsızlık ve ahlaksızlığın ilke haline geldiği bir ortamda iyi olan ve inananların hüzünlenmemesi mümkün mü?
 
Allahü Teala ayetlerinde "Hüzün" konusuna özellikle değinmekte ve hüznün inananlar için çok önemli bir sınav ve ruhsal gelişim aracı olduğunu açıkça belirtmektedir. Allah'ı anlamaya çalışmak, O'nun rızasını kazanabilmek, en önemlisi iyi insan olmak hedefinden hareket ederek "iyi olmak", iyi olmak ile tatmin olabilmek ve bunun sonucunda ahiretteki hoşnut eden hayata ( Iyşetin radiyeh ) erişerek ebedi huzura kavuşabilmek için Dünya hayatında doğruluktan, adaletten ve inançtan bir an bile ödün verilmemesi gerekmektedir. Bu yaklaşım, Dünya hayatında inananlara "hüzün" olarak anılan duyguyu yaşatsa da inananlar "hüznün henüz farkedilmeyen mutluluk olduğunu" bilmektedirler.
 
Teslim olan ve inananların hüzünlerinin giderileceğini, ancak ruhsal gelişim süreci içinde hüzün ile sınanacaklarını ifade eden bazı ayetler aşağıdaki gibidir.

Bakara 2/112 - Bela men esleme vechehu lillahi ve hüve muhsinün fe lehu ecruhu inde rabbihı ve la havfün aleyhim ve la hüm yahzenun ( Bilakis. Kim yüzünü Allah’a teslim ederse ve o iyilik yapan olursa böylece Rabb' inin indinde ödülü onadır ve üzerlerine korku yoktur ve onlar hüzünlenmezler. )

Al'i İmran 3/153 - İz tus'ıdune ve la telvune ala ehadin ver rasulü yed'uküm fı uhraküm fe esabeküm ğammen bi ğammin li keyla tahzenu ala ma fateküm ve la ma esabeküm vallahü habırun bima ta'melun ( Zamanında, resul sizi arkanızdan çağırırken uzaklaşıyordunuz ve hiçbir kimseye yüz çevirmiyordunuz. Böylece, o kaybedip yitirdiklerinize ve o size isabet edene hüzünlenmemeniz için size gam üstüne gam isabet etti. Allah ne yaptığınızdan haberdardır. )
 
Fatir 35/34 - Ve kalül hamdü lillahillezı ezhebe annel hazın inne rabbena le ğafurun şekur ( Ve "Övgü, üzerimizden hüznü gideren Allah içindir. Kesinlikle Rabb' imiz affedendir, şükredeni karşılıklandırandır." derler. )

Allahü Teala'nın "daima inananlarla birlikte olduğunu, zorluklara ve acılara maruz kalsalar da nihayetinde onları hüzünden arındıracağını dolayısıyla üzülmemeleri gerektiğini" bildiren Tevbe suresinin 9/40 kodlu ayeti önemlidir.

Tevbe 9/40 - İlla tensuruhü fe kad nesarahüllahü iz ahracehüllezıne keferu saniyesneyni iz hüma fil ğayri iz yekül li sahıbihı la tahzen innallahe meana fe enzelellahü sekınetehu aleyhi ve eyyedehu bi cünudin lem teravha ve ceale kelimetellezine keferus süfla ve kelimetüllahi hiyel ulya vallahü azızün hakım ( Eğer siz ona yardım etmezseniz, Allah ona yardım eder. Zamanında, o inkarcılar onu çıkardıkları zaman sadece iki kişinin ikincisi iken, mağarada olduklarında arkadaşına "Üzülme, kesinlikle Allah bizimledir." diyordu. Allah onun üzerine sükunetini indirmişti. Onu görmediğiniz bir orduyla destekleyip kuvvetlendirmişti. O inkarcıların kelimelerini alçak kılmıştı. Allah' ın kelimesi, yüce olan O'dur. Allah yücedir hakimdir. )

Fussilet 41/30 - İnnellezine kalu rabbünellahü sümmestekamu tetenezzelü aleyhimül melaiketü en la tehafu ve la tahzenu ve ebşiru bil cennetilletı küntüm tuadun ( Kesinlikle O "Rabb' imiz Allah' tır." diyenlere, sonra doğru olanlara, "Korkmayın ve hüzünlenmeyin. Vaad edilmiş olduğunuz bahçe ile müjdelenip sevinin." diye onların üzerine melekler inerler. )

Bakara 2/155 - Ve le neblüvenneküm bi şey'in minel havfi vel cuı ve naksın minel emvali vel enfüsi ves semerat ve beşşiris sabirın ( Ve kesinlikle sizi, korkudan, açlıktan, malların, nefislerin ve meyvelerin, ürünlerin noksanlığından gibi şeylerle sınayacağız. Sabredenleri müjdele. ) *

*Ayette insana hüzün duygusu yaşatan olayların esas itibarıyla ahiret için bir müjde olduğu vurgulanmaktadır.

Hadid 57/23 - Li keyla te'sev ala ma fateküm ve la tefrahu bima ataküm vallahü la yühibbu külle muhtalin fehur ( O size kaybettirdiğine, yitirttiğine üzülmeyesiniz. O size verdiğinden dolayı da ferahlayıp sevinmeyesiniz. Allah şımaranların, övünenlerin hiçbirini sevmez. )












 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder