24 Aralık 2016 Cumartesi

İkili Sistem

Allahü Teala, bilgimiz, algımız ve kavrayışımız dahilinde olan yaratılış sistemini ikili bir yapıda düzenlemiştir. Yedi katmanlı iki oluşum olan gökler ( evren ) ve yer, ikili kromozom yapısı, zıtlıklar prensibi gibi örnekler ikili sistemin  belirtileridir. Rabb'imiz ikili sisteme "iki / ikili" kelimesini kullanarak ayetlerinde işaret etmiştir.

Zariyat 51/49 - Ve min kulli şey'in halakna zevceyni lealleküm tezekkerun ( Ve herşeyden iki eş yarattık. Umulur ki hatırlarsınız. )

İbrahim 14/33 - Ve sehhare lekümüş şemse vel kamera daibeyn ve sehhara lekümül leyle ven nehar (  Ve usulünde devam eden ikili olan Güneş’i ve Ay’ı buyruğunuza verdi. Geceyi ve gündüzü de buyruğunuza verdi. )

Hicr 15/87 - Ve lekad ateynake seb'an minel mesanı vel kur'anel azım ( Ve biz sana ikililerden yedi taneyi ve büyük Kur'an' ı verdik. )

Zümer 39/23 - Allahü nezzele ahsenel hadısi kitaben müteşebihen mesaniye takşeırru minhü cüludüllezıne yahşevne rabbehüm sümme telınü cüludühüm ve kulubühüm ila zikrillah zalike hüdellahi yehdı bihı men yeşa' ve men yudlilillahü fe ma lehu min had ( En güzel sözü, benzetmeli ikili kitap olarak Allah indirdi. O Rabb' lerinden korkanların O’ndan derileri ürperir. Sonra Allah' ın hatırlamasına derileri ve kalpleri yumuşar. Bu Allah' ın yönlendirmesidir. Onunla dilediği kimseyi yönlendirir. Allah kimi saptırırsa, artık ona yönlendiriciden yoktur. )

Beled 90/10 - Ve hedeynahün necdeyni ( Ve onu iki yola yönlendirdik. )

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder