26 Mayıs 2017 Cuma

İnsanlar Arasındaki Ağ Bağlantısı

Kalplerinde iyilik olan, inanan insanlar bazen şöyle düşünürler. “Ben bulunduğum yerde Allah’a şükür yaşantımı sürdürüyorum. Ancak uzaklarda, başka ülkelerde açlık çeken, zorbalığa ve tecavüze maruz kalan, yoksulluğu ve her türlü acıyı deneyimleyen bir çok insan var. Bu insanlara doğrudan bir yardım eli uzatamıyorum. Kendimi bu konunda çaresiz hissediyorum ve çok üzülüyorum.”

Allahü Teala, insanlar arasında madde ötesi bir etkileşim ve iletişim olduğunu, bir insanın düşüncesi, davranışı, tutumu ve eylemiyle mesafeden veya konumdan bağımsız olmak üzere bir diğerinin yaşam koşullarını etkileyebileceğini Mücadele ve Bakara surelerinin aşağıdaki ayetlerinde beyan etmektedir.
Mücadele 58/4 - Fe men lem yecid fe siyamu şehreyni mütetabi'ayni min kabli en yetemassa fe men lem yestetı fe ıt'amu sittine miskinen zalike li tu'minu billahi ve resulihi ve tilke hududullahi ve lil kafirine azabun elim ( O halde kim imkan bulamazsa, dokunmadan önce iki ay ard arda oruç tutsun. Kimin istidatı yoksa, altmış yoksulu yedirsin. Bu, Allah’a  ve O’nun resulüne inanmanız içindir. Bunlar Allah' ın hudutlarıdır. İnkarcılar için elim azap vardır. )

Bakara 2/183 - Ya eyyühellezine amenu kütibe aleykümüs sıyamü kema kütibe alellezine min kabliküm lealleküm tettekun ( Ey o inananlar, oruç o sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Umulur ki sakınırsınız. )

Bakara 2/184 - Eyyamen ma'dudat fe men kane minküm merıdan ev ala seferin fe ıddetün min eyyamin uhar ve alellezine yütıykuneh fidyetün taamü miskın fe men tetavvea hayran fe hüve hayrun leh ve en tesumu hayrun leküm in küntüm ta'lemun ( Adedi belirli günlerdir. O halde sizlerden kim hasta veya seferde olursa sonraki günlerden müddeti doldursun. Yoksulları beslemek O’ na itaat edip dayananların üzerine fidyedir. İsteyerek hayır yapan kimse için o ona hayırlıdır. Eğer bilmiş olursanız oruç tutmanız size daha hayırlıdır. )

Ayette de görüleceği üzere “60 gün oruç tutmak”, “60 yoksulu yedirmek” veya "Oruç tutmak", "Yoksulu yedirmek" ile aynı anlama gelmektedir. Dolayısıyla, belirli bir coğrafi konumdaki bir insanın oruç tutması, yani temel ihtiyaçlardan Allah’ın hudutları çerçevesinde yoksun kalması, bir başka konumdaki insanın karşısına bu temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği fırsatların çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Bir başka deyişle, inanan kulların Allah’ı ve O’nun zor durumda olan diğer kullarını  düşünerek okuma, zekat, oruç, sadaka, iyilik, yardımseverlik gibi hayırlara vesile olan eylemleri sebatkar ve fedakar bir şekilde icra etmeleri, zor durumda olan kulların durumlarının düzelmesine dolaylı olarak etki etmektedir. Bu durum, ilahi sistemdeki insanlar arası  ağ bağlantısının aktif olarak işlev görmekte olduğunu ortaya koymaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder