11 Mayıs 2017 Perşembe

Yemek Yiyen ve Yemeyen Resuller

Allahü Teala, erkeklerden ve meleklerden resuller seçtiğini, resullerin yemek yemeleri veya yememeleri kriterine göre aşağıdaki ayetlerde belirtmiştir.
 
Erkek ( İnsan ) Resuller
 
Enbiya 21/7 - Ve ma erselna kableke illa ricalen nuhıy ileyhim fes'elu ehlez zikri in küntüm la ta'lemun ( Ve senden önce, onlara vahyettiğimiz erkekler haricinde göndermedik. Haydi, eğer bilmiyorsanız, hatırlama sahiplerine sual edin. )
 
Enbiya 21/8 - Ve ma cealnahüm ceseden la ye'külunet taame ve ma kanu halidın ( Ve onları yemek yemeyen gövdeler, vücutlar kılmadık. Ebedi de değillerdi. )
 
Melek Resuller
 
Hud 11/69 - Ve lekad caet rusülüna ibrahıme bil büşra kalu selama kale selamün fe ma lebise en cae bi ıclin hanız ( Ve resullerimiz İbrahim' e müjde ile geldiler. "Selam." dediler. "Selam." dedi. Kızarmış buzağı ile gelmekte gecikmedi. )
 
Hud 11/70 - Fe lemma raa eydiyehüm la tesılu ileyhi nekirahüm ve evcese minhüm hıyfeh kalu la tehaf inna ürsilna ila kavmi lut ( Ellerini ona değmez görünce, onları belirleyemedi ürktü ve gizlice onlardan korku hissetti. "Korkma, kesinlikle biz Lut kavmine gönderildik." dediler. )
 
Zariyat 51/26 - Fe rağa ila ehlihi fe cae bi ıclin semin ( Böylece ailesine vardı da semiz buzağı getirdi. )
 
Zariyat 51/27 - Fe karrabehu ileyhim kale e la te'kulun ( Onu onlara yaklaştırdı. "Yemez misiniz?" dedi. )
 
Zariyat 51/28 - Fe evcese minhüm hıyfeh kalu la tehaf ve beşşeruhu bi ğulamin alim ( Onlardan gizlice korktu. "Korkma." dediler. Bilgili oğlan müjdelediler. )

En'am 6/8 - Ve kalu lev la ünzile aleyhi melek ve lev enzelna meleken lekudıyel emru sümme la yünzarun ( Ve "Onun üzerine melek indirilmeli değil miydi?" dediler. Şayet melek indirseydik, iş bitirilmiş olurdu. Sonra gözetilmezlerdi, bakılmazlardı. )
En'am 6/9 - Ve lev cealnahü meleken le cealnahü racülen ve le lebesna aleyhim ma yelbisun ( Ve şayet onu melek kılsaydık da onu adam kılardık. O kuşkulandıklarını, üzerlerine kuşku olarak verirdik. )
Meryem 19/17 - Fettehazet min dunihim hıcaben fe erselna ileyha ruhana fe temessele leha beşaren seviyya ( Onlarla arasına perde konuldu. Böylece ona ruhumuzu gönderdik de ona tam insan olarak temsil olundu. )

Meryem 19/18 - Kalet innı euzü bir rahmani minke in künte tekıyya ("Eğer sakınan isen, kesinlikle ben senden Rahman' a sığınırım." dedi. )
Meryem 19/19 - Kale innema ene rasulü rabbike li ehebe leki ğulamen zekiyya (“Kesinlikle ben sana temiz oğlan bağışlamak için Rabb' inin resulüyüm." dedi. )
Meryem 19/20 - Kalet enna yekunü li ğulamün ve lem yemsesnı beşerun ve lem ekü beğıyya ("Benim için oğlan nasıl olur? Ve bana insan dokunmadı, namussuz da değilim." dedi. )
Meryem 19/21 - Kale kezalik kale rabbüke hüve aleyye heyyin ve li nec'alehu ayeten lin nasi ve rahmeten minna ve kane emran makdıyya ( "İşte böyle." dedi. Rabb' in "O bana kolaydır. Onu insanlar için ayet ve bizden rahmet kılacağız. İş bitirildi." dedi. )
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder