24 Mayıs 2017 Çarşamba

Temiz Kelime ve Pis Kelime

İbrahim 14/24 - E lem tera keyfe darabellahü meselen kelimeten tayyibeten ke şeceratin tayyibetin aslüha sabitün ve fer'uha fis sema' ( Görmedin mi ki Allah, kökü sabit ve dalları göğün içinde olan temiz ağaç gibi olan temiz kelimenin misalini nasıl beyan etti? )
 
İbrahim 14/26 - Ve meselü kelimetin habısetin ke şeceratin habısetinictüsset min fevkıl erdı ma leha min karar ( Ve pis kelimenin misali, kökü koparılmış da yerin üstünde kendisine durak yeri olmayan kötü ağaç gibidir. )

Fatir 35/10 - Men kane yürıdül ızzete fe lillahil ızzetü cemıa ileyhi yas'adül kelimüt tayyibü vel amelüs salihu yerfeuh vellezine yemkürunes seyyiati lehüm azabün şedıd ve mekru ülaike hüve yebur ( Kim üstün kudreti istiyorsa, saygınlık üstün kudret tümüyle Allah içindir. Temiz kelime O’na yükselir. İyi işler de onu yükseltir. O kötülüklerle tuzak kuranlar, şiddetli azap onlaradır. İşte onların tuzağı, o batıp dağılır. )

Allahü Teala "Temiz" olanın "Göklere", "Pis" olanın ise "Yer"e ait olduğunu ayetlerinde açıkça beyan etmektedir. Bir başka deyişle, ruhsal bir varlık olan ve özü göklere ait olan insan, pisliğin ve kötülüğün yayılmış olduğu ve sınva için bulunmakta olduğu "Yer"'de yani dünya hayatında ne kadar çok "temiz söz", "temiz eylem" ve "temiz düşünce" oluşturur ve çevresine yayarsa kendisine göklerde o derecede yer edinme fırsatını yakalayabilecektir.

Aşağıdaki ayette ise, yaşamak mecburiyeti nedeniyle insanın katletmek zorunda kaldığı hayvanların etlerinin ve kanlarının Allah’a ulaşmayacağı, ancak katl esnasında Allah’tan dilenen af, yansıtılan takvanın ve şükretmenin Allah’ın indinde değer taşıyacağı belirtilmektedir. Yani esas itibarıyla yaşamak için dahi olsa “hayvan katletmenin” pis, murdar ve kötü bir eylem olduğu, dünya hayatının aldatmacalarından biri olduğu vurgulanmaktadır.

Hacc 22/36 - Vel büdne cealnaha leküm min şeairillahi leküm fıha hayrun fezkürüsmellahi aleyha savaf fe iza vecebet cünubüha fe külu minha ve at'ımül kania vel mu'terr kezalike sehharnaha leküm lealleküm teşkürun (Ve büyük, yoğun gövdelileri, onları size Allah' ın işaretlerinden kıldık. Onlarda size hayır vardır. O halde, saflar halinde dururlarken onların üzerine Allah' ın ismini hatırlayın. Yanları yaslandığında onlardan yiyin, kanaat edene ve fakir olup da dilenmeden durumunu anlatana yedirin. İşte onları böyle buyruğunuza verdik. Umulur ki şükredersiniz. )
Hacc 22/37 - Len yenalellahe lühumüha ve la dimaüha ve lakin yenalühüt takva minküm kezalike sehharaha leküm li tükebbirullahe ala ma hedaküm ve beşşiril muhsinın ( Allah’a  onların etleri ve kanları ulaşmayacaktır. Lakin ona sizden sakınma ulaşacaktır. O sizi yönlendirmesi üzerine, Allah' ı yüceltmeniz için işte böyle sizin buyruğunuza verildi. İyilik yapanları müjdele. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder