31 Mayıs 2017 Çarşamba

Olması gereken mi ? Bir aldatmaca ve sınav mı?

İlimden yoksun insanların yanılgılarından en büyüğü, dünya hayatındaki birçok olguyu, gerçek, normal ve olması gereken olarak addetmeleri ve benimsemiş olmalarıdır. Güçlünün zayıfı sömürmesinin, bir kısım insanın bir kısım insanı yönetmesinin ve muhtelif nefsani gereksinimlerin "doğanın kanunu" olduğuna inanırlar. Oysa bu "doğanın kanunu" değil "Allah'ın Sınavıdır."
 
Allahü Teala, esas itibarıyla aldatıcı dünya hayatındaki sınavdan başka bir şey olmayan bu olgulara ilişkin ayetlerinde açık mesajlar vermektedir.

En'am 6/123 - Ve kezalike cealna fı külli karyetin ekabira mücrimıha li yemküru fıha ve ma yemkürune illa bi enfüsihim ve ma yeş'urun ( Ve işte böyle, her şehrin büyüklerini, orada hile yapmaları için, oranın suçluları kıldık. Nefislerinden başkasına hile yapmazlar ve farketmezler. )
 
* Bu ayette, dünya hayatında büyük imkan verilmiş kişilerin hile ve bozgunculuk yapmalarının ve suçlular olmalarının sağlandığı belirtilmektedir. Böyle mi olmalıdır? Yoksa bu inananlar için bir sınav mıdır?
 
Fussilet 41/10 - Ve ceale fıha ravasiye min fevkıha ve barake fıha ve kaddera fıha akvateha fı erbeati eyyam sevaen lis sailın ( Ve "Orada, onun üstünde dağlar oluşturdu. Orada bereket verdi. Orada, gıdaları azıkları, araştıranlar için dört günde eşit olarak düzenleyerek ölçülendirdi." )
 
En'am 6/165 - Ve hüvellezi cealeküm halaifel erdı ve rafea ba'daküm fevka ba'dın deracatin li yeblüveküm fı ma ataküm inne rabbeke serıul ıkabi ve innehu le ğafurun rahım ( Ve sizi yerin halifeleri kılan ve size o verdikleri ile sizi sınamak için, bazınızı bazınıza derecelerle üstün kılan O'dur. Kesinlikle Rabb' in azabı hızlı olandır. Kesinlikle O affedendir merhametlidir. )
 
Zuhruf 43/32 - E hüm yaksimune rahmete rabbik nahnü kasemna beynehüm meıyşetehüm fil hayatid dünya ve rafa'na ba'dahüm fevka ba'dın deracatin li yettehıze ba'duhüm ba'dan suhriyya ve rahmetü rabbike hayrun min ma yecmeun ( Rabb' inin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? Dünya hayatında, onların aralarında geçimliklerini biz bölüştürdük. Bazılarının bazılarını buyruk vermek üzere edinmeleri için bazılarını bazılarının üstüne derecelerle yükselttik. Rabb' inin rahmeti, o toplayıp biriktirdiklerinden daha hayırlıdır. )
 
* Azıkları insanlar için eşit olarak yaratan Allahü Teala, insanların birbirlerine üstün kılınmış gibi konumlanmalarının ve bazılarının bazılarını buyruğa almalarının gerçekte olmaması gereken olduğunu ancak dünya hayatındaki bir sınav olduğunu beyan etmektedir. 
 
A'raf 7/182 - Vellezine kezzebu bi ayatina senestedricühüm min haysü la ya'lemun ( Ve ayetlerimizi yalanlayanlar, onları bilmedikleri yerden yavaş yavaş derecelendireceğiz. )
 
*"İnsanların bilmedikleri yerden derecelendirilmeleri" ifadesi, onların itibar ettikleri ve derecelendirme olarak gördükleri para, güç, mevki, fiziki görünüm, zeka vb. kavramlarının gerçekte hiçbir anlamı olmadığını, bunların hepsinin Allah'ın sınav olarak bahşettiği unsurlar olduğunu, gerçek derecelendirme kriterlerinin inanç, teslimiyet ve iyilik olduğunu beyan etmektedir.
 
Yunus 10/2 - E kane lin nasi aceben en evhayna ila racülin minhüm en enzirin nase ve beşşirillezıne amenu enne lehüm kademe sıdkın ınde rabbihim kalel kafirune inne haza le sahırun mübın ( İnsanları uyarsın ve inananlara Rabb' leri indinde doğru, gerçek kademelerin kesinlikle onlara olduğunu müjdelesin diye onlardan bir adama vahyetmemiz insanlara acayip mi geldi? İnkarcılar "Kesinlikle bu apaçık sihirbaz." dediler. )
 
*"Allahü Teala'nın indindeki doğru, gerçek kademeler" ifadesi de dünya hayatındaki mevcut kademelerin veya kademelendirmelerin esas itibarıyla yanlış ve aldatıcı olduğunun açık beyanı niteliğindedir.

 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder