30 Nisan 2018 Pazartesi

Vadi ve Bilginin Ses ile İletimi

Ses bilgi kodları, bir plak üzerine kayıtlandığında plak yüzeyinde VADİ şeklinde çukurlar oluşur. İğne bu vadilerden sürtünerek geçmek suretiyle sesin açığa çıkmasını sağlar. 



Dolayısıyla ses olarak kodlanan bilgileri kayıtlamak için VADİ formundaki yapıya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Musa'nın vahiy yoluyla bilgiye erişimi de SES kanalıyla gerçekleşmiştir. Ve Musa, bilgi içeren SESe, Tuva isimli bir VADİde nail olmuştur.

20/11 - Fe lemma etaha NUDİYE ya musa ( Böylece oraya vardığında SESLENİLDİ "Ey Musa." )
20/12 - İnnı ene rabbüke fahla' na'leyk inneke bil VADİl mukkaddesi tuva ( Kesinlikle ben, ben senin Rab’binim. O halde ayakkabını çıkar. Kesinlikle sen kutsal VADİ Tuva' dasın. )

Vadide bilginin ses ile aktarımını içeren ayet.

26/225 - E lem tera ennehüm fı külli VADİn yehımun ( Görmedin mi ki kesinlikle onlar her VADİnin içinde belirsiz fikirlerde düşüncelerde dolanırlar. )

Vadi ve düşünce, bilgi kavramlarının birlikte yer aldığı ayet.

27/18 - Hatta iza etev ala VADİn nemli kalet nemletün ya eyyühen nemlüdhulu mesakineküm la yahtımenneküm süleymanü ve cünudühu ve hüm la yeş'urun ( Nihayet karıncalı VADİye yettiklerinde, bir karınca "Ey karıncalar, meskenlerinize girin ki Süleyman ve orduları, farketmezlerken sizi ezmesinler." dedi. )

Vadideki bilgi iletişimine ilişkin bir başka ayet.

28/30 - Fe lemma etaha nudiye min şatııl VADİl eymeni fil buk'atil mübaraketi mineş şecerati en ya musa innı enellahü rabbül alemın  ( Oraya yettiğinde, bereketli yerdeki VADİnin sağındaki ağaçtan "Ey Musa, kesinlikle ben, ben alemlerin Rab’bi Allah' ım." diye seslenildi. )

79/16 - İz nadahu rabbühu bil VADİmukaddesi tuva ( Zamanında Rab’bi ona kutsal VADİ Tuva' da seslendi. )

Vadide bilginin ses ile aktarımını içeren ayetler.

89/9 - Ve semudellezine cabus sahre bil VAD ( Ve VADİde kayaları yontan Semud. )

Semud'un vadide kayaları yontması ile plak yüzeyinin vadi şeklinde yontularak sesin kayıtlanması arasında bağlantı olabilir mi?








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder