20 Ocak 2023 Cuma

Deri ürpermesi

"Deri Ürpermesi", fiziksel tanımı itibarıyla soğuğun etkisiyle otonom sempatik sinir hücrelerinin tetiklenmesi ve yükselen titreşime bağlı olarak kıl köküne bağlı düz kasların kasılarak tüyleri dikleştirmesi ile tezahür eden bir fenomendir. Bu fenomen halk arasında gerek fiziksel, gerek ruhsal durumla ilintilendirilmek suretiyle "tüylerin diken diken olması" cümlesiyle de ifade edilir.

Bazı bilim çevrelerinin "Deri orgazmı" olarak da ifade ettikleri "deri ürpermesi ve tüylerin dikleşmesi" durumu bilinçli duygusal yüklenme sonucunda veya astral projeksiyon deneyimi esnasındaki frekans yoğunlaşmasına bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir. Ayrıca astral projeksiyon esnasında soğukluk hissi de oluşmaktadır ki bu durum frekans ( titreşim ) artışına bağlı hal değişiminin bir sonucu ve her ruhsal olayın fiziksel bir yansıması olduğunun da delili niteliğindedir. ( Çok soğuk nedeniyle oluşan üşüme hissinin vücudun "titremesine" sebep olması da konunun fiziksel yönüyle lintilidir. )

Kur'an'da "Deri ürpermesi" Zümer suresinin 23. ayetinde Allah bilinci yüksek olan insanların, Kur'an'ın ilmi ve ruhi tesirleri nedeniyle deneyimledikleri his olarak yer almaktadır. ( Ayetteki "Zikr" ( Hatırlama ) kelimesi Kur'an'ı temsil etmektedir. )

39/23 Allahu nezzele ahsenel hadisi kitaben muteşebihen mesaniye TAKŞEİRRU MİNHU CULUDULLEZİNE yahşevne rabbehum SUMME TELİNU CULUDUHUM VE KULUBUHUM İLA ZİKRİLLAH zalike hudellahi yehdi bihi men yeşa' ve men yudlilillahu fe ma lehu min had

( En güzel sözü, benzetmeli ikili kitap olarak Allah indirdi. O Rab’lerinden korkanların O’ndan DERİLERİ ÜRPERİR. Sonra ALLAH'IN HATIRLAMASINA DERİLERİ VE KALPLERİ YUMUŞAR. Bu Allah’ın yönlendirmesidir. Onunla dilediği kimseyi yönlendirir. Allah kimi saptırırsa, artık ona yönlendiriciden yoktur. )

Ayette yer alan "önce deri ürpermesi ve ardından derinin ve kalbin yumuşaması yani huzura, dinginliğe erişilmesi" tasviri aynı zamanda astral projeksiyon deneyimini tanımlamaktadır. Zira insanın bedenden ayrılarak süptil öz varlığını algılama deneyimi olan astral projeksiyon süreci de önce titreşim artışına dayalı soğukluk hissi ve "deri ürpermesi" ile başlamakta ve titreşimin maksimuma çıkmasının ardından oluşan bir "kopma" hissi akabinde dingin ve huzurlu bir "hale" geçiş ile devam etmektedir. 

İşte yukarıda anılan bu "hal" bir "tatmin" hissini de beraberinde getirmektedir ki Ra'd suresinin 28. ayetinde kalplerin sadece ve sadece Allah'ın zikredilmesiyle tatmin olabileceği bildirilmektedir.

13/28 Ellezine amenu ve tatmeinu kulubuhum bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinul kulub

( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah’ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah’ın hatırlanması ile  tatmin olur. )

Ayetteki "Kalbin tatmin olması" ifadesi ilme dayalı ruhsal dinginliği ve huzuru temsil etmektedir. "Ruh" ( Bilinç ) kelimesinin teşbihi ifadesi "Kalp" kelimesidir ki bu nedenle ayetlerde "kalbin akletmesi" kavramı yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder