10 Mayıs 2016 Salı

Alkol Zehirlenmesi

Bilimsel kaynaklar Alkol Zehirlenmesini ( Alcohol Intoxication ), Ethanol isimli kimyasal maddenin, karaciğer tarafından metabolize edilme hızından daha hızlı bir şekilde kan dolaşım sistemine girmesi sonucunda oluşan psikolojik durum olarak tanımlanmaktadır.
 
Alkol Zehirlenmesi 7 fazdan oluşmaktadır.
 
1- Subclinical Phase / Sobriety ( Klinik Öncesi Faz / Durgunluk )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,01g - 0,05g aralığındadır. Süjenin davranışları normal olmakla birlikte genel bir durgunluk ve ciddiyet gözlemlenir.
 
2- Euphoria Phase ( Keyif Fazı )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,03 g - 0,12 g aralığındadır. Süje bu fazda keyif ve zevk hislerini yaşar. Konuşkanlık, artan özgüven, sosyalleşme, duyu ve motor koordinasyonunun da yavaşlama gözlemlenir.
 
3- Excitement Phase ( Heyecan Fazı )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,09 g - 0,25 g aralığındadır. Süjede bu fazda duygu tutarsızlığı, algı yanılsamaları, kavrama ve hafıza kayıpları, yargılama becerisi kaybı, azalan öz kontrol ve duyusal tepkiler ve artan tepki zamanı gözlemlenir.
 
4- Confusion Phase ( Karmaşa Fazı )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,18 g - 0,34 g aralığındadır. Süjede bu fazda zihinsel karmaşa, abartılı heyecan dalgalanmaları, öfke, fobiler, huzursuzluk gözlemlenir.
 
5- Stupor Phase ( Bilinçsizlik Fazı )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,25 g - 0,40 g aralığındadır. Bu fazda dış uyarıcılara karşı azalan seviyede tepki, fark edilebilir düzeyde kas koordinasyonsuzlukları, idrar kaçırma, motor fonksiyonların aşamalı olarak kaybedilmesi, bilinç zayıflaması gözlemlenir. Hafiza kaybı seviyesi artar, süje kişi isimlerini ve olayları hatırlayamama sorunu yaşamaya başlar.
 
6- Coma Phase ( Koma Fazı )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,35 g - 0,50 g aralığındadır. Bu fazda süje tam bilinçsizlik veya koma haline geçer. Kan dolaşımı ve solunumda ciddi sorunlar görünür. Vücut sıcaklığı düşer ve cilt soğur.
 
7- Death ( Ölüm )
 
Bu fazda kandaki alkol oranı g/100 ml cinsinden 0,45 g'ın üzerindedir. Süje kalp durması sonucu hayatını kaybeder. 

 
Kur'an'da "Sekr" ( Sarhoşluk ) kök kelimesi toplam 7 kez geçmektedir. "Sekr" kelimesi yabancı dillerde "Şeker" anlamına gelen Sugar / Sucre / Zucker kelimelerinin de kaynağıdır. Bilindiği üzere alkol şeker içermektedir.
 


 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder