7 Mayıs 2016 Cumartesi

Allah'ın Boyası

Opak bir yüzeye isabet eden ışık ya o yüzey tarafından speküler olarak yansıtılır, dağıtılır veya emilir.

Işığı speküler olarak yansıtmayan opak nesneler en güçlü olarak dağıttıkları ışık dalgasına göre renge sahip olurlar.

Işık spektrumunda yer alan 7 renk ve dalga boyları aşağıdaki gibidir.




Tüm ışık dalgalarını eşit güçle dağıtan nesneler "Beyaz" olarak algılanır. "Beyaz" renk, "Mavi", "Kırmızı" ve "Yeşil" renklerinin karışımı ile oluşur.




Tüm ışık dalgalarını emen nesneler ise "Siyah" olarak algılanır. Bir başka deyişle "Siyah" renksizlğin algılanan rengidir.


Yukarıdaki bilgilere istinaden, ışık spektrumundaki 7 temel renk ve renkszliğin rengi olan "Siyah" renk dikkate alındığında insanın algılayabildiği 8 rengin varlığından söz edilebilir.

Bakara 2/138 – SIBĞAT (1) ellah (2) ve (3) men (4) ahsenü (5) min (6) ellahi (7) SIBĞATEN (8) ve (9) nahnü (11) lehu (12) abidun (13)

( Allah’ ın boyası ve kim BOYA olarak Allah' tan daha güzeldir. Bizler O'na kulluk ederiz. )

"Sıbga" kelimesi Boya, renk, levn anlamına gelmektedir. Kur'an'da "Sıbga" kelimesinin ilk ve son kez geçtiği 2/238 kodlu ayetteki ilk "Sıbga" kelimesinden son "Sıbga" kelimesine kadar toplam 8 kelime olduğu görülmektedir. Kelime adedi ve algılanan 8 temel renk dikkate alındığında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca, bugün Dünya çapında kabul edilmiş 12 temel renk teriminin mevcut olduğu gerçeği çerçevesinde, ayetteki toplam kelime adedini ifade eden 12 sayısı da ilahi mesaj açısından önem arzetmektedir.

Temel renk terimleri;

1- Siyah
2- Gri
3- Beyaz
4- Pembe
5- Kırmızı
6- Turuncu
7- Sarı
8- Yeşil
9- Mavi
10- Mor
11- Kahverengi
12- Azur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder