4 Mayıs 2016 Çarşamba

Zencefil

Zencefil (Zingiber Officinale), zencefilgiller familyasından olan ve bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve herbal terapi kapsamında ilaç olarak kullanılan bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Dış görünüş olarak Yerelması ile aynıdır.


Zencefilin, kanı temizleme, mide ağrısı giderme, solunum yollarını açma, antiseptik özelliği sayesinde kanın temiz kalmasını sağlama, kandaki kolesterolü düşürme gibi tıbbi faydaları bulunmaktadır.
 
Zencefil, B ve C grubu vitaminlerin yanı sıra nişasta, kalsiyum gibi besleyici ve yararlı maddeleri içerir. Ancak zencefile asıl etkisini veren, yapısında bulunan fenol bileşikleri ve uçucu yağlardır. Taze zencefil etken maddeler * bakımından daha zengindir. Taze zencefilin içeriğinde 9 etken madde bulunmaktadır. (

 * Etken madde : Canlı vücudundaki fizyolojik, biyokimyasal ve parolojik süreçleri yapı veya görev açısından farmakolojik olarak etkileyen, hastalıkların tanı, tedavi veya korunmasında etkin olan herhangi bir ilaç veya benzeri maddenin ana bileşeni. )
 
1- Su %80
2- Protein %2
3- Yağ %1
4- Nişasta %12
5- Kalsiyum
6- Demir
7- Fosfor
8- B Vitamini
9- C Vitamini

http://www.zencefil.gen.tr/kok-zencefil.html

https://dogaltedavi.wordpress.com/2008/08/01/zencefil-ve-faydasi/

Kur'an'da "Zencefil" ( Zencebil ) kelimesi, sadece Cennet'teki nimetlerin tasvirinin yapıldığı 76 numaralı İnsan suresinin 17. ayetinde geçmektedir.

İnsan 76/17 - Ve (1) yuskavne (2) fi (3) ha (4) ke'sen (5) kane (6) mizacu (7) ha (8) ZENCEBİLEN (9) ( Ve orada karışımı ZENCEFİL olan kaseden sulanır, içirilir. )

Ayetin kelime ayrışımı incelendiğinde, ayette 9 kelime bulunduğu ve "Zencebil" kelimesinin 9. kelime olduğu görülmektedir.

Zencefil'in içeriğinde 9 ana bileşen bulunması ve Zencefil kelimesinin ayetteki sıra numarasının 9 olması dikkat çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder