3 Mayıs 2016 Salı

Fotosentez

Fotosentez ya da ışılbileşim, Kloroplast adı verilen klorofil taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Fotosentez ile besin üreten canlıların tümüne fotosentetik organizmalar denmektedir. Bu organizmaların büyük bir çoğunluğunu planktonlar ve bitkiler oluşturmaktadır.
 
Fotosentez süreci, "Güneş Işığı" ( Foton ) sayesinde havadaki "Karbondioksitin" ( CO2 ) ve "Suyun" ( H2O ) indirgenmesi, bunun sonucunda da "Karbohidrat" ( CH2O ) ve "Oksijen" ( O2 ) açığa çıkması olarak özetlenebilir.
 
Fotosentez süreci, aşağıdaki formülde de görüleceği üzere 5 bileşenden oluşan bir reaksiyondur. Ve 5. bileşen Oksijen'dir.

CO2 + H2O + photons → [CH2O] + O2

https://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthesis

Fotosentez reaksiyonu aşağıdaki formülle de ifade edilmektedir.

Kur'an'ın 81. suresi olan Tekvir suresinin 18. ayetinde Fotosentez olayı tanımlanıyor gibi görünmektedir.

Tekvir 81/18 – Ve (1) es (2) subhı (3) iza (4) teneffese (5) ( Ve sabah nefeslendiğinde )

Sabah = Işık
Nefeslenme = Oksijen

* Ayetin kelime ayrışımı incelendiğinde, ayette toplam 5 kelime olduğu ve "Nefeslenme" kelimesinin 5. kelime olduğu görülmektedir.

Fotosentez reaksiyonu da 5 bileşenden oluşmakta ve 5. bileşen yani reaksiyondan elde edilen son ürün Oksijen'dir.

CO2 + H2O + photons → [CH2O] + O2
   1         2           3                 4          5

* Ayrıca, ayet kodu olan 81/18, iki Oksijen atomunun oluşturduğu ve solunum sağlayan bir Dioksijen gazını ( Oksijen Molkeülü ) tasvir etmektedir. ( Bir Oksijen  atomu 1. çekirdek ve 8 elektrondan oluşur. )
 


 
 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder