10 Ocak 2024 Çarşamba

İnançlı zikir ile ruhsal tatmin

Türkçe "İnanç" kelimesi, "İn" ( İç ) ve "anç" ( gibi olan, ilgili olan ) kelimelerinden oluşmakta ve semantik kök olarak "İçselleştirme" anlamına gelmektedir. "İn" kökü Batı dillerinde de "İç" anlamına gelen bir kelimedir. ( in, inside, internal, intérieur ... )

"İnanç" kavramı "bilgi, deneyim, analiz ve sezginin" birleşimiyle tezahür eden rasyonel bir olgu olup, bu kavramın "dogmatik ve sorgulamadan kabul" ile ilgisi bulunmamaktadır. Ancak halen büyük bir kitle bu iki kavramı birbirine karıştırmaktadır.

"ZiKR" ( Hatırlama, Tekrarlama ) kelimesi  "TeKRar"* ( Tekrarlama, Yineleme ) kelimesiyle ortak ZKR / TKR kökündendir. "Tekrar" kelimesi "Kerre" ( Adet, Defa ) kelimesinin başına "T" harfi gelmesiyle oluşan ve "Adetleme, Defalama, Yineleme" anlamını taşıyan bir kelimedir. 

Yaratılış sisteminde öğrenme, tanamlanma, olgunlaşma, sonuçlanma gibi bir süreç sonunu tanımlayan eylemlerin gerçekleşebilmesi için "Zikr" / "Tekrar" esastır. Ancak anlamı hissedilmeden yani "İnançsızca" söylenen sözler, sarfedilen kelimeler veya ifa edilen eylemler asla yok hükmündedir.

Ruhsal tatmin yani "Kalp tatmini" maddi ve dünyevi unsurlarla değil ancak ve ancak Allah'ı zikrederek ( kelime tekrarıyla ) gerçekleşebilir. Maddi ve dünyevi unsurlarla tatmin olmaya çalışanlar kendilerini suç ve günah batağının içine atmışlardır.

10/7 İnnellezine la yercune likaena ve RADU BİL HAYATİD DUNYA VATMEENNU BİHA vellezine hum an ayatina ğafilun

( Kesinlikle o bize kavuşmayı ummayanlar, DÜNYA HAYATINA RAZI OLANLAR, ONUNLA TATMİN OLANLAR ve o ayetlerimizden habersiz olanlar, )

10/8 Ulaike ME'VAHUMUN NARU bima kanu yeksibun

( İşte onlar, kazanmış olduklarından dolayı ONLARIN MEKANI ATEŞTİR. )

Ruhsal tatminden yani "Kalp tatmini"nden bahsedilen aşağıdaki ayetin "Ellezine amenu ... " ( O inananlar ... ) ifadesiyle başlaması konu bağlamında önem arzetmektedir.

13/28 Ellezine amenu ve tatmeinu kulubuhum bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinul kulub

( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah’ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah’ın hatırlanması ile  tatmin olur. )

3/166 ... yekulune bi efvahihim ma leyse fi kulubihim ....

( ... O kalplerinde olmayanı ağızlarıyla söylerler. ... )

48/1 ... yekulune bi elsinetihim ma leyse fi kulubihim ...

( ... O kalplerinde olmayanı dilleriyle söylerler. ... ) 

Tevrat'ın aşağıdaki ayetinin de ana teması "kalplerinde olmayanı ağızlarıyla söyleyenler"dir.

19-Psalms-62-4 Tek düşünceleri O'nu doruktan indirmektir. Yalandan zevk alırlar. Ağızlarıyla hayırdua ederken, İçlerinden lanet okurlar. Salah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder