5 Ocak 2024 Cuma

Rekat meselesi

"Rak" ( Eğilmek ) kökünden türemiş olan "Rekat" kelimesi "Duada belden eğilme" anlamına gelen ve "Rûku" olarak da ifade edilebilen bir kelimedir. 

Ayetlerde yer alan "Rekat" kelimesi, bedensel ve ruhsal arınma, yaratıcıya yönelme, meditasyon ve konsantrasyon seansı niteliği taşıyan "Salat" ( Dua ) esnasında yapılması istenen 3 hürmet hareketinden ( Kıyam ( Ayağa kalkış ), Ruku ( Belden eğilme ) ve Secde ( Dizler üzerinde yere kapanma ) ) biridir.

Adedi üzerine muhtelif görüşler olan "Rekat"'a ilişkin, ayetlerde belirli bir adet zikredilmemiş olup, mevcut uygulamalardaki adetlerin Hz. Muhammed'in sünnetine isnad edildiği belirtilmektedir. Ancak ayetlerde "Rekat" adedi belirtilmememiş olması, esasen bu hususta duaya kalkan bir kimsenin niyetinin, samimiyetinin ve duygu yoğunluğunun önem arzettiğini ortaya koymaktadır. Bir başka deyişle nicelikten ziyade niteliğin önem arzettiği mesajı verilmekte gibidir. Misalen samimi ve konsantre bir şekilde ayet okuma, esma zikri ve Rab'be yakarış akabinde icra edilecek bir adet rekat ve bir adet secde de Rab'bın rızasına nail olabilir.

"Rekat" kelimesinin geçtiği bazı ayetler şöyledir.

2/43 Ve ekimus salate ve atuz zekate vERKEU mear RAKİİN

( Ve duaya kalkın, zekatı verin ve EĞİLENLERLE birlikte EĞİLİN.  )

3/43 Ya meryemuknuti li rabbike vescudi vERKEİY mear RAKİİN

( Ey Meryem, Rab’bin için saygılı durup itaat et ve yere kapan ve EĞİLENLERLE birlikte EĞİL. )

5/55 İnnema veliyyukumullahu ve rasuluhu vellezine amenullezine yukimunes salate ve yu'tunez zekate ve hum RAKİUN

( Kesinlikle dostunuz Allah' tır, O’nun resulüdür, duaya kalkanlardır, zekatı verenlerdir ve o EĞİLENLERDİR. )

9/112 Ettaibunel abidunel hamidunes saihuner RAKİUNES sacidunel amirune bil ma'rufi ven nahune anil munkeri vel hafizune li hududillah ve beşşiril mu'minin

( Tevbe edenler, kulluk edenler, övenler, oruçlular, EĞİLENLER, yere kapananlar, iyiliği emredenler ve kötülükten vazgeçirenler ve Allah’ın hudutları için koruyucu olanlar. İnananları müjdele. )

22/77 Ya eyyuhellezine amenURKEU vescudu va'budu rabbekum vef'alul hayra leallekum tuflihun

( Ey o inananlar, EĞİLİN, yere kapanın ve Rab’binize kulluk edin. Hayır yapın. Umulur ki iflah olursunuz. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder