20 Ocak 2017 Cuma

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır. Hastalık yakın geçmişe ilişkin hafıza kaybı ile başlayıp, temel fiziksel vücut fonksiyonlarının yitirilmesi aşamasına kadar ilerlemektedir.
Nörodejenerasyon figürü ( Solda normal beyin, Sağda dejenerasyona maruz kalmış beyin )


Alzheimer hastalığının %70 oranında genetik kaynaklı olduğu bilinmektedir. Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimali 70 yaşından sonra ciddi şekilde artmakta olup, çoğunlukla bu hastalığın 70 yaşından sonra geliştiği gözlenmektedir.
Nahl suresinin 16/70 kodlu ayetinde, "insanın bilgilerini kaybettiği rezil bir döneme erdirilmesinden" bahsedilmektedir.

Nahl 16/70 - Vallahü halekaküm sümme yeteveffaküm ve minküm men yüraddü ila erzelil umuri li keyla ya'leme ba'de ılmin şey'a innellahe alimün kadır ( Ve Allah sizi yarattı. Sonra sizi vefat ettirir. Sizden kimileri, ilimden sonra eşyayı aynısı gibi bilmesin diye ömrün en rezil dönemine erdirilir, döndürülür. Kesinlikle Allah bilendir gücü yetendir. )
Ayette Alzheimer hastalığının özelliğini yansıtan ifadeler bulunmakta olup, ayrıca ayet numarası olan 70 sayısı Alzheimer hastalığı ile ilgili yukarıda anılan temel istatistiki verilerle uyum göstermektedir.

Alzheimer hastalığının sebebini tespit edebilmek amacıyla, "MIR 16 mikro RNA ailesi" olarak tanımlanan, proteine dönüşme özelliği olmayan ( non coding ) küçük RNA gen grubu üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Alzheimer hastalığına işaret etme ihtimali yüksek olan yukarıdaki ayetin sure numarasının 16 olması dikkat çekicidir.

MIR 16 mikro RNA




Alzheimer hastalarının durumu, sıklıkla sordukları sorulara istinaden, a'rafta yani spatyomda olan, varlığının bilincinde olmasına rağmen idrak eksikliği bulunan ancak tekrar ilimle dolup idraklenerek yeni yaşamına başlayacak ruhların ilk safhasını çağrıştırmaktadır.

Alzheimer hastalarının soruları;

-Ben kimim?
-Sen beni tanıyor musun?
-Kardeşlerim kim?
-Annemi çağırın.
-Annem kim?

Alzheimer hastalarının sürekli olarak ölmüş tanıdıklarını sormaları da dikkat çekmektedir. 

Arapça'da;

ALZ = Sabırsızlık, titreme, hafiflik, acele
HAYM = Yaramazlık

ALZHAYM = Sabırsızca yaramazlık *

( * Çocuk ruh halini yansıtan, yaratılış döngüsü başında olan "Acemi Ruh" tanımını çağrıştıran bir ifade. )

Almanca'da ise;

ALT / (Z?) = Eski
HEIM = Yurt, vatan

ALTHEIM = Eski Yurt ( Anlamlı ) *

* Başlangıca dönme, eski ortamında geri dönme anlamı açısından ilginç bir tanımlama.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder