30 Ocak 2017 Pazartesi

İkra ... Kıraat ... Create??

Kur'an'da geçen "İkra" ( Oku ) kelimesi ve bu kelimeden türemiş olan "Kıraat" ( Okuma ) kelimesinin İngilizcedeki "Create" ( Yaratmak ) kelimesi ile olan alfabetik ve fonetik benzerliği dikkat çekicidir. "İkra" kelimesinin "Yaratmak" anlamı ile bir ilişkisi var mıdır? Zira, Allahü Teala yaratışı, oluşu "kelimeleri" ile gerçekleştirdiğini birçok ayette vurgulamaktadır.
 
Yunus 10/82 - Ve yühıkkallahül hakka bi kelimatihı ve lev kerihel mücrimun ( Ve suçlular hoşlanmasalar da, Allah gerçeği kelimeleri ile gerçekleştirir. )
 
Yasin 36/82 - İnnema emruhu iza erade şey'en en yekule lehu kün fe yekun ( Birşey istediğinde, kesinlikle O’nun emri ona "Ol." demesidir. Böylece o olur. )
 
Bakara 2/117 - Bedıus semavati vel ard ve iza kada emran fe innema yekulü lehu kün fe yekun ( O gökleri ve yeri yaratandır. İş yapılası olduğunda, kesinlikle ona "Ol." der de o olur. )
 
Alak suresinde "İkra" kelimesinin "Halak" ( Yaratma ) kelimesi ile birlikte kullanılması da aradaki anlam ilişkisine işaret eder gibidir.
 
Alak 96/1 - Ikre bismi rabbikellezi halak ( O yaratan Rabb' inin ismi ile oku. )
Alak 96/2 - Halekal insane min alak ( İnsanı asılı duran kan pıhtısından yarattı. )
 
Öte yandan sihirbazlıkta kullanılan "Abracadabra" ( Ebri ke debri ) cümlesi, "Düşünürsem / Konuşursam / Yazarsam yaratırım" anlamına gelmekte olup bu kapsamda ilginçtir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder