19 Ocak 2017 Perşembe

Amniotik Sıvı

Amniotik Sıvı ( Amniyon Sıvısı ), gebelik sırasında, bebeğin korunmasını ve tüm beslenmesini sağlayan, bebeğin cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerin olduğu bir sıvıdır.
 
Gebeliğin ilk 16 haftasına kadar Amniyon Sıvısı maternel plasenta, fötüs derisi, göbek bağı ( umbilical cord ) tarafından üretilir. Amnios kesesi içindeki fötüsün böbrekleri gebeliğin 16. haftasında gelişimini tamamlayıp, işlevsel hale gelir ve ürin üreterek amniyon sıvısına katkı sağlamaya başlar. Bir süre sonra amniyon sıvısının hemen hemen tamamı fötüsün geri dönüştürdüğü ( recycle ) ürinden oluşur. 
 
 
Meryem suresinin, 19/24 kodlu ayetinde bahsedilen doğum süreci, amniyon sıvısına ilişkin betimleme ve nümerolojik veri içermesi açısından ilginçtir. 

Meryem 19/23 - Fe ecaehel mehadu ila ciz'ın nahleh kalet ya leytenı mittü kable haza ve küntü nesyen mensiyyaDoğum sancısı onu hurmalığın kütüğüne dayanmaya zorladı. "Ey keşke bundan önce ölseydim de unutulup terkedilenlerden olsaydım." dedi. )

Meryem 19/24 - Fe nadaha min tahtiha en la tahzenı kad ceale rabbüki tahteki seriyya ( Ona onun altından "Hüzünlenme. Rabb' in senin altında su yolu nehir oluşturdu." diye seslendi. )
 
- "Rabb'in senin altında su yolu, nehir oluşturdu." ifadesini içeren ayetin kodunu 19/24 oluşturan rakamlar toplandığında 16 sayısı elde edilmektedir. ( 1+9+2+4 = 16 )
 
- 19/24 kodlu ayette 16 kelime bulunmakta olup, "Seriyya" ( Su yolu, nehir ) kelimesi 16. kelimedir.
 
Fe (1) nada (2) ha (3) min (4) tahti (5) ha (6) en (7) la (8) tahzenı (9) kad (10) ceale (11) rabbü (12) ki (13) tahte (14) ki (15) seriyya (16)
 
Yukarıda da belirtildiği üzere amniyon sıvısı 16. haftadan sonra fötüsün ürettiği ürine dönüşmekte ve doğum anında dışarı atılmaktadır.
 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder