23 Haziran 2022 Perşembe

Mevlevilikteki sembolizm

"Tasavvuf" ( Bilgelik, Bilgili olma, Bilgi edinme ) kelimesi, "Sufizm" ile aynı anlamı taşımakta olan ve "Sufi" ( Bilge ) kelimesinden türemiş bir kelime olup, ilahi kozmik ilimlerde derinleşme anlamına gelmektedir. Batı dillerinde "Bilge, Bilgili" anlamına gelen "Sophisticated", "Sophistiqué" kelimelerinin kökünde de "Sufi" kelimesi bulunmaktadır.

Konya'da yaşamış olan Celaleddin Rumi isimli bilgeye verilmiş isim olan "Mevlana" kelimesi "Velimiz, Efendimiz, Yöneticimiz" anlamına gelmekte olup, "Mevlevilik" ise temelinde Mevlana'nın öğretisine bağlılık anlayışı bulunan tasavvufi bir tarikattır. Tarikat üyeleri "Sufi" veya "Mevlevi" olarak isimlendirilirler.

"Mevlevi" kelimesi "Yöneticiye bağlı, Dosta bağlı, Efendiye bağlı" anlamlarını taşımakta olup, "Mevla" ( Dost, Efendi ) kelimesinden türemiştir ki bu kelimenin kökünde de "Veli" ( Efendi, Egemen, Yönetici, Dost ) kelimesi bulunmaktadır. "Veli" kelimesinin kökü ise "Eli / Âli" ( Yüce, Ulu ) kelimesidir. Batı dillerinde uzaydan gelen varlıkları tanımlamak için kullanılan "Alien" kelimesi de "İlah gibi olan, Yüce olan, Ulu olan" anlamlarını taşımaktadır. 

Tasavvuf ( Mevlevilik ) tarikatının özünde, hidayete ermek için mürşid edinmek, onu Rab'bin yeryüzündeki tecellisi ( haşa ) addetmek ve ona koşulsuz biyat etmek bulunmaktadır. Bu anlayış maalesef şirke doğrudan kapı açan ve rahmani olmayan bir durumun tezahürüne sebep olmaktadır.

"Semazen" ( İşiten, Duyan ) kelimesi, kökünde "Sema" ( İşitme, Duyma ) kelimesi bulunan bir kelime olup tasavvufta, ilahi musikiyi dinlerken kendinden geçerek, aşka gelerek döngüsel hareketler yapan sufiyi tanımlamaktadır. Mevlevi dergâhlarında semahane adı verilen bölümlerde semazen ritüelleri yapılmaktadır.

Tasavvufi semboller, negatif anlamlar yüklenmek suretiyle zihin kontrol ve büyü amaçlı kullanılan okült cemiyet sembolleriyle benzerlik arzetmektedir. Bu noktada harflerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin frekans kaynağı oldukları ve bu frekansların kimler tarafindan ve ne amaçla kullanıldıklarının önemli olduğunun hatırlanmasında fayda bulunmaktadır.

Semazen kavuğu, konik ve uzun formuyla Annunaki kafatasına benzemektedir. 


Küçük çocuklara giydirilmiş semazen kavukları

Saffat suresinin aşağıdaki ayetlerinde şeytanların başları, zakkumun uzun tomurcuklarına benzetilmek suretiyle tasvir edilmiştir. 

37/64 İnneha şeceratun tahrucu fi aslil cehim

( Kesinlikle o ( zakkum ağacı ) cehennemin kökünde, temelinde çıkan ağaçtır. )

37/65 Tal'uha ke ennehu ruusuş şeyatin

( Onun ( zakkum ağacının ) tomurcukları, kesinlikle o şeytanların başları gibidir. )

Anunnaki kafatasları

Alien filmindeki yaratığın kafası

Üzerinde reptilian ( sürüngen ) figürü de bulunan uzun kafa şeklindeki bir mask



Zakkum tomurcuğu


Semazen kavuğu

Semazenlerin, sağ el yukarıda sol el aşağıda olarak yaptıkları duruş da okült cemiyetlerde "As above so below" ( Yukarıda olduğu gibi aşağıda da / Yukarıdan alıp aşağıya vermek ) anlamına gelen ve şeytani şirk anlamı da yüklenebilen bir semboldür. 


Semazen duruşu ( Yukarıdan almak, aşağiya vermek )

Şeytan sembolü Baphomet de aynı duruşu yapmaktadır.

Konya'daki Mevlana Külliyesi de içerdiği sembolizm açısından dikkat çekmektedir.


Yılan formunda ağaçlar

Türbe binasının kubbesindeki güneş figürü, üçgen ve tek göz sembolizmi oluşturacak şekilde konumlandırılmış.

Bir yazıttaki üçgen formu

1 ABD Dolarındaki üçgen ve tek göz sembolizmi



Mevlevi eşyaları bölümünde yer alan ve yılan şeklinde olan Nefir isimli çalgı borusu

Bu ağzını açmış yılana benzeyen şekiller 80'li yıllarda yayımlanmış olan "Stargate SG1" isimli dizide, insanların içine girerek onları kontrolü altına alan "Goauld" isimli reptilianların ( sürüngenler ) şekline benzemektedir.


       Goauld ( Bu kelime "Gold" ( Altın ) ve "Au" ( Aurum, Altın, Aura ) kelimelerinin kombinasyonudur.

Ucu boynuz seklindeki asa

Türbedeki duvarda boynuz şeklinde yazı

"Şeb-i arus havuzu" ( Gelin gecesi / Düğün gecesi havuzu ) adı verilmiş olan içi su dolu altıgen havuz da, ezoterik sembolizmde ve yahudi mistisizminde boyutlar arası geçişi ve düaliteyi simgeleyen ve Davud Yıldızı / Süleyman'ın Mühürü olarak bilinen ters yönde içiçe geçmiş iki üçgenin oluşturduğu altıgen şeklin bir tezahürüdür. Boyutlar arası geçiş portalı daima içi su dolu bir dairesel form ile sembolize edilmektedir.


Şeb-i Arus havuzu


Davud Yıldızı / Süleyman'ın Mühürü olarak bilinen, boyutlar arası geçişin ve düalitenin sembolü olan içiçe geçmiş ters üçgenler ve oluşturdukları altıgen

İçi su dolu boyut portalı ( Star Gate / Yıldız Kapısı ) sembolü


Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2016/12/seytanlarn-baslar.html?m=1

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/12/harut-ve-marut.html?m=1

Mevlana lakabıyla anılan Celaleddin Rumi'nin yazdığı belirtilen "Mesnevi" ( İkili ) isimli kitabın içeriğinde yer alan ve şirk izlenimi veren bölümlere ilişkin tespitler de aşağıdaki linkte yer almaktadır.

https://kuranilmi.blogspot.com/2018/12/mesnevi-beyitlerinde-dikkat-ceken.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder